Com comptabilitzar en el cas d’una inspecció fiscal?

Com comptabilitzar en el cas d’una inspecció fiscal?

Per registrar l’import estimat de deutes tributaris el pagament dels quals està indeterminat quant al seu import exacte o a la data en què es produirà, depenent o no de determinades condicions, el PGC i el PGCPIMES proposen el compte 141. Provisió per a impostos. Una situació típica en la qual es pot donar la necessitat de registrar aquesta provisió és el d’una inspecció fiscal de la qual estimem que hi ha una alta probabilitat que generi deutes tributaris.

La provisió per a impostos

Les provisions es troben recollides en la Norma de Registre de Valoració (NRV) 15a “Provisions i contingències” del Pla General de Comptabilitat aprovat pel Reial decret 1514/2007, de 16 de novembre (PGC).

Aquesta NRV estableix que “l’empresa reconeixerà com a provisions els passius que, complint la definició i els criteris de registre o reconeixement comptable continguts en el Marc Conceptual de la Comptabilitat, resulten indeterminats respecte al seu import o a la data que es cancel·laran. Les provisions poden estar determinades per una disposició legal, contractual o per una obligació implícita o tàcita. En aquest últim cas, el seu naixement se situa en l’expectativa valguda creada per l’empresa enfront de tercers, d’assumpció d’una obligació per part d’aquella.”

Per registrar l’import estimat de deutes tributaris el pagament dels quals està indeterminat quant al seu import exacte o a la data en què es produirà, depenent o no de determinades condicions, el PGC i el PGCPIMES proposen el compte 141. Provisió per a impostos.

Atenció. D’acord amb la NRV 15a del PGC 2007, les provisions es valoraran en la data de tancament de l’exercici, pel valor actual de la millor estimació possible de l’import necessari per cancel·lar o transferir a un tercer l’obligació, i els ajustos que sorgeixin es registraran per l’actualització de la provisió com una despesa financera segons es vagin reportant. Quan es tracti de provisions amb un venciment inferior o igual a un any, i l’efecte financer no sigui significatiu, no serà necessari dur a terme cap mena de descompte.

Quant al moviment del compte, s’abonarà per l’estimació de la meritació anual, amb càrrec als comptes de despesa corresponents als diferents components que els integrin i es carregarà quan s’apliqui la provisió o pel seu excés.

Quan la cancel·lació d’aquesta mena de provisió es prevegi en el curt termini es traspassarà al compte 5291. Provisió a curt termini per a impostos.

Assentaments comptables

El moviment del compte 141. Provisió per a impostos és el següent:

Per la comptabilització del deute tributari i la sanció:

Compte Deure Haver
(631) Altres tributs x
(678) Despeses excepcionals x
(141) Provisió per a impostos x

 

En finalitzar l’exercici:

Compte Deure Haver
(660) Despeses financeres per actualització de provisions x
(669) Altres despeses financeres x
(141) Provisió per a imposats x

 

Reclassificació a curt termini de la provisió:

Compte Deure Haver
(141) Provisió per a impostos x
(5291) Provisió a curt termini per a impostos x

Pel pagament:

Compte Deure Haver
(141) Provisió per a impostos x
(572) Bancs i institucions de crèdit c/c vista, euros x

Atenció. No hem d’oblidar que quan dotem una provisió per cobrir contingències futures i el deute tributari ho sigui pel concepte de quota de l’impost sobre societats i també en relació a la sanció, com que no té caràcter de despesa fiscalment deduïble no podem realitzar un càrrec en el subgrup 63. Tributs, tret que practiquem després pel seu import un ajust extracomptable diferència permanent positiva que s’afegeixi al resultat comptable per trobar la base imposable. En aquest cas, així com en aquells en què l’acta signada amb la Inspecció sigui ferma, el càrrec s’haurà d’efectuar així:

Compte Deure Haver
(630) Impost sobre beneficis (per la quota estimada) x
(669) Altres despeses financeres (pels interessos de demora estimats de l’exercici) x
(678) Despeses excepcionals (per la sanció estimada)
(113) Reserves voluntàries (per la quota i interessos estimats corresponents a exercicis anteriors)
(141) Provisió per a impostos x

 

El principi de prudència estableix que els riscos previsibles i les pèrdues eventuals amb origen en l’exercici actual o en un altre anterior hauran de ser comptabilitzats tan aviat com siguin coneguts.

D’acord amb l’anterior, les contingències fiscals hauran d’ocasionar en l’exercici en què es prevegin la corresponent dotació a la provisió per a impostos per l’import estimat del deute tributari (quota, interessos i sanció).

Normativa aplicada:

  • Norma de Registre de Valoració (NRV) 15a “Provisions i contingències” del Pla General de Comptabilitat aprovat pel Reial decret 1514/2007, de 16 de novembre (PGC).
  • NRV 17a”Provisions i contingències” del Reial decret 1515/2007, de 16 de novembre, pel qual s’aprova el Pla General de Comptabilitat de petites i mitjanes empreses i els criteris comptables específics per a microempreses.