Les claus dels nous impostos sobre determinats serveis digitals i transaccions financeres

Les claus dels nous impostos sobre determinats serveis digitals i transaccions financeres

Al BOE del dia 16 d’octubre de 2020 s’hi ha publicat la Llei 4/2020 i la Llei 5/2020, per les quals s’aproven l’impost sobre determinats serveis digitals (conegut com a «taxa Google»), i l’impost sobre transaccions financeres (conegut com a «taxa Tobin»), respectivament. La data d’entrada en vigor de tots dos impostos es produirà tres mesos després de la publicació de totes dues lleis, és a dir, el dia 16 de gener de 2021.

L’informem que al BOE del dia 16 d’octubre de 2020 s’hi ha publicat la Llei 4/2020 i la Llei 5/2020, totes dues de 15 d’octubre, per les quals s’aproven l’impost sobre determinats serveis digitals (conegut com a «taxa Google»), i l’impost sobre transaccions financeres (conegut com a «taxa Tobin»), respectivament. La data d’entrada en vigor de tots dos impostos es produirà tres mesos després de la publicació de totes dues lleis, és a dir, el dia 16 de gener de 2021.

A continuació descriurem les claus més significatives d’aquests impostos.

1. Nou impost sobre determinats serveis digitals

És un tribut de naturalesa indirecta, compatible amb l’IVA, que s’aplica en tot el territori espanyol (sense perjudici dels règims tributaris forals de Concert i Conveni econòmic en vigor, respectivament, en els Territoris Històrics del País Basc i en la Comunitat Foral de Navarra) i grava les prestacions de determinats serveis digitals en què existeixi intervenció d’usuaris situats en el territori d’aplicació de l’impost. El que s’estableix en aquesta Llei s’entendrà sense perjudici del que es disposa en els tractats i convenis internacionals que hagin passat a formar part de l’ordenament intern.

1.1 Conceptes i definicions

A l’efecte d’aquesta Llei, s’entendrà per:

1. Continguts digitals: les dades subministrades en format digital, com ara programes d’ordinador, aplicacions, música, vídeos, textos, jocs i qualsevol altre programa informàtic, diferents de les dades representatives de la interfície digital.

2. Direcció de protocol d’Internet (IP): codi que s’assigna als dispositius interconnectats per a possibilitar la seva comunicació a través d’Internet.

3. Grup: conjunt d’entitats en el qual una entitat ostenti o pugui ostentar el control d’una altra o altres segons els criteris establerts en l’article 42 del Codi de Comerç, amb independència de la seva residència i de l’obligació de formular comptes anuals consolidats.

4. Interfície digital: qualsevol programa, inclosos els llocs web o parts d’aquests, o aplicació, incloses les aplicacions mòbils, o qualsevol altre mitjà, accessible als usuaris, que possibiliti la comunicació digital.

5. Serveis digitals: es consideraran com a tals exclusivament els de publicitat en línia, els d’intermediació en línia i els de transmissió de dades.

6. Serveis de publicitat en línia: els consistents en la inclusió en una interfície digital, pròpia o de tercers, de publicitat dirigida als usuaris d’aquesta interfície. Quan l’entitat que inclogui la publicitat no sigui propietària de la interfície digital, es considerarà proveïdora del servei de publicitat a aquesta entitat, i no a l’entitat propietària de la interfície.

7. Serveis d’intermediació en línia: els de posada a la disposició dels usuaris d’una interfície digital multifacètica (que permeti interactuar amb diferents usuaris de manera concurrent) que faciliti la realització de lliuraments de béns o prestacions de serveis subjacents directament entre els usuaris, o que els permeti localitzar altres usuaris i interactuar amb ells.

8. Serveis de transmissió de dades: els de transmissió amb contraprestació, incloses la venda o cessió, d’aquells recopilats sobre els usuaris, que hagin estat generats per activitats desenvolupades per aquests últims en les interfícies digitals.

9. Usuari: qualsevol persona o entitat que utilitzi una interfície digital.

10. Publicitat dirigida: qualsevol forma de comunicació digital comercial amb la finalitat de promocionar un producte, servei o marca, dirigida als usuaris d’una interfície digital basada en les dades recopilades d’ells. Es considerarà que tota la publicitat és «publicitat dirigida», excepte prova en contra.

11. Serveis financers regulats: serveis financers per la prestació dels quals està autoritzada una entitat financera regulada.

12. Entitat financera regulada: prestador de serveis financers que està subjecte a autorització, o registre, i supervisió en aplicació de qualsevol norma nacional o mesura d’harmonització per a la regulació dels serveis financers adoptada per la Unió Europea, inclosos aquells prestadors de serveis financers subjectes a supervisió d’acord amb la normativa no dictada per la Unió Europea que, en virtut d’un acte jurídic de la Unió Europea es consideri equivalent a les mesures de la Unió Europea.

1.2 Contribuents

Són contribuents d’aquest impost les persones jurídiques (i comunitats de béns i  societats civils), que el primer dia del període de liquidació superin els dos llindars següents:

a) que l’import net del seu volum de negocis l’any natural anterior superi els 750 milions d’euros; i

b) que l’import total dels seus ingressos derivats de prestacions de serveis digitals subjectes a l’impost corresponent a l’any natural anterior, superi els 3 milions d’euros.

1.3 Supòsits de no subjecció

No estaran subjectes a l’impost:

a) les vendes de béns o serveis contractats en línia a través del lloc web del proveïdor d’aquests béns o serveis, en les quals el proveïdor no actua en qualitat d’intermediari;

b) els lliuraments de béns o prestacions de serveis subjacents que tinguin lloc entre els usuaris, en el marc d’un servei d’intermediació en línia;

c) les prestacions de serveis d’intermediació en línia, quan l’única o principal finalitat d’aquests serveis prestats per l’entitat que dugui a terme la posada a la disposició d’una interfície digital sigui subministrar continguts digitals als usuaris o prestar-los serveis de comunicació o serveis de pagament;

d) les prestacions de serveis financers regulats per entitats financeres regulades;

e) les prestacions de serveis de transmissió de dades, quan es realitzin per entitats financeres regulades;

f) les prestacions de serveis digitals quan siguin realitzades entre entitats que formin part d’un grup amb una participació, directa o indirecta, del 100 per cent.

1.4 Lloc de realització de les prestacions de serveis digitals

Les prestacions de serveis digitals s’entendran realitzades en el territori d’aplicació de l’impost quan algun usuari estigui situat en aquest àmbit territorial, amb independència que l’usuari hagi satisfet alguna contraprestació que contribueixi a la generació dels ingressos derivats del servei.

S’entendrà que un usuari està situat en el territori d’aplicació de l’impost:

a) En el cas dels serveis de publicitat en línia, quan en el moment en què la publicitat aparegui en el dispositiu d’aquest usuari el dispositiu es trobi en aquest àmbit territorial.

b) En el cas dels serveis d’intermediació en línia en què existeixi facilitació de lliuraments de béns o prestacions de serveis subjacents directament entre els usuaris, quan la conclusió de l’operació subjacent per un usuari es dugui a terme a través de la interfície digital d’un dispositiu que en el moment de la conclusió es trobi en aquest àmbit territorial.

En els altres serveis d’intermediació en línia, quan el compte que permeti a l’usuari accedir a la interfície digital s’hagi obert utilitzant un dispositiu que en el moment de l’obertura es trobi en aquest àmbit territorial.

c) En el cas dels serveis de transmissió de dades, quan les dades transmeses hagin estat generades per un usuari a través d’una interfície digital a la qual s’hagi accedit mitjançant un dispositiu que en el moment de la generació de les dades es trobi en aquest àmbit territorial.

A l’efecte de determinar el lloc en què s’han realitzat les prestacions de serveis digitals, no es tindrà en compte:

a) el lloc on es dugui a terme el lliurament de béns o prestació de serveis subjacent, en els casos de serveis d’intermediació en línia en què existeixi aquesta;

b) el lloc des del qual es realitzi qualsevol pagament relacionat amb un servei digital.

Es presumirà que un determinat dispositiu d’un usuari es troba en el lloc que es determini conforme a l’adreça IP d’aquest, tret que es pugui concloure que aquest lloc és un altre de diferent mitjançant la utilització d’altres mitjans de prova admissibles en dret, en particular, la utilització d’altres instruments de geolocalització.

Les dades que es poden recopilar dels usuaris amb la finalitat d’aplicar aquesta Llei es limiten a aquells que permetin la localització dels dispositius dels usuaris en el territori d’aplicació de l’impost.

1.5 Meritació

L’impost es meritarà quan es prestin, executin o efectuïn les operacions gravades.

En les operacions subjectes a gravamen que originin pagaments anticipats anteriors a la realització del fet imposable l’impost es meritarà en el moment del cobrament total o parcial del preu pels imports efectivament percebuts.

1.6 Base imposable

La base imposable de l’impost estarà constituïda per l’import dels ingressos, exclosos, en el seu cas, l’IVA o altres impostos equivalents, obtinguts pel contribuent per cadascuna de les prestacions de serveis digitals subjectes a l’impost, realitzades en el territori d’aplicació d’aquest.

En les prestacions de serveis digitals entre entitats d’un mateix grup, la base imposable serà el seu valor normal de mercat.

1.7 Tipus impositiu

L’impost s’exigirà al tipus del 3%.

1.8 Gestió de l’impost

El període de liquidació coincidirà amb el trimestre natural. Els terminis de presentació es regularan mitjançant Ordre Ministerial

1.9 Obligacions formals

Els contribuents de l’impost estaran obligats, amb els requisits, límits i condicions que es determinin reglamentàriament, a:

a) Presentar declaracions relatives al començament, modificació i cessament de les activitats que determinin la seva subjecció a l’impost.

b) Sol·licitar de l’Administració el número d’identificació fiscal, i comunicar-lo i acreditar-lo en els supòsits que s’estableixin.

c) Portar els registres que s’estableixin reglamentàriament.

d) Presentar periòdicament o a requeriment de l’Administració, informació relativa als seus serveis digitals.

e) Nomenar un representant a l’efecte del compliment de les obligacions imposades en aquesta Llei quan es tracti de contribuents no establerts a la Unió Europea.

El contribuent, o el seu representant, estaran obligats a posar en coneixement de l’Administració tributària el nomenament, degudament acreditat, abans de la finalització del termini de declaració de les operacions subjectes a l’impost.

f) Conservar, durant el termini de prescripció previst en la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, els justificants i documents acreditatius de les operacions objecte de l’impost. En particular, hauran de conservar aquells mitjans de prova que permetin identificar el lloc de prestació del servei digital gravat.

g) Traduir al castellà, o a qualsevol altra llengua oficial, quan així ho requereixi l’Administració tributària a l’efecte de control de la situació tributària del contribuent, les factures, contractes o documents acreditatius corresponents a prestacions de serveis digitals que s’entenguin realitzades en el territori d’aplicació de l’impost.

h) Establir els sistemes, mecanismes o acords que permetin determinar la localització dels dispositius dels usuaris en el territori d’aplicació de l’impost.

Així mateix, estaran obligats a complir qualssevol altres obligacions formals que s’estableixin per la normativa tributària.

1.10 Infraccions i sancions

Constitueix infracció greu el no establir els sistemes, mecanismes o acords que permetin determinar la localització dels dispositius dels usuaris en el territori d’aplicació de l’impost.

La sanció consistirà en multa pecuniària del 0,5 per 100 de l’import net del volum de negocis de l’any natural anterior, tal com s’estableix en l’article 8 de la present Llei, amb un mínim de 15.000 € i un màxim de 400.000 €, per cada any natural en el qual s’hagi produït l’incompliment a què es refereix el paràgraf anterior.

1.11 Disposició transitòria. Determinació dels llindars

Durant el període comprès entre la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei i el 31 de desembre següent, a l’efecte del llindar de 3.000.000 € de serveis digitals, establert per tributar, es tindrà en compte l’import total dels ingressos derivats d’aquests serveis subjectes a l’impost des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei fins a la finalització del termini de liquidació elevats a l’any.

2. Nou impost sobre les transaccions financeres

L’impost sobre les transaccions financeres és un tribut de naturalesa indirecta que grava unes certes adquisicions oneroses d’accions de societats espanyoles, amb independència de la residència de les persones o entitats que intervinguin en l’operació. Així mateix, se sotmeten a gravamen els certificats de dipòsit representatius d’aquestes accions.

Fet imposable

El fet imposable de l’impost està constituït per les adquisicions a títol onerós d’accions representatives del capital social de societats de nacionalitat espanyola (art. 92 LSC), amb independència que la transacció s’executi o no en un centre de negociació, quan es compleixin les següents condicions:

  • Que la societat tingui les seves accions admeses a negociació en un mercat espanyol, o d’un altre Estat de la Unió Europea, que tingui la consideració de regulat conforme al que es preveu en la Directiva 2014/65/UE del Parlament Europeu i del Consell, o en un mercat considerat equivalent d’un tercer país segons el que es disposa en l’article 25.4 d’aquesta Directiva.
  • Que el valor de capitalització borsària de la societat sigui, a 1 de desembre de l’any anterior a l’adquisició, superior a 1.000.000.000 €.
  • Les adquisicions oneroses dels valors negociables constituïts per certificats de dipòsit representatius de les accions, sigui quin sigui el lloc d’establiment de l’entitat emissora d’aquests valors.
  • Les adquisicions dels valors que derivin de l’execució o liquidació d’obligacions o bons convertibles o canviables, d’instruments financers derivats, així com de qualsevol instrument financer, o dels contractes financers definits en el quart paràgraf de l’apartat 1 de l’article 2 de l’Orde EHA/3537/2005.

Exempcions

Es declaren exemptes determinades operacions pròpies del mercat primari, com l’emissió d’accions, les adquisicions derivades d’una oferta pública de venda d’accions, les adquisicions que en el context de l’admissió d’accions a borsa realitzin els intermediaris financers, les adquisicions derivades de les operacions de compra o de préstec i altres operacions realitzades per una entitat de contrapartida central o un dipositari central de valors sobre els instruments financers subjectes a aquest impost, les adquisicions realitzades en el marc de les activitats de creació de mercat, les adquisicions d’accions entre entitats que formin part del mateix grup en els termes de l’article 42 del Codi de Comerç, les adquisicions a les quals sigui susceptible d’aplicació el règim especial de reestructuració empresarial de la normativa de l’impost sobre societats, les adquisicions d’accions pròpies, o d’accions de la societat dominant efectuades per qualsevol altra entitat que formi part del seu grup, realitzades en el marc d’un programa de recompra que tingui com a únic propòsit algun dels objectius que regula la norma.

Meritació

L’impost es meritarà en el moment en què s’efectuï l’anotació registral dels valors a favor de l’adquirent en un compte o registre de valors, sigui en una entitat que presti el servei de custòdia o en el sistema d’un dipositari central de valors, derivada de la liquidació de l’operació o de l’instrument financer que origini l’adquisició dels valors.

Base imposable

Estarà constituïda per l’import de la contraprestació de les operacions subjectes a l’impost, sense incloure els costos de transacció derivats dels preus de les infraestructures de mercat, ni les comissions per la intermediació, ni cap altra despesa associada a l’operació. No obstant això, s’estableixen determinades regles especials:

  • Adquisició que procedeixi de bons o obligacions convertibles o canviables: la base imposable serà el valor establert en el document d’emissió d’aquests.
  • Adquisició que procedeixi de l’execució o liquidació d’opcions o d’altres instruments financers derivats: la base imposable serà el preu d’exercici fixat en el contracte.
  • Adquisició que procedeixi d’un instrument derivat que constitueixi una transacció a termini: la base imposable serà el preu pactat, tret que l’instrument derivat es negociï en un mercat regulat, i en aquest cas la base imposable serà el preu de lliurament al qual s’hagi de realitzar aquesta adquisició al venciment.
  • Adquisició que procedeixi de la liquidació d’un contracte financer: la base imposable serà, en el cas que no s’expressi l’import de la contraprestació, el valor corresponent al tancament del mercat regulat més rellevant per liquiditat del valor en qüestió l’últim dia de negociació anterior al de l’operació.

Contribuents, subjectes passius i responsables

És contribuent de l’impost l’adquirent dels valors.

És subjecte passiu de l’impost, amb independència del lloc on estigui establert:

a) L’empresa de serveis d’inversió o entitat de crèdit que realitzi l’adquisició per compte propi.

b) En el cas que l’adquisició no es realitzi per una empresa de serveis d’inversió o entitat de crèdit que actuï per compte propi, seran subjectes passius com a substituts del contribuent:

  1. En el cas que l’adquisició es realitzi en un centre de negociació, el subjecte passiu serà el membre del mercat que l’executi. No obstant això, quan en la transmissió de l’ordre al membre del mercat intervinguin un o més intermediaris financers per compte de l’adquirent, el subjecte passiu serà l’intermediari financer que rebi l’ordre directament de l’adquirent.
  2. Si l’adquisició s’executa al marge d’un centre de negociació, en l’àmbit de l’activitat d’un internalitzador sistemàtic, el subjecte passiu serà l’internalitzador sistemàtic. No obstant això, quan en l’adquisició intervinguin un o més intermediaris financers per compte de l’adquirent, el subjecte passiu serà l’intermediari financer que rebi l’ordre directament de l’adquirent.
  3. Si l’adquisició es realitza al marge d’un centre de negociació i de l’activitat d’un internalitzador sistemàtic, el subjecte passiu serà l’intermediari financer que rebi l’ordre de l’adquirent dels valors, o realitzi el seu lliurament a aquest últim en virtut de l’execució o liquidació d’un instrument o contracte financer.
  4. En el cas que l’adquisició s’executi al marge d’un centre de negociació i sense la intervenció de cap de les persones o entitats a què es refereixen els paràgrafs anteriors, el subjecte passiu serà l’entitat que presti el servei de dipòsit dels valors per compte de l’adquirent.

A aquest efecte l’adquirent haurà de comunicar a l’entitat que presta el servei de dipòsit les circumstàncies que determinen l’obligació d’ingressar l’impost així com la seva quantificació.

Serà responsable solidari del deute tributari l’adquirent dels valors que hagi comunicat al subjecte passiu informació errònia o inexacta determinant de l’aplicació indeguda de les exempcions o d’una menor base imposable derivada de l’aplicació incorrecta de les regles especials de determinació de la base imposable.

Tipus impositiu

L’impost s’exigirà al tipus impositiu del 0,2 per cent.

Obligació de declaració i ingrés i obligacions de documentació

  • Els subjectes passius hauran de presentar autoliquidació i ingressar l’import del deute tributari resultant amb el contingut i en el lloc, forma i terminis que s’estableixi reglamentàriament.
  • Els subjectes passius presentaran l’autoliquidació i ingressaran l’import del deute tributari resultant a través d’un dipositari central de valors establert en territori espanyol.
  • El període de liquidació coincidirà amb el mes natural.
  • El deute tributari corresponent a aquest impost no podrà ser objecte d’ajornament o fraccionament.
  • La presentació d’autoliquidacions i l’ingrés del deute tributari pel dipositari central de valors no originarà per a aquest ni per a les seves entitats participants responsabilitat tributària específica per aquesta presentació i ingrés.
  • El dipositari central de valors establert en territori espanyol, les seves entitats participants i els subjectes passius de l’impost, a l’efecte de facilitar el control i la gestió de l’impost, hauran de mantenir a la disposició de l’Administració tributària la documentació o els fitxers relatius a les operacions subjectes a l’impost.

Disposició transitòria. Societats les accions de les quals se sotmeten a gravamen el primer any d’aplicació de l’impost

Durant el període comprès entre la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei i el 31 de desembre següent, el requisit del valor de la capitalització borsària s’entendrà referit a aquelles societats espanyoles amb un valor de capitalització borsària un mes abans de la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei que sigui superior a 1.000.000.000 €.