Mesures laborals per pal·liar els danys causats per la borrasca «Filomena»

Mesures laborals per pal·liar els danys causats per la borrasca «Filomena»

El Reial decret llei 10/2021, de 18 de maig, que entrà en vigor el 20 de maig, adopta una sèrie de mesures urgents en l’àmbit laboral i de la Seguretat Social per pal·liar els danys causats per la borrasca «Filomena».

L’informem que al BOE del dia 19 de maig, s’ha publicat el Reial decret llei 10/2021, de 18 de maig, que entrà en vigor el 20 de maig, que adopta una sèrie de mesures urgents per pal·liar els danys causats per la borrasca «Filomena».

Del catàleg de mesures que, a més de les comunitats autònomes del Principat d’Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, Aragó, Madrid, La Rioja i Navarra, s’aplicaran a Canàries, Cantàbria, Catalunya, Regió de Múrcia i Comunitat Valenciana, destaquen les laborals i de Seguretat Social.

Mesures laborals

Les extincions o suspensions dels contractes de treball o les reduccions temporals de la jornada de treball que tinguin la seva causa directa en aquesta emergència, així com en les pèrdues d’activitat que se’n derivin directament que quedin degudament acreditades, tindran la consideració de provinents d’una situació de força major, amb les conseqüències que es deriven dels articles 47 i 51 de l’Estatut dels Treballadors.

Així mateix, en els casos d’extinció del contracte laboral, les indemnitzacions dels treballadors seran a càrrec del Fons de Garantia Salarial amb els límits legalment establerts.

D’altra banda, per dur a terme les obres de reparació dels danys causats, les administracions públiques i les entitats sense ànim de lucre podran sol·licitar del Servei Públic d’Ocupació competent l’adscripció de treballadors perceptors de les prestacions per desocupació per a treballs de col·laboració social.

Mesures de Seguretat Social

També les mesures en aquest àmbit, i pel que fa a exempcions i moratòries en les cotitzacions pels danys soferts o per les pèrdues d’activitat directament derivades de la borrasca «Filomena», s’estableix:

La Tresoreria General de la Seguretat Social podrà exonerar a l’empresari de l’abonament de les quotes de la Seguretat Social i per conceptes de recaptació conjunta mentre duri el període de suspensió, i es mantindrà la condició d’aquest període com efectivament cotitzat pel treballador.

  • En el supòsit que es decideixi per l’empresa la suspensió de contractes o la reducció temporal de la jornada de treball, el Servei Públic d’Ocupació estatal podrà autoritzar:
    • que el temps en què es percebin les prestacions per desocupació no es computi a l’efecte de consumir els períodes màxims de percepció establerts, i
    • que rebin prestacions per desocupació aquells treballadors que no reuneixin els períodes de cotització necessaris per tenir-hi dret.
  • Les empreses i els treballadors per compte propi inclosos en qualsevol règim de la Seguretat Social podran sol·licitar i obtenir, prèvia justificació dels danys soferts, una moratòria de fins a un any sense interès en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social i per conceptes de recaptació conjunta corresponents a tres mesos naturals consecutius, a comptar des de l’anterior en el qual s’hagués produït el sinistre o, en el cas de treballadors inclosos en el règim especial dels treballadors per compte propi o autònoms, des del mes en què es va produir.
  • Els cotitzadors a la Seguretat Social que tinguin dret als beneficis indicats en els punts anteriors i hagin satisfet les quotes corresponents a les exempcions o a la moratòria de què es tracti podran demanar la devolució de les quantitats ingressades, inclosos, en el seu cas, els interessos de demora, els recàrrecs i costes corresponents, en els termes legalment previstos. Si el qui tingués dret a la devolució fos deutor a la Seguretat Social per quotes corresponents a altres períodes, el crèdit per la devolució serà aplicat al pagament de deutes pendents en la forma que legalment procedeixi.

Específicament el RDL estableix que:

  • Als treballadors autònoms que percebin prestacions per cessament d’activitat la causa immediata de la qual siguin els efectes de la borrasca «Filomena»:
    • no se’ls computarà, com a període consumit, els 4 primers mesos de percepció de la prestació, i
    • es considerarà complert, per poder accedir a la prestació, el requisit de període mínim de cotització de dotze mesos continuats i immediatament anteriors a la situació legal de cessament d’activitat.
  • Els treballadors per compte propi inclosos en qualsevol règim de la Seguretat Social que es trobessin gaudint d’alguna bonificació o reducció en les quotes a la Seguretat Social previstes en la Llei de l’Estatut del treball autònom, i que, com a conseqüència directa i immediata d’aquesta borrasca, sol·licitessin la baixa en el règim corresponent en sol·licitar novament l’alta, no perdran el dret a l’accés a les bonificacions o reduccions en la quota pel temps que hagués quedat pendent de gaudi.