Novetats declaracions informatives 2020

Novetats declaracions informatives 2020

Al web de l’AEAT s’ha publicat el portal “Declaracions informatives 2020” que reuneix la informació i les novetats referides a les formes i terminis de presentació. En tot cas, les novetats incloses en aquest portal queden supeditades a l’aprovació de la normativa que actualment es troba en tramitació. La presentació de declaracions informatives 2020 es podrà realitzar a partir del 1 de gener de 2021.

NOVETATS

Model 179. Declaració informativa trimestral de la cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques (declarat nul)

La sentència del Tribunal Suprem número 1106/2020 va declarar la nul·litat de l’apartat 11 de l’article primer del Reial decret 1070/2017, de 29 de desembre, que va introduir un nou article 54.ter en el Reglament General de les actuacions i procediments de gestió i inspecció tributària (Reial decret 1065/2007, de 27 de juliol, que regula la “Obligació d’informar sobre la cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques”.

Aquesta declaració de nul·litat comporta la desaparició de la possibilitat de presentació de la corresponent declaració informativa continguda en el model 179.

No obstant això, el projecte de reial decret sotmès a tràmit d’informació pública el 22-10-2020, pel qual es desenvolupa el procediment de presentació i ingrés de les autoliquidacions de l’impost sobre les transaccions financeres i es modifiquen altres normes tributàries conté el restabliment, novament, d’aquesta obligació.

Una vegada aprovada aquesta obligació, només s’haurà de presentar el model 179, a partir de l’exercici 2021.

Model 180. Declaració informativa. Retencions i ingressos a compte.

Rendiments procedents de l’arrendament d’immobles urbans. Resum anual

Es modifica el camp SITUACIÓ DE L’IMMOBLE (post. 114) del model 180, amb la finalitat d’actualitzar els actuals codis de situació dels immobles inclosos en aquesta declaració, passant a ser els següents en l’exercici 2020.

1. Immoble amb referència cadastral situat a qualsevol punt del territori espanyol, excepte País Basc i Navarra.

2. Immoble amb referència cadastral situat a la Comunitat Autònoma del País Basc.

3. Immoble amb referència cadastral situat a la Comunitat Foral de Navarra.

4. Immoble a qualsevol de les situacions anteriors, però sense referència cadastral.

Model 182. Declaració informativa. Donatius, donacions i aportacions rebudes

Fins a 2019, els camps relatius a la identificació del titular del patrimoni protegit (NIF DEL TITULAR DEL PATRIMONI PROTEGIT i COGNOMS I NOM DEL TITULAR DEL PATRIMONI PROTEGIT) figuren en els registres de tipus 1, registre del declarant, la qual cosa dificulta l’explotació d’aquesta informació de cara a la campanya de renda de cada exercici.

Per a 2020, es modifica el model, traslladant els camps esmentats als registres de tipus 2 del model:

  • NIF DEL TITULAR DEL PATRIMONI PROTEGIT: posicions 133 a 141 (registre de tipus 2)
  • COGNOMS I NOM DEL TITULAR DEL PATRIMONI PROTEGIT: posicions 142 a 181 (registre de tipus 2).

Model 187. Declaració informativa. Accions i participacions representatives del capital o del patrimoni de les institucions d’inversió col·lectiva i resum anual de retencions i ingressos a compte de l’IRPF, IS i IRNR en relació amb rendes o guanys patrimonials obtinguts com a conseqüència de transmissions o reemborsaments d’aquestes accions i participacions i drets de subscripció

Es modifica el model 187, per resoldre determinades situacions en les quals no existeix una correspondència entre la presentació d’aquest model 187 i els models d’autoliquidacions prèvies de retencions vinculades (model 117).

Així, en aquelles operacions en les quals, tot i no ser aplicable cap supòsit de retenció o ingrés a compte, correspongui efectuar un pagament a compte pel soci o partícip que la realitza segons el que s’estableix en el Reglament de l’IRPF (articles 76.2 i 108) i en el Reglament de l’impost sobre societats (article 62), es produeix un pagament a compte per aquest soci (a través del model 117), i no obstant això, aquest soci no està obligat a presentar el model 187, sinó que el presentarà l’entitat gestora corresponent, en el seu cas (transmissió per socis d’accions de SICAV cotitzades).

D’aquesta manera, s’inclou un nou camp “PAGAMENT A COMPTE PER SOCI/PARTÍCIP”, per poder identificar en el model 187 aquests supòsits en els quals el previ pagament a compte l’ha hagut de realitzar el soci o partícip corresponent, per la qual cosa l’entitat declarant consignarà una “X” en aquest nou camp.

Model 189. Declaració informativa. Valors, assegurances i rendes. Declaració anual

Es modifica el model 189 per a l’exercici 2020, introduint una modificació tècnica, per ampliar el nombre de posicions del camp NOMBRE DE VALORS, ja que actualment únicament contempla la possibilitat de consignar dos decimals, en alguns casos insuficients per emplenar correctament la declaració.

No obstant això, per evitar desplaçar la resta de camps del model, es trasllada aquest camp “NOMBRE DE VALORS” a les noves posicions existents al final (posicions 130 a 145). Les actuals posicions 96 a 107 d’aquest camp quedaran, per tant, en blanc.

Es crea un nou camp: “NOMINAL DELS VALORS” (posicions 146-161), per informar del valor unitari dels títols negociats, l’entrada en vigor dels quals queda condicionada a la modificació de l’article 39 del RGAT (Reial decret 1065/2007). En aquest sentit, la disposició final única de l’ordre estableix que aquesta modificació no entrarà en vigor fins que ho faci la modificació reglamentària prèvia.

Model 190. Declaració informativa. Retencions i ingressos a compte. Rendiments del treball i d’activitats econòmiques, premis i determinats guanys patrimonials i imputacions de rendes. Resum anual.

Especialitats de la campanya:

1. Prestacions derivades dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

Qualificació tributària.

  • Aquestes prestacions es qualifiquen de rendiment de treball subjectes a gravamen. No estan exemptes de l’IRPF.

En conseqüència, si un contribuent ha obtingut durant l’exercici 2020 rendiments de treball de dos pagadors diferents:

  • Si l’import percebut del segon i restants pagadors no supera els 1.500 euros, no existirà obligació de declarar per IRPF si la suma total de rendiments del treball no supera els 22.000 euros.
  • Si l’import percebut del segon i restants pagadors supera els 1.500 euros, no existirà obligació de declarar per IRPF si la suma total de rendiments del treball percebuts en l’exercici no supera els 14.000 euros.

Emplenament del model 190.

Les prestacions satisfetes per un ERTO s’han de declarar en el model 190, amb clau C (desocupació).

Es tracta de mesures extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19 en matèria de protecció per desocupació.

En el cas que es produeixin abonaments d’ERTO improcedents, que posteriorment s’hagin de retornar pel contribuent, s’haurà de tenir en compte:

  • Si la devolució es produeix en l’exercici 2020: en el model 190 corresponent a l’exercici 2020 caldrà reflectir únicament el net corresponent que procedeixi.
  • Si la devolució es produeix el 2021: les quantitats retornades es consignaran en el model 190 corresponent a 2021, amb exercici de meritació 2020 i signe negatiu.

2. Prestació extraordinària per cessament d’activitats percebudes pels autònoms.

Qualificació tributària.

Com en la prestació “ordinària” per cessament d’activitat dels autònoms regulada en els articles 327 i següents de la LGSS, la prestació extraordinària per cessament d’activitat és una prestació del sistema de protecció de desocupació; segons l’article 17.1.b) de la Llei de l’IRPF, les prestacions per desocupació es qualifiquen de rendiments del treball.

Encara que el seu origen estigui en l’activitat econòmica de l’autònom, no es tracta d’un ingrés inherent a ella i per tant no es pot qualificar d’un rendiment d’activitats econòmiques. Consegüentment, aquesta prestació no s’ha d’incloure com un ingrés més del trimestre en el model 130 de pagament fraccionat de l’IRPF.

Emplenament del model 190.

Les quantitats satisfetes per aquest concepte per la mútua col·laboradora amb la Seguretat Social o l’Institut Social de la Marina en l’àmbit del règim especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar, s’han de declarar en el model 190, amb clau C (prestacions i subsidis de desocupació).

Model 198. Declaració informativa. Declaració anual d’operacions amb actius financers i altres valors mobiliaris

La majoria de les modificacions del model 198 de l’exercici 2020 són conseqüència de les modificacions aprovades el passat exercici mitjançant l’Ordre HAC/1276/2019, de 19 de desembre, que en la seva disposició final segona va establir la seva entrada en vigor per a les declaracions de l’exercici 2020, a presentar a partir del gener del 2021.

Així, les novetats aplicables el 2020 al model 198 són les següents:

1. Es modifica el camp CLAU DE CODI per identificar als valors mitjançant ISIN i mitjançant NIF de l’emissor. Per a això, es reserva el camp CODI EMISSOR a la identificació mitjançant el NIF de l’emissor i es crea un nou camp CODI ISIN.

2. Es modifica el camp CLAU D’ORIGEN, desglossant les transmissions gratuïtes entre vius en dues: operacions mortis causa i operacions entre vius. S’aclareix, així mateix, que el lliurament d’accions alliberades es considera una operació a títol onerós.

3. El camp CLAU D’OPERACIÓ es modifica de la següent manera:

  • Nova clau X, aplicable al lliurament d’accions alliberades, reservada per a la part que correspongui a drets de subscripció posseïts prèviament pel declarat.

Si els drets de subscripció prèviament posseïts no fossin suficients, i hagués hagut d’adquirir drets de subscripció addicionals, no s’emplena per aquesta part de l’operació la clau X, sinó que es declararan dos registres independents relacionats:

  1. l’adquisició dels drets de subscripció (clau d’operació A), i
  2. la subscripció de les accions (clau d’operació S).
  • Noves claus Y i Z per a operacions de fusió i escissió amb diferiment, que s’han de relacionar amb el registre de subscripció S posterior.
  • La clau d’operació C queda reservada només per a bescanvis, fusions i escissions sense diferiment, relacionant també aquestes operacions amb la subscripció posterior
  • Reduccions de capital: es modifiquen les claus actuals i es creen noves claus per diferenciar:
  1. Reducció de capital amb devolució d’aportacions (claus G i I).
  2. Reducció de capital amb amortització de valors (nova clau J)
  3. Reducció de capital procedent de beneficis no distribuïts (nova clau K).
  • Es crea una clau específica per a les operacions de split o contrasplit de valors, que també s’han de relacionar amb la subscripció corresponent.

4. La CLAU DE MERCAT es modifica per permetre diferenciar entre operacions relatives a mercats secundaris estrangers de la Unió Europea i de la resta de països.

Per a això, la clau de mercat secundari oficial de valors estrangers se substitueix per dues claus:

  • Clau B-Mercats secundaris oficials estrangers (UE) i
  • Clau P (nova)-Resta de mercats secundaris oficials de valors estranger (no UE).

5. Es crea el nou camp DESPESES DE L’OPERACIÓ, per a accions negociades en mercats oficials (CLAU DE VALOR = A i CLAU DE MERCAT = A, B o P). Pot no ser emplenat si el declarat és contribuent de l’impost sobre societats o de l’IRNR amb establiment permanent.

6. Com a conseqüència de la nova obligació de relacionar determinades operacions (vegeu el comentari relatiu al camp CLAU D’OPERACIÓ anterior), es crea un nou camp NÚMERO D’ORDRE DE L’OPERACIÓ RELACIONADA.

D’aquesta manera, s’ha de fer constar en cadascuna de les operacions que s’han de vincular o relacionar en aquest camp el número d’ordre al qual es refereix l’operació relacionada. Aquest número d’ordre de l’operació relacionada serà el que figuri, al seu torn, en el camp que ja existia en el model denominat NÚMERO D’ORDRE (posicions 84 a 90 dels registres de tipus 2).

En el cas que existeixin diverses adquisicions de drets de subscripció o diverses subscripcions d’accions, que s’identifiquin, respectivament, amb una única operació de subscripció d’accions o de compra de drets de subscripció, aquesta última s’hauria de relacionar amb la PRIMERA de les operacions.

7. Es crea el nou camp COMPENSACIÓ MONETÀRIA LLIURADA/REBUDA, relatiu a les operacions de bescanvi de valors de l’article 80 de la Llei de l’impost sobre societats (clau d’operació V), fusions i escissions amb diferiment (claus d’operació Y o Z), per reflectir, en el seu cas, l’import de la compensació monetària lliurada o rebuda.

8. Es crea el nou camp HORA DE L’OPERACIÓ per conèixer l’ordre en el qual s’ha esdevingut la seqüència d’operacions (hora corresponent al moment en el qual s’executa l’operació). No s’informarà d’aquesta dada:

  • Quan es tracti d’operacions relatives al mateix declarat que s’executin el mateix dia al mateix preu.
  • Quan el perceptor de la renda sigui un contribuent de l’impost sobre societats o de l’IRNR amb establiment permanent.

9. Es trasllada el camp NATURALESA DEL DECLARANT, que actualment figura com una marca en la mena de registre 1, passant-lo a la mena de registre 2, fet que facilita el correcte compliment de determinades caselles del model.

10. Es modifica el camp COMPENSACIÓ MONETÀRIA LLIURADA/REBUDA, per possibilitar que es puguin registrar també en aquest camp els imports que puguin derivar en operacions amb la clau d’operació L (split i contrasplit de valors).

11. S’afegeix el nou camp EXERCICI OPERACIÓ RELACIONADA, a fi de possibilitar informar-hi sobre operacions relacionades amb unes altres que corresponguin a un exercici diferent del de la declaració.

Model 231. Declaració informativa. Declaració d’informació país per país

L’OCDE ha indicat que s’ha d’intercanviar informació sobre les entitats residents en territori espanyol dependents, directament o indirecta, d’una entitat no resident en territori espanyol que no sigui al mateix temps dependent d’una altra, així com els establiments permanents en territori espanyol d’entitats no residents del grup, en el cas que l’entitat no resident es negués a subministrar tota o part de la informació corresponent al grup a l’entitat resident en territori espanyol o a l’establiment permanent en territori espanyol.

En aquest supòsit les entitats obligades a presentar el 231 han de presentar la informació de què disposin a l’Administració Tributària.

No obstant això, l’annex d’aquest model no possibilitava comunicar a l’Administració Tributària aquesta circumstància, per la qual cosa es modifica aquest annex per reflectir els canvis proposats per l’OCDE en l’esquema d’intercanvi de l’informe país per país.

Model 233. Declaració informativa per despeses en guarderies o centres d’educació infantil autoritzats

S’introdueixen les següents modificacions de caràcter tècnic:

1. Es pretén vincular la informació de cada menor que les guarderies o centres infantils autoritzats comuniquen a l’AEAT, amb el codi d’autorització de la guarderia o centre d’educació infantil autoritzat. D’aquesta manera, es permet als declarants que siguin titulars de diverses guarderies o centres d’educació infantil autoritzats i, per tant, de diversos codis d’autorització, poder associar a cadascun dels menors amb el número d’autorització. D’aquesta manera, es millora el model actual, que només permet consignar un únic codi d’autorització.

2. S’introdueixen nous camps per identificar la comunitat autònoma que concedeix l’autorització i la data en què aquesta autorització deixa de tenir efectes.

3. Amb la finalitat de solucionar les incidències sorgides en el cas de centres públics la gestió dels quals és atribuïda a persones o entitats privades, si la declaració informativa és presentada per una entitat de dret públic, s’ha d’emplenar el número d’identificació fiscal de la persona a qui s’ha concedit l’autorització, en el cas que fos diferent.

Model 289. Declaració informativa anual de comptes financers en l’àmbit de l’assistència mútua (CRS)

Es modifica el model 289 relatiu a la declaració informativa anual de comptes financers en l’àmbit de l’assistència mútua (CRS), per actualitzar el contingut dels annexos I i II a la situació actual dels països compromesos a l’intercanvi d’informació, inclosos en el llistat als països amb els quals s’intercanviarà a partir de l’exercici 2021.

També es modifica l’annex III, a fi d’esmenar una referència imprecisa en el punt 24 al titular del compte.

Com a conseqüència de la modificació prevista en el article 4 del Reial decret 1021/2015 que estableix l’obligació de presentar aquesta declaració sense comptes a informar, s’estableix una nova obligació de presentar aquest model 289 sense comptes per comunicar després de l’aplicació de les normes de diligència deguda.

En aquests nous supòsits de declaració de comptes sense comunicar, el contingut del model 289 es limita als conceptes compresos en els números 1 a 5 de l’annex III de l’Ordre HAP/1695/2016, així com del nou concepte introduït mitjançant la present ordre “6.2. Declaració sense comptes per comunicar” (*).

(*) Per facilitar la presentació del model 289 “sense comptes per comunicar”, està previst que s’habilitin els desenvolupaments oportuns, per a l’emplenament dels conceptes assenyalats a través d’un senzill formulari disponible a la seu electrònica.

Presentació mitjançant Web Service

El Reial decret 1021/2015, de 13 de novembre incorpora a l’ordenament intern les normes de comunicació d’informació a l’Administració Tributària sobre comptes financers i els procediments de diligència deguda que han d’aplicar les institucions financeres en l’obtenció de la informació sobre comptes financers per poder ser intercanviada, de manera automàtica, amb la resta de països signants de l’Acord CRS de l’OCDE.

TERMINIS DE PRESENTACIÓ

Per consultar els terminis de presentació de les declaracions informatives, cliqui AQUÍ

CONSULTES INFORMÀTIQUES

Per a informació de preguntes freqüents, ajuda tècnica, manuals tècnics i altres consultes informàtiques, cliqui AQUÍ

Font: AEAT