BREXIT: conseqüències en l’IVA, IRPF i impost sobre societats a partir del 01-01-2021

BREXIT: conseqüències en l’IVA, IRPF i impost sobre societats a partir del 01-01-2021

El 31 de gener de 2020 es va produir la sortida efectiva del Regne Unit de la Unió Europea. L’Acord de Retirada contempla un període transitori fins al 31 de desembre de 2020. Com que no se n’ha sol·licitat pròrroga el període transitori finalitzarà en aquesta data. Per tant, sense perjudici de les negociacions que s’estan duent a terme en relació amb un possible acord per a la relació futura i per molt ambiciós que sigui l’acord a què es pugui arribar, a partir de l’1 de gener de 2021 tots els moviments de mercaderies des de o cap al Regne Unit estaran subjectes a formalitats i controls duaners.

Com ja l’hem informat, el 29 de març de 2017, el Regne Unit va notificar al Consell Europeu la seva intenció de retirar-se de la Unió Europea i de la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica, de conformitat amb l’article 50 del Tractat de la Unió Europea.

El 14 de novembre els negociadors de la Unió Europea i del Regne Unit van arribar a un acord sobre la retirada del Regne Unit de la Unió Europea (BREXIT). També es va elaborar una declaració política que exposa el marc de les relacions futures.

Conformement a l’article 50 apartat 3 del TUE, els Tractats deixaran d’aplicar-se a l’Estat que es retira a partir de la data d’entrada en vigor de l’Acord de Retirada o, en defecte d’això, al cap de dos anys de la notificació, excepte si el Consell Europeu, d’acord amb aquest Estat, decideix per unanimitat prorrogar aquest termini.

El 31 de gener de 2020 es va produir la sortida efectiva del Regne Unit de la Unió Europea.

L’Acord de Retirada contempla un període transitori fins al 31 de desembre de 2020, durant el qual es continuarà aplicant la legislació comunitària al Regne Unit en relació al mercat interior, unió duanera i les polítiques comunitàries. La Unió Europea tractarà el Regne Unit com si fos un Estat membre, excepte referent a la seva participació en les institucions de la UE i en les estructures de governança. En particular, durant aquest període les empreses no hauran de realitzar formalitats duaneres.

Com que no s’ha sol·licitat cap pròrroga del període transitori, finalitzarà el 31 de desembre de 2020. Per tant, sense perjudici de les negociacions que s’estan duent a terme en relació amb un possible acord per a la relació futura i per molt ambiciós que sigui l’acord a què es pugui arribar, a partir de l’1 de gener de 2021 tots els moviments de mercaderies des de o cap al Regne Unit estaran subjectes a formalitats i controls duaners.

L’AEAT ha publicat al seu web quines són les conseqüències del BREXIT en els diferents tràmits i impostos que es veu afectats: