Aprovat de nou el règim fiscal per a la final de la “UEFA Women’s Champions League 2020”

Aprovat de nou el règim fiscal per a la final de la “UEFA Women’s Champions League 2020”

El Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, torna a regular el règim fiscal específic que serà aplicable a la final de la «UEFA Women’s Champions League 2020», que va ser derogat perquè el Ple del Congrés dels Diputats no va convalidar el RDL 27/2020 que el regulava, tant per a l’entitat organitzadora de la final i dels equips participants, com de les persones físiques que prestin serveis a l’entitat organitzadora o als equips participants. Així mateix, s’estableix el règim duaner i tributari aplicable a les mercaderies que s’importin per afectar-les al desenvolupament i celebració de la final i també un règim específic en l’IVA.

La disposició addicional tercera del Reial decret llei 27/2020, de 4 d’agost, de mesures financeres, de caràcter extraordinari i urgent aplicables a les entitats locals va introduir el règim especial per a la final de la competició femenina, que va tenir lloc el 30 d’agost a Bilbao-Sant Sebastià, amb exempcions en l’impost sobre societats, en l’IRNR i mesures especials en duanes i IVA. No obstant això, aquest text normatiu, l’objectiu principal del qual era la regulació del romanent dels Ajuntaments, no va ser convalidat en el Congrés dels Diputats, que el va derogar i, per tant, també el règim especial. Finalment, el Govern introdueix de nou la vigència del règim especial per a la final de la ‘UEFA Women’s Champions League 2020’ en el Reial decret llei 28/2020 que regula el treball a distància, mitjançant la seva disposició addicional sisena, amb entrada en vigor el mateix dia de la seva publicació, el 23 de setembre de 2020.

En concret, en la disposició addicional sisena del RDL 28/2020 s’estableix un règim fiscal específic que serà aplicable a la final de la «UEFA Women’s Champions League 2020», tant per a l’entitat organitzadora de la final i dels equips participants, com de les persones físiques que prestin serveis a l’entitat organitzadora o als equips participants. Així mateix, s’estableix el règim duaner i tributari aplicable a les mercaderies que s’importin per afectar-les al desenvolupament i celebració de la final i també un règim específic en l’IVA.

Recordem aquest règim fiscal:

  1. En relació amb l’impost sobre societats:

Les persones jurídiques residents en territori espanyol constituïdes amb motiu de la final de la «UEFA Women’s Champions League 2020» per l’entitat organitzadora o pels equips participants estaran exemptes de l’impost sobre societats per les rendes obtingudes durant la celebració de l’esdeveniment i en la mesura en què estiguin directament relacionades amb la seva participació en ell.

  1. En relació amb l’impost sobre el valor afegit:

B.1 Devolució de quotes suportades com a conseqüència de la realització d’operacions relacionades amb la celebració d’aquest esdeveniment:

  1. Empresaris no establerts en la comunitat: no s’exigirà el requisit de reciprocitat previst en l’article 119 bis de la Llei 37/1992.
  2. Entitat organitzadora, equips participants, persones jurídiques constituïdes per tots dos amb motiu d’aquest esdeveniment i empresaris no establerts en la Península i Balears:

Quan tinguin la condició de subjectes passius, tindran dret a la devolució de les quotes suportades amb motiu d’aquest esdeveniment al final de cada període de liquidació. El període de liquidació coincidirà amb el mes natural, i s’hauran de presentar les seves declaracions-liquidacions durant els 20 primers dies naturals del mes següent al període de liquidació, excepte l’últim període de l’any que es presentarà durant els trenta primers dies naturals del mes de gener.

Aquests empresaris no quedaran obligats a la gestió dels llibres registre de l’impost a través de la seu electrònica de l’AEAT (SII).

En el cas d’empresaris o professionals no establerts en els quals concorrin els requisits previstos en els articles 119 o 119 bis de la Llei 37/1992, la devolució de les quotes suportades s’efectuarà conforme al procediment establert en aquests articles i en els articles 31 i 31 bis del Reglament de l’impost, aprovat pel Reial decret 1624/1992.

B.2 Representant fiscal

Quan es tracti d’empresaris o professionals no establerts en la comunitat, Canàries, Ceuta o Melilla, o en un Estat amb el qual existeixin instruments d’assistència mútua anàlegs als instituïts en la comunitat, no serà necessari que nomenin un representant a l’efecte del compliment de les obligacions fiscals relatives a l’IVA (excepció a l’establert en l’article 164.U.7è LIVA).

B.3 Importació temporal de béns amb exempció total de drets

La importació de béns utilitzats temporalment en el desenvolupament d’aquest esdeveniment estarà exempta de l’IVA. El termini màxim de 24 mesos per a la seva utilització previst en l’article 9.3r.g) de la LIVA expirarà, com a molt tard, el 31 de desembre de l’any següent al de la finalització d’aquest esdeveniment esportiu.

B.4 Localització de serveis: regla d’ús efectiu

La regla establerta en l’article 70.Dos de la LIVA, conforme a la qual determinats serveis localitzats fora de la UE tributen en el territori d’aplicació de l’IVA espanyol si la seva utilització efectiva es produeix en aquest territori, no resultarà aplicable quan els serveis siguin prestats per les persones jurídiques residents a Espanya constituïdes amb motiu d’aquest esdeveniment per l’entitat organitzadora o pels equips participants i estiguin en relació amb l’organització, la promoció o el suport d’aquest esdeveniment. D’aquesta manera, serveis com la publicitat de l’esdeveniment, prestats per aquestes entitats a empresaris establerts fora de la UE, estaran no subjectes a IVA.