Suspesos els vols entre Espanya i Itàlia fins al 25 de març pel coronavirus

Suspesos els vols entre Espanya i Itàlia fins al 25 de març pel coronavirus

Es prohibeix la realització de vols directes des de qualsevol aeroport situat en la República d’Itàlia a qualsevol aeroport situat en el Regne d’Espanya a partir de les 00.00 hores del dia 11 de març de 2020 i fins a les 00.00 hores del dia 25 de març de 2020.

El Consell de Ministres, en la seva reunió del 10 de març de 2020, a proposta dels ministres de Sanitat i de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha adoptat un acord pel qual s’estableixen mesures excepcionals per limitar la propagació i el contagi pel COVID-19, mitjançant la prohibició dels vols directes entre la República Italiana i els aeroports espanyols.

Al BOE del 10 de març s’ha publicat l’Ordre PCM/205/2020, de 10 de març, per la qual es publica l’acord del Consell de Ministres del 10 de març de 2020, pel qual s’estableixen mesures excepcionals per limitar la propagació i el contagi pel COVID-19, mitjançant la prohibició dels vols directes entre la República Italiana i els aeroports espanyols.

La prohibició és la següent:

“Es prohibeix la realització de vols directes des de qualsevol aeroport situat en la República d’Itàlia a qualsevol aeroport situat en el Regne d’Espanya a partir de les 00.00 hores del dia 11 de març de 2020 i fins a les 00.00 hores del dia 25 de març de 2020”.

Pel fet que les comunicacions existents entre Itàlia i Espanya per via aèria són nombroses, amb un important nombre de vols i de viatgers procedents de les zones afectades, s’ha pres aquesta mesura.

Itàlia representa el tercer mercat aeri internacional per importància per a Espanya, amb més de 106 mil operacions comercials registrades en 2019 i al voltant de 16 milions de passatgers, la qual cosa suposa aproximadament un 9% de tot el nostre trànsit internacional. Segons aquestes xifres no és d’estranyar que la gran majoria dels casos importats al nostre país han estat vinculats a viatgers procedents d’Itàlia.

En la declaració del COVID-19 com ESPII, l’Organització Mundial de la Salut va destacar que la difusió de la malaltia es pot alentir de manera significativa o fins i tot detenir, mitjançant la implementació de mesures robustes de contenció. En aquest sentit, permetre la difusió incontrolada de la malaltia no és una opció.

Així mateix, l’article 14 del Conveni sobre Aviació Civil Internacional fet a Chicago el 7 de desembre de 1944, estableix en matèria de prevenció contra la propagació de malalties, que cada Estat contractant es compromet a prendre mesures efectives per impedir la propagació per mitjà de la navegació aèria, del còlera, tifus (epidèmic), verola, febre groga, pesta i qualssevol altres malalties contagioses que els Estats contractants decideixin designar oportunament.

Per tot això, en atenció a la valoració de la situació efectuada pel Ministeri de Sanitat conformement al que es preveu en la normativa sanitària, s’ha considerat necessari procedir a l’aplicació de l’article 21 del Reglament (CE) núm. 1008/2008 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de setembre de 2008, sobre normes comunes per a l’explotació de serveis aeris en la Comunitat, que estableix que «un Estat membre podrà refusar, limitar o imposar condicions a l’exercici de drets de trànsit per a enfrontar-se amb problemes sobtats de curta durada, derivats de circumstàncies imprevisibles i inevitables. Aquestes mesures s’ajustaran als principis de proporcionalitat i transparència i estaran basades en criteris objectius i no discriminatoris».

Per totes les raons exposades, es considera justificat, restringir durant el període prescrit els vols directes actuals i, en el seu cas, els que es realitzin en el futur des de la República d’Itàlia al Regne d’Espanya.

Aquesta mesura s’aplica a tots els vols directes realitzats des de la República d’Itàlia al Regne d’Espanya, amb l’excepció d’aeronaus d’Estat, escales amb finalitats no comercials (per tant sense pujada ni baixada de passatgers), vols posicionals (per tant sense passatgers i només per a posicionar l’avió per a una operació posterior), exclusius de càrrega, humanitaris, mèdics o d’emergència.

Aquestes excepcions responen d’una banda, a l’exclusió de caràcter general de l’aplicació de la normativa aeronàutica civil sobre els vols realitzats per aeronaus d’Estat, i per un altre, a certes operacions que es consideren de baix risc bé per no portar passatgers a bord excepte les tripulacions (posicionals, vols de càrrega), o bé perquè el seu caràcter d’emergència, mèdic o humanitari justifiquen eximir aquestes operacions, considerant que es tracta de vols molt controlats i poc freqüents, sobre els quals es pot exercir un control específic total si es considerés necessari.

El Govern considera aquesta mesura de proporcionada, objectiva i no discriminatòria, pels següents motius:

  • La República Italiana ha restringit els moviments en tot el país, però establint una sèrie d’excepcions. Per tant, el present acord es proposa completar les mesures acordades pel Govern italià, amb l’objectiu que siguin enterament efectives al nostre país.
  • Les comunicacions existents entre Itàlia i Espanya per via aèria són nombroses.
  • La gran majoria dels casos importats al nostre país han estat vinculats a viatgers procedents d’Itàlia.
  • Aquesta mesura està en línia amb l’objectiu establert pel Comitè d’Emergències de l’Organització Mundial de la Salut d’interrompre la propagació del virus, adoptant mesures fermes per detectar la malaltia de manera precoç, aïllar i tractar els casos, fer seguiment dels contactes i promoure mesures de distanciament social concordants amb el risc.