Com tributa en l’IRPF la devolució de prima d’emissió d’accions?

Com tributa en l’IRPF la devolució de prima d’emissió d’accions?

La prima d’emissió és el sobrepreu que cal pagar per una acció en relació al seu valor nominal o teòric. Normalment entrem a valorar aquesta prima quan una empresa ja constituïda decideix ampliar el seu capital inicial permetent l’entrada de nous socis. És a dir, quan una companyia vol augmentar el seu negoci i, per a això, posa a la venda noves accions.

Comptablement la prima d’emissió es reflecteix com un compte de reserves, més concretament del grup 11 del PGC. Aquesta prima com a reserva pot ser repartida amb el consegüent efecte fiscal en l’IRPF del perceptor.

Tributació en l’IRPF

D’acord amb la Llei de l’IRPF (LIRPF), tenen la consideració de rendiments del capital mobiliari, la distribució de la prima d’emissió i la reducció de capital amb devolució d’aportacions.

No obstant això cal assenyalar que des de l’01-01-2015, la reforma fiscal de l’IRPF ha modificat el règim de tributació de la devolució de prima d’emissió.

El primer que haurem de comprovar és si corresponen a valors admesos o no a cotització.

Si es tracta de valors admesos a cotització, l’import obtingut per la distribució de la prima d’emissió minorarà fins a la seva anul·lació el valor d’adquisició, només si l’import rebut supera aquest valor tributarà com a rendiment del capital mobiliari.

Si els valors dels quals deriva la distribució de la prima d’emissió no estan admesos a cotització, haurem d’atendre la diferència entre el valor dels fons propis dels valors corresponent a l’últim exercici tancat amb anterioritat a la data de distribució de la prima i el seu valor d’adquisició; si la diferència fos positiva, l’import obtingut es considerarà rendiment del capital mobiliari.

Exemple

En R.G.M. va adquirir l’any 2009 la quantitat de 300 accions de la societat “Max, S.A” que no cotitza en Borsa per un import total de 3.000 euros. El 15 d’octubre de 2018 ha percebut, com a conseqüència de l’ampliació de capital que la citada societat realitzà l’any anterior, una prima d’emissió de 2 euros per acció.  El capital social de l’entitat “Max, S.A” en l’últim exercici tancat amb anterioritat a la data de distribució de la prima estava format per 2.500 accions de valor nominal de 10 euros, i existien reserves constituïdes per import de 2.500 euros, de les quals 1.250 euros corresponien a reserves indisponibles.

Solució:

Valor Fons Propis

Capital social (2.500 accions x 10) 25.000,00
Reserves totals +2.500,00
Reserves indisponibles -1.250,00
Valor fons propis societat “Max, S.A” 26.250,00

Valor fons propis corresponents a les accions d’en R.G.M. (1)

10,5 euros x 300 accions 3.150,00

Límit tributació

 

Valor fons propis de les accions 3.150,00
Valor d’adquisició de les accions 3.000,00
Diferència positiva 150,00

Tributació de la prima d’emissió

 

Prima d’emissió (300 accions x 2 ) 600,00
Límit 150,00
Import que tributa com a rendiment de capital mobiliari (2) 150,00
Excés que minora el valor d’adquisició (3) 450,00

(1) El valor dels fons propis per acció serà de 10,5 euros [resultat de dividir el valor dels fons propis de la societat corresponent a l’últim exercici tancat amb anterioritat a la data de la distribució de la prima entre el nombre total d’accions d’aquesta societat, això és, 26.250,00 euros / 2.500 accions].

(2) Serà la diferència positiva entre el valor dels fons propis corresponent a les accions i el seu valor d’adquisició, ja que el rendiment del capital mobiliari a computar en aquests casos tenen com a límit la diferència positiva esmentada i no està subjecte a retenció.

(3) Vindrà determinat per l’excés entre la diferència positiva entre el valor fons propis corresponent a les accions i el seu valor d’adquisició i l’import de la prima percebut, això és, 450 euros (600 – 150). Com a conseqüència de l’anterior el nou valor d’adquisició de les accions serà de 2.550 euros (3.000 – 450).

Si amb posterioritat el contribuent obtingués dividends o participacions en beneficis de la mateixa entitat en relació amb aquestes accions, l’import d’aquests amb el límit dels rendiments del capital mobiliari prèviament computats pel repartiment de la prima d’emissió a conseqüència de la referida diferència entre el valor d’adquisició i el dels fons propis, minorarà també el valor d’adquisició de les accions.