Els representants dels sectors empresarials de transport públic poden assistir a la Comissió de Directors Generals de Transports?

Els representants dels sectors empresarials de transport públic poden assistir a la Comissió de Directors Generals de Transports?

La disposició addicional segona del nou Reial decret llei 13/2018, de 28 de setembre, pel qual es modifica la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d’ordenació dels transports terrestres, en matèria d’arrendament de vehicles amb conductor, permet la creació d’un subgrup de treball en la Comissió de Directors de Transports en els quals podran participar els representants dels sectors empresarials de transport públic de viatgers de vehicles de turisme i d’arrendament de vehicles amb conductor.

El passat 3 d’octubre es va publicar a la pàgina web del Ministeri de Foment (Govern d’Espanya) que la Directora General de Transport Terrestre del Ministeri de Foment, Mercedes Gómez, va presidir una reunió de la Comissió de Directors Generals de Transport.

En aquesta reunió es van exposar totes les línies generals del Reial decret llei 13/2018, de 28 de setembre, pel qual es modifica la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d’ordenació dels transports terrestres, en matèria d’arrendament de vehicles amb conductor (d’ara endavant LOTT), permetent que les comunitats autònomes tinguessin veu per plantejar les qüestions de caràcter tècniques i interpretatives que tinguessin per considerar sobre el contingut del Reial decret llei.

Des del Ministeri de Foment (Govern d’Espanya) s’estableix, com a resultat d’aquesta reunió, que s’ha procedit, en compliment de les previsions contingudes en el Reial decret llei, “a l’efectiva creació d’un grup de treball de nivell tècnic, format per representants de les comunitats autònomes i del Ministeri, i al qual, quan resulti oportú, podran assistir representants dels sectors empresarials, així com dels ajuntaments afectats per la qüestió”.

Amb això, s’acompleix l’article 11 de la LOTT que, literalment, estableix “La Comissió de Directors Generals podrà crear les Subcomissions i grups de treball que resultin necessaris”.

L’objecte d’aquest grup de treball serà debatre, compartir bones pràctiques i, si escau, coordinar les diferents polítiques públiques i les regulacions que pretenguin aprovar les administracions amb competència en la matèria.

Què és la Comissió de Directors Generals de Transport?

La Comissió de Directors Generals de Transport és l’òrgan de coordinació dels responsables en matèria de transports del Ministeri i de les comunitats autònomes.

Actua com a òrgan deliberant, integrada pels titulars de les direccions generals competents en matèria de transport terrestre de l’Administració General de l’Estat i de les comunitats autònomes.

Creada per a atorgar una coordinació de les competències estatals i autonòmiques, i per a assegurar l’efectivitat del compliment de les finalitats atribuïdes a la Conferència Nacional de Transports, està presidida pel Director General de Transports Terrestres de l’Administració General de l’Estat, i es reuneix almenys quatre vegades l’any.

Actua, també, com a òrgan ordinari de coordinació tècnica i administrativa en matèria de transports terrestres, entre les diferents administracions públiques, i delibera sobre quants assumptes de la competència dels seus membres puguin afectar l’adequat funcionament del sistema de transports.

Així mateix, és un òrgan de suport i de discussió prèvia de quants assumptes siguin de la competència de la Conferència Nacional de Transports, la qual podrà delegar-li el coneixement dels assumptes de la seva competència.

Quan podran assistir els representants empresarials de transport públic a la Comissió de Directors Generals de Transports?

La creació del subgrup de treball específic, és dependent de la Comissió de Directors Generals de Transports. Per això, perquè puguin intervenir els representants de sectors empresarials afectats, és la Comissió, qui ha de donar, en paraules col·loquials, el “vistiplau”. Així és com es desprèn de la disposició addicional segona del Reial decret llei 13/2018, de 28 de setembre, dient expressament que “En aquest subgrup de treball, podran participar, segons estableixi la Comissió de Directors Generals de Transport de l’Estat i de les comunitats autònomes, representants dels sectors empresarials de transport públic de viatgers en vehicles de turisme i d’arrendament de vehicles amb conductor, així com els ajuntaments principalment afectats per la qüestió”.