Qüestions dubtoses sobre la jubilació dels autònoms

Qüestions dubtoses sobre la jubilació dels autònoms

Com succeeix amb els treballadors per compte d’altri, els autònoms en arribar a l’edat de jubilació tenen dret a rebre unes pensions que, en la majoria dels casos, són sensiblement inferiors a les rebudes pels treballadors assalariats. Al moment en el qual un treballador autònom arriba a la seva jubilació sorgeixen diferents dubtes a causa de les modalitats de jubilació a les quals pot optar, a continuació l’hi expliquem.

Com succeeix amb els treballadors per compte d’altri, els autònoms en arribar a l’edat de jubilació tenen dret a rebre unes pensions que, en la majoria dels casos, són sensiblement inferiors a les rebudes pels treballadors assalariats. Al moment en el qual un treballador autònom arriba a la seva jubilació sorgeixen diferents dubtes a causa de les modalitats de jubilació a les quals pot optar, així com el percentatge de pensió que té dret de percebre.

Li expliquem algunes d’aquestes modalitats i les seves controvèrsies.

Jubilació activa

Es pot ser pensionista i, alhora, seguir desenvolupant una activitat econòmica o treballar per compte d’altri. És el que es diu jubilació activa i ha donat lloc al final de “pensionista actiu”. S’hi poden acollir tant els treballadors per compte d’altri com els autònoms i consisteix a cobrar la meitat de la pensió a la qual té dret al moment de la jubilació i continuar laboralment actiu.

Però perquè l’autònom pugui gaudir d’aquesta particular pensió, s’han de donar determinats requisits:

  • L’accés a la pensió s’ha de produir una vegada complerta l’edat legalment establerta i amb el 100% dels anys cotitzats exigits a cada moment. En l’actualitat parlem de 65 anys i 36 anys i mig mínims de cotització, o de 65 anys i mig, amb menys de 36 anys i mig de cotització.
  • Queden excloses d’aquesta possibilitat aquelles jubilacions que s’hagin produït de manera anticipada i les que estiguin acollides a bonificació.
  • La feina que s’exerceixi de manera paral·lela al cobrament de la pensió pot ser a temps parcial o complet.
  • Es podrà realitzar qualsevol activitat econòmica ja sigui per compte propi del pensionista o per compte d’altri.

Per tant, és necessari haver accedit a la pensió a l’edat reglamentària sense bonificacions i el percentatge aplicable a la respectiva base reguladora a l’efecte de determinar que la quantia de la pensió arribi al 100%. És a dir, es tracta d’una opció que exclou el cas de jubilacions anticipades o bonificades per treballs penosos o tòxics i exigeix haver complert l’edat ordinària de jubilació tret que es tingui ja dret a la pensió completa. El treball compatible es podrà realitzar a temps complet o parcial. Quan el contracte acabi i es produeixi el retir total i definitiu, percebrà el 100% de la pensió al fet que tingui dret.

Atenció. Durant el desenvolupament de l’activitat per compte propi, compatible amb la pensió de jubilació, els empresaris i autònoms professionals cotitzen al RETA únicament per incapacitat temporal i per contingències professionals encara que queden subjectes a una cotització especial de solidaritat del 8%.

Jubilació amb ingressos limitats

Els autònoms exclusivament poden realitzar algunes feines per compte propi sempre que els ingressos anuals no superin el SMI (salari mínim interprofessional) en còmput anual, és a dir, 10.302,60 euros el 2018.

Pensió de jubilació i envelliment actiu

En relació amb la “pensió de jubilació i envelliment actiu”, la norma assenyala que la pensió de jubilació, en la seva modalitat contributiva, serà compatible amb la realització de qualsevol activitat per compte propi del pensionista si es donen els següents requisits:

  • La quantia de la pensió de jubilació compatible amb l’activitat serà equivalent al 50 per cent de l’import resultant en el reconeixement inicial, una vegada aplicat, si escau, el límit màxim de pensió pública, o del que s’estigui percebent, al moment d’inici de la compatibilitat amb la feina, exclòs, en tot cas, el complement per mínims, sigui quina sigui la jornada laboral o l’activitat que realitzi el pensionista.
  • No obstant això, si l’activitat es realitza per compte propi i s’acredita tenir contractat, almenys, un treballador per compte d’altri, la quantia de la pensió compatible amb la feina arribarà al 100 per cent.
  • La pensió es revalorarà en la seva integritat en els termes establerts per a les pensions del sistema de la Seguretat Social. No obstant això, en tant es mantingui el treball compatible, l’import de la pensió més les revaloracions acumulades es reduirà en un 50 per cent, excepte en el supòsit de realització de treballs per compte propi en els termes assenyalats en el punt anterior.

En principi, la llei sembla deixar clar que l’autònom té dret a compatibilitzar la pensió de jubilació i l’activitat per compte propi (és a dir quan exerceixi d’empresari) en un 50%, percentatge que seria el 100% quan tingui contractat almenys un treballador per compte d’altri. No obstant això, més recentment han sorgit dubtes sobre si és possible rebre la totalitat de la pensió en tots els casos en els quals l’autònom crea almenys un lloc de treball.

El passat 25 de juliol la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social (DGOSS) va emetre un comunicat dient que el «criteri pel qual s’estableix que el contracte per compte d’altri que ha de formalitzar el pensionista que vulgui compatibilitzar el 100% de la quantia de la pensió de jubilació amb una activitat per compte propi s’ha d’emmarcar en l’activitat que doni lloc a la seva alta en el règim especial de treballadors per compte propi o autònoms (RETA)». És a dir, que el treballador contractat per l’autònom pensionista «s’ha d’emmarcar» en la mateixa activitat que exerceix l’autònom contractant. Per exemple, si aquest té un restaurant, l’empleat podrà ser cuiner o cambrer i llavors l’empresari individual rebria el 100% de la pensió, però es quedaria en el 50% si l’ocupació creada recau en el personal de la neteja. De fet, el criteri comunicat per la DGOSS invalida de forma expressa la possibilitat que el contracte es realitzés a favor d’una persona enquadrada en el sistema especial d’empleats de la llar.

Pensió de l’empresari societari

La fórmula anterior sembla clara quan l’autònom exerceix l’activitat econòmica com a empresari individual, tributant per tant en l’IRPF, si bé sorgeixen dubtes sobre les limitacions assenyalades respecte al tipus de funcions que realitza l’empleat si es pretén rebre la totalitat de la pensió. No obstant això, hi ha més dubtes si l’autònom administra una societat, és a dir, quan exerceix el càrrec d’administrador d’una empresa amb forma de societat. Es tractaria de l’anomenat autònom societari.

En aquest cas, els criteris són variats i contradictoris en molts casos. En primer lloc, per a la Seguretat Social i seguint el criteri del comunicat esmentat anteriorment, encara que l’autònom societari estigui enquadrat al règim especial de treballadors autònoms (RETA), mai pot complir el requisit de tenir contractat almenys un treballador per compte d’altri perquè en realitat el contracta la societat, que té la seva pròpia personalitat jurídica. En conseqüència, a l’autònom societari solament se li pot reconèixer la compatibilitat en un 50%, però no en el 100%.

Atenció. Per l’INSS, a l’autònom societari solament se li pot reconèixer la compatibilitat en un 50%; però no en el 100%.

No obstant això, aquesta postura de la Seguretat Social no és acceptada ni compartida per alguns autònoms societaris, que l’han qüestionat als jutjats.

I sobre la qüestió ja s’ha pronunciat el Jutjat Social Núm. 3 d’Oviedo, en sentència del passat 18 de juliol, en la qual el demandant, inclòs en el RETA per la seva condició d’administrador de la SL, sol·licita que se li reconegui la compatibilitat del 100% de la pensió, perquè la SL té contractats a tres treballadors per compte d’altri.

La sentència reconeix a un autònom el dret a percebre una pensió de jubilació del 100% i compatibilitzar-la amb la seva activitat com a gestor de la seva pròpia empresa. En el cas jutjat, quan el demandant va arribar a l’edat de jubilació, la SS va denegar a l’autònom la pensió completa per no tenir treballadors contractats a nom seu, encara que sí que li va reconèixer el 50% de la prestació. No obstant això, la sentència afirma que la interpretació feta per la SS és «contrària a la finalitat legislativa mateixa de la llei (de reformes urgents del treball autònom), a més de no ser resultant del tenor literal de la norma». En conseqüència, el jutjat ha decidit atorgar a l’autònom societari la pensió de jubilació activa al 100% de la seva base reguladora i a més a l’abonament dels endarreriments corresponents.

Aquesta sentència argumenta a més que la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social (DGOSS) estableix en una consulta datada a 21 de març de 2018 que als autònoms societaris inclosos en el RETA se’ls ha d’aplicar l’establert a la Llei de reformes urgents del treball autònom que va entrar en vigor a l’octubre de 2017. Segons aquest criteri, els autònoms que hagin signat contractes per compte d’altri en la seva condició d’empresaris, encara que qui contracti sigui la societat respectiva, poden accedir a la jubilació activa perquè la contractació la formalitza l’administrador societari. No sembla raonable, argumenta la consulta, que, estant inclòs en el RETA precisament per ser administrador de la societat, se li exigeixi realitzar la contractació del treballador per compte d’altri com a persona física o empresari individual.