Notificació prèvia en els supòsits de tancament de centres de treball que suposin l’acomiadament de 50 treballadors o més

Notificació prèvia en els supòsits de tancament de centres de treball que suposin l’acomiadament de 50 treballadors o més

Des del passat 13 de juliol, el Reial decret 608/2023, de l’11 de juliol, estableix com a nou requisit de comunicació prèvia per a les empreses que pretenguin tancar un centre de treball amb un acomiadament col·lectiu de 50 treballadors o més, de notificar aquest tancament amb una antelació mínima de 6 mesos.

L’informem que des del passat 13 de juliol, s’ha establert un nou requisit de comunicació prèvia per a les empreses que pretenguin tancar un centre de treball fent un acomiadament col·lectiu de 50 treballadors o més, d’acord amb el Reial decret 608/2023, de l’11 de juliol, que entre altres novetats, modifica el Reglament dels procediments d’acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada, aprovat pel Reial decret 1483/2012, de 29 d’octubre.

Obligació de notificació prèvia en els supòsits de tancament

Les empreses que vulguin fer el tancament d’un o diversos centres de treball, quan això suposi el cessament definitiu de l’activitat i l’acomiadament de 50 treballadors o més, ho hauran de notificar a l’autoritat laboral competent per raó del territori i al Ministeri de Treball i Economia Social, a través de la Direcció General de Treball.

Aquestes notificacions es faran a través dels mitjans electrònics als quals es refereix la disposició addicional segona, i s’hauran de fer amb una antelació mínima de sis mesos a la comunicació. En el cas en què no sigui possible la notificació amb aquesta antelació mínima, s’haurà de fer tan aviat com sigui possible i justificant les raons per les quals no es va poder respectar el termini establert.

Aquestes empreses remetran còpia de la notificació a les organitzacions sindicals més representatives i a les representatives del sector al qual pertanyi l’empresa, tant en l’àmbit estatal com de la comunitat autònoma on se situï el centre o centres de treball que es pretenen tancar.

Procediments iniciats

Els acomiadaments col·lectius que s’haguessin iniciat abans del 13 de juliol del 2023 (data de l’entrada en vigor del Reial decret 608/2023) es regiran per la normativa vigent en el moment del seu inici, és a dir, no els és aplicable el deure de comunicació previ.