Augment de capital d’una societat limitada amb càrrec a reserves

Augment de capital d’una societat limitada amb càrrec a reserves

L’augment de capital amb càrrec a reserves, anomenada també amb càrrec a beneficis, consisteix en la transformació de reserves en capital, mitjançant una simple operació comptable, però que està subjecta a determinats requisits.

Com ja sap si vol augmentar el capital social de la seva societat, ho pot fer mitjançant la creació de noves participacions o emissió de noves accions o per elevació del valor nominal de les ja existents.

La Llei de societats de capital en explicar les modalitats d’augment de capital ens parla, com una d’elles, de la possibilitat que es faci amb càrrec a beneficis o reserves que ja figuressin en l’últim balanç aprovat.

Una ampliació de capital és una forma de finançament empresarial que consisteix a augmentar els fons propis d’una societat incrementant el seu capital social. Aquest finançament es pot obtenir amb els accionistes ja existents de la societat amb l’aportació de nous capitals, o bé sacrificant la remuneració dels accionistes, de manera que l’ampliació es realitza amb càrrec a reserves o beneficis no distribuïts ni assignats a reserves.

Atenció. Pel que fa a la iniciativa de l’ampliació, és al consell d’administració (o en el seu cas a l’administrador únic) a qui normalment correspon proposar-la a la junta d’accionistes, encara que, per Llei, qualsevol accionista que posseeixi més del 5% de la propietat pot demanar que es convoqui una junta i plantejar les seves pròpies alternatives de projecte, incloent-hi ampliar el capital social.

Augment de capital amb càrrec a reserves o beneficis

Quan l’augment del capital es faci amb càrrec a reserves, es podran utilitzar per a aquest fi les reserves disponibles, les reserves per prima d’assumpció de participacions socials o d’emissió d’accions i la reserva legal íntegrament, si la societat fos de responsabilitat limitada (o en la part que excedeixi del deu per cent del capital ja augmentat, si la societat fos anònima).

En cap cas aquest augment de capital suposarà un repartiment de beneficis; per al soci la seva participació continua valent el mateix; simplement s’ha augmentat la garantia de tercers.

A l’operació haurà de servir de base un balanç aprovat per la junta general referit a una data compresa dins dels sis mesos immediatament anteriors a l’acord d’augment del capital, verificat per l’auditor de comptes de la societat, o per un auditor nomenat pel Registre Mercantil a sol·licitud dels administradors, si la societat no estigués obligada a verificació comptable.