Novetats de l’avantprojecte de llei per impulsar els plans de pensió d’ocupació

Novetats de l’avantprojecte de llei per impulsar els plans de pensió d’ocupació

L’objectiu de la nova normativa és facilitar l’accés a plans col·lectius a treballadors de rendes mitjanes i baixes i de petites i mitjanes empreses, així com a treballadors autònoms i joves. A més, a través de l’impuls públic dels fons de pensions, de la negociació col·lectiva i de la promoció de plans per associacions d’autònoms i col·legis professionals, s’oferiran productes d’estalvi a llarg termini amb un cost menor que l’actual. La reforma s’acompanyarà d’una modificació dels incentius fiscals.

El Consell de Ministres del passat dia 23 de novembre de 2021 va aprovar l’avantprojecte de llei reguladora dels plans de pensions d’ocupació amb l’objectiu d’impulsar la previsió social complementària amb l’objectiu d’«impulsar, de manera preferent, els sistemes sustentats en el marc de la negociació col·lectiva, d’ocupació, que integren el segon pilar del model de pensions» dotant-lo «d’un règim fiscal i jurídic adequat i diferenciat» (Recomanació 16a del Pacte de Toledo i component 30 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència).

Després de la seva aprovació en el Consell de Ministres en primera volta, l’avantprojecte de llei passa al tràmit d’informació i audiència pública per rebre les contribucions de la societat civil. A més, el text serà remès al Consell Econòmic i Social. Després d’aquest tràmit, tornarà a passar pel Consell de Ministres per ser remesa, un cop aprovada, al Parlament. El Pla de Recuperació preveu l’aprovació d’aquesta reforma en la primera meitat de 2022.

Plans de pensions col·lectius per a treballadors amb rendes baixes, joves, autònoms i funcionaris

L’objectiu de la nova normativa és facilitar l’accés a plans col·lectius a treballadors de rendes mitjanes i baixes i de petites i mitjanes empreses, així com a treballadors autònoms i joves. A més, a través de l’impuls públic dels fons de pensions, de la negociació col·lectiva i de la promoció de plans per associacions d’autònoms i col·legis professionals, s’oferiran productes d’estalvi a llarg termini amb un cost menor que l’actual.

Pel que s’ha avançat, l’avantprojecte de norma preveu:

  • La creació de fons d’ocupació d’impuls públic, que facilitaran l’adscripció de tota mena de treballadors. A més, les entitats gestores i dipositàries seran seleccionades mitjançant procediment obert i la seva mida els permetrà més eficiència i, per tant, unes comissions més baixes. Aquests fons tindran una governança específica, amb comissions de control pròpies.
  • Es facilita la creació dels plans simplificats, en els quals els convenis col·lectius de caràcter sectorial es convertiran en l’instrument clau d’impuls. S’habilita així normativament a la negociació col·lectiva sectorial perquè estableixi que el pla d’ocupació acordat s’estengui a totes les empreses del sector.
  • Per facilitar la transparència i la portabilitat entre plans de pensions es posarà en marxa una plataforma digital comuna en la qual cada partícip podrà consultar fàcilment tota la informació i realitzar els tràmits de manera senzilla.
  • Els actius dels fons de pensions públics seran invertits només en interès de les persones partícips i beneficiàries prenent en consideració la rendibilitat, el risc i l’impacte social de les inversions.

Com a novetat, es crearà un procediment més senzill que l’actual de manera que, en comptes que cada empresa seleccioni el seu propi pla de pensions, es podran adscriure directament al pla simplificat del sector que correspongui.

Incentius fiscals

La reforma s’acompanyarà d’una modificació dels incentius fiscals, de manera que es traslladi el benefici fiscal cap als partícips, focalitzant en els plans d’ocupació els beneficis fiscals, seguint la recomanació 16a del Pacte de Toledo i les conclusions de l’informe de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal sobre beneficis fiscals. En els pressupostos de 2022 ja es focalitza en els plans d’ocupació la deducció en l’IRPF en elevar-se a 8.500 euros, mentre que en els plans individuals se situa en 1.500 euros, en total la suma de totes les aportacions serà de 10.000. En el cas dels treballadors autònoms, la deducció ha d’estar en línia amb la suma de totes dues deduccions.