Publicat el Reglament de l’impost sobre les transaccions financeres que desenvolupa el procediment per a les autoliquidacions

Publicat el Reglament de l’impost sobre les transaccions financeres que desenvolupa el procediment per a les autoliquidacions

Al BOE del 26 de maig de 2021 s’ha publicat el Reial decret 366/2021, de 25 de maig, pel qual es desenvolupa el procediment de presentació i ingrés de les autoliquidacions de l’impost sobre les transaccions financeres (ITF). També s’ha aprovat l’Ordre HAC/510/2021 que aprova el model per a l’autoliquidació de l’impost (model 604).

L’informem que al BOE del 26 de maig de 2021 s’ha publicat el Reial decret 366/2021, de 25 de maig, pel qual es desenvolupa el procediment de presentació i ingrés de les autoliquidacions de l’impost sobre les transaccions financeres (ITF).

Cal recordar que la Llei 5/2020, de 15 d’octubre, de l’impost sobre les transaccions financeres (d’ara endavant, ITF), introdueix a Espanya aquest gravamen, amb la finalitat de contribuir a l’objectiu de consolidació de les finances públiques i de reforçar el principi d’equitat del sistema tributari.

L’ITF va entrar en vigor el 16 de gener de 2021, però el seu desenvolupament reglamentari va quedar aparcat.

L’aplicació d’aquesta Llei exigeix determinades precisions reglamentàries per desenvolupar algunes qüestions que s’hi preveuen, fonamentalment el procediment de presentació i ingrés de les autoliquidacions de l’impost, efectuat a través d’un dipositari central de valors establert en territori espanyol o bé pel mateix subjecte passiu.

Doncs bé, el Reial decret 366/2001, desenvolupa les dues possibles vies per a la presentació de les autoliquidacions per aquest impost:

  1. L’autoliquidació es presentarà en la majoria dels casos pel dipositari central de valors establert en territori espanyol. En relació amb aquesta modalitat de presentació, destaca el següent:
    1. El dipositari central de valors haurà de presentar una autoliquidació per cada subjecte passiu, en el seu nom i pel seu compte, ingressant el deute corresponent.
    2. Per a aquesta mena de presentació, intervindran en el procés les seves entitats participants i es podran veure implicats en el flux d’informació i del pagament la resta d’intermediaris, la qual cosa dependrà de les circumstàncies de cada cas i de l’entitat que resulti ser el subjecte passiu segons les regles establertes en l’article 6 de la Llei de l’ITF.

Aquesta modalitat de presentació serà obligatòria quan el subjecte passiu tingui una relació directa amb el dipositari central de valors o amb alguna de les seves entitats participants. Per a la resta de supòsits, serà opcional.

  1. L’autoliquidació la podrà presentar el mateix subjecte passiu, excepte en els casos en què la modalitat anterior sigui obligatòria.

Entre les novetats de la versió del reglament finalment publicada, es regula que el subjecte passiu podrà optar per utilitzar la data teòrica de liquidació en lloc de la data efectiva de liquidació, és a dir, el segon dia hàbil posterior a la data d’execució en el cas d’operacions efectuades en centres de negociació. També s’ha incorporat un procediment específic per rectificar autoliquidacions quan el deute ingressat hagués estat superior al degut, mitjançant l’ajust directe en autoliquidacions posteriors.

D’altra banda, la disposició transitòria única de la norma estableix que la presentació de les autoliquidacions corresponents als mesos de gener, febrer, març i abril de 2021, així com l’ingrés dels respectius deutes tributaris, s’efectuarà en el termini per a la presentació i ingrés de l’autoliquidació corresponent al mes de maig de 2021.

Finalment, l’Ordre HAC/510/2021, que va entrar en vigor el 29 de maig, aprova ara el model 604 «Impost sobre les transaccions financeres. Autoliquidació» i determina la forma i procediment per a la seva presentació i ingrés, recollit en el seu annex I. A més, aquest model inclou un annex informatiu que s’emplenarà de manera prèvia en el qual es recollirà la informació detallada de les operacions que es declaren.

Quant al termini de presentació del model 604, el període de liquidació coincidirà amb el mes natural i, s’haurà de presentar i ingressar, segons correspongui, pel dipositari central de valors o pel subjecte passiu, entre els dies deu i vint del mes següent al corresponent període de liquidació mensual.

No obstant això, en la disposició transitòria única de la norma es regula el termini de les primeres autoliquidacions de l’impost, establint que la presentació de les autoliquidacions corresponents als mesos de gener, febrer, març i abril de 2021, així com l’ingrés dels respectius deutes tributaris, s’efectuarà en el termini per a la presentació i ingrés de l’autoliquidació corresponent al mes de maig de 2021.

Finalment, quant a les formes de presentació del model 604, la presentació s’efectuarà de manera obligatòria per via electrònica a través d’internet, a la seu electrònica de l’AEAT, mitjançant:

1. Un sistema d’identificació, autenticació i signatura electrònica utilitzant un certificat electrònic qualificat emès d’acord amb les condicions que estableix la Llei reguladora de determinats aspectes dels serveis electrònics de confiança que, segons la normativa vigent a cada moment, resulti admissible per l’AEAT.

2. En els casos de subjectes passius que siguin persones físiques en els quals no procedeixi la presentació a través d’un dipositari central de valors establert en territori espanyol, es pot realitzar la presentació mitjançant el sistema Cl@ve.

Per a més informació veure: impost sobre transaccions financeres