Dret de separació del soci i concurs

Dret de separació del soci i concurs

El Tribunal Suprem aclareix quan es perd la condició de soci després d’exercir el dret de separació i determina el que succeeix amb el crèdit en cas de concurs de creditors.

Com vostè sabrà, la llei que marca el camí de les societats de capital en funcionament és la Llei de societats de capital, també dita Text Refós de la Llei de Societats de Capital (“LSC”). Als  articles 346 i següents hi trobem la regulació referent a la separació del soci.

Què és la separació del soci?

És quan aquest decideix desvincular-se de la societat, i pretén recuperar l’invertit (el capital subscrit i desemborsat). Tal com vostè sabrà, el soci només pot pretendre la separació en casos específics, com el canvi d’objecte social o el no repartiment de dividends o qualsevol altra circumstància especificada estatutàriament.

El problema és que la LSC no determina en quin moment el soci deixa de perdre la seva condició, i quina és la seva funció social en el període en què s’està separant. Tot això abans estava fortament discutit i posat en dubte.

Per què això és important? 

Perquè es genera el dubte de si un soci que vol separar-se pot votar en junta general, aprovar la gestió de l’administrador o els comptes anuals. En definitiva, té una afectació molt important en la vida política de la societat, és a dir a si pot votar o no i influir en el desenvolupament de l’empresa. Recordin que són els socis a través de la junta general els qui poden cessar i nomenar administradors.

Algunes teories deien que era quan comunicava la seva voluntat de separar-se (teoria de la declaració), d’altres que era quan la societat rebia la comunicació (teoria de la recepció) i d’altres quan la societat retornava l’invertit al soci (teoria del reemborsament).

De fet, algunes audiències provincials havien acollit el criteri de la declaració, com a La Corunya, i no obstant això a Barcelona s’havia tingut en compte la teoria de la recepció, i finalment dir que a Cadis, Castelló i Màlaga s’aplicava la teoria del reemborsament.

Sentència del Tribunal Suprem del 15 de gener de 2021

Doncs bé, tenint en compte el que hem comentat, el Tribunal Suprem en la seva sentència del 15 de gener de 2021 determina que el soci perd la seva condició quan se li paga el valor de la seva participació (reemborsament).

El nostre Alt Tribunal ha decidit equiparar la nostra legislació i jurisprudència a la italiana i als estudiosos del dret mercantil.

D’altra banda, en matèria concursal, el Suprem ha decidit que, quant als drets de crèdit, si la comunicació del dret de separació va ser anterior a la declaració de concurs, el crèdit del soci separat és concursal. A més, la qualificació concursal del crèdit és subordinada, com no podia ser d’una altra manera.

En sentit contrari, cal destacar que la sentència no ha estat unànime. De fet, hi ha un magistrat que ha realitzat un extens vot particular, l’opinió del qual és que la pèrdua de condició de soci hauria de ser la de la data de la comunicació del soci a l’empresa de la seva voluntat de separar-se. Per consegüent, aquest magistrat entén que el crèdit hauria de ser ordinari i no subordinat.