Aspectes clau de la formació bonificada 2021

Aspectes clau de la formació bonificada 2021

Un dels punts més importants per a la formació bonificada és que es manté la modalitat aula virtual (videoconferència en temps real) per a tot el 2021, considerant-se a l’efecte de bonificació, com a presencial. A més, les comunicacions d’inici de la formació es podran realitzar fins dos dies (abans el termini ordinari era de set dies), abans de la data de començament de cada grup. D’altra banda, la cancel·lació o la modificació de les dades d’un curs (un canvi d’horari, de data d’execució o de localitat) es pot comunicar amb un dia d’antelació al de la data prevista per al seu començament.

Per afavorir la formació dels treballadors durant la crisi del coronavirus, s’han adoptat algunes mesures que faciliten l’ús del crèdit formatiu. Li ho expliquem a continuació.

Què és la formació bonificada? 

La formació ajuda les empreses/centres educatius a incrementar la seva competitivitat i productivitat, desenvolupant les competències i qualificacions dels seus treballadors. Per a això, disposen d’una ajuda econòmica que es fa efectiva mitjançant bonificacions en les cotitzacions a la Seguretat Social.

Totes les empreses/centres educatius disposen d’un crèdit per finançar la formació dels seus treballadors, i el seu import s’obté d’aplicar, a la quantia ingressada per cada empresa en concepte de quota de formació professional (FP), un percentatge que anualment s’estableix des de l’administració. L’empresa/centre educatiu pot decidir quina formació necessita, com i quan la realitza i organitzar-la per si mateixa, o agrupant-se amb altres empreses delegant tots els tràmits en una entitat organitzadora.

A qui va dirigida?

La formació bonificada està dirigida a treballadors assalariats que presten els seus serveis en empreses/centres educatius, independentment de la seva grandària o sector. D’aquesta bonificació queden exclosos els autònoms, però no els treballadors que tinguin contractats.

Tampoc poden accedir a la formació bonificada funcionaris i treballadors en empreses o entitats públiques incloses en l’àmbit d’aplicació dels acords de formació en les administracions públiques.

Per beneficiar-se de la formació bonificada l’empresa/centre educatiu s’ha de trobar al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social.

Percentatges de bonificació per nre. d’empleats

La seva empresa disposa d’un crèdit anual per gastar en formació (una bonificació), que es calcula aplicant un percentatge a la quantia ingressada per formació professional l’any anterior. Per exemple, si té de 10 a 49 treballadors, aquest percentatge és del 75%

L’actual subsistema de formació professional contínua estableix que totes les empreses disposen d’un crèdit anual per a formació professional contínua, que resultarà d’aplicar a la quantia ingressada l’any anterior en concepte de quotes per formació professional uns percentatge de bonificació establerts per la Llei de pressupostos generals de l’Estat. Els últims percentatges aprovats són:

  • Plantilles de 6-9 treballadors …………………… 100%
  • Plantilles de 10-49 treballadors ………………… 75%
  • Plantilles de 50-249 treballadors ………………. 60%
  • Plantilles de més de 250 treballadors ………… 50%

El crèdit de formació per a empreses d’1 a 5 treballadors s’estableix en 420 euros per empresa.

Mesures aplicables en 2021 que faciliten l’execució dels cursos bonificables

Reducció de terminis

Per poder aplicar els incentius (el cost dels cursos es recupera en el futur a través dels butlletins de cotització), la seva empresa ha de realitzar algunes gestions administratives. Doncs bé, aquestes gestions s’han flexibilitzat. En concret:

  • S’ha reduït el termini per comunicar l’inici d’un curs a la Fundació Estatal de Formació per a l’Ocupació (FUNDAE) pel que es flexibilitza aquesta obligació (per poder bonificar els cursos és obligatori realitzar aquesta comunicació prèvia a l’Administració). En concret, es pot realitzar la comunicació amb dos dies d’antelació. Sàpiga que el termini ordinari era de set dies, la qual cosa feia que alguns cursos no es poguessin comunicar a temps i que, en conseqüència, l’empresa no pogués aplicar la bonificació.
  • La cancel·lació o la modificació de les dades d’un curs (un canvi d’horari, de data d’execució o de localitat) es pot comunicar amb un dia d’antelació al de la data prevista per al seu començament. El termini ordinari era de quatre dies.

Límits en la bonificació

A l’hora d’aplicar les bonificacions per formació, el cost per cada hora de curs bonificable no pot superar les següents quanties, en funció de la modalitat del curs:

  • Presencial. Si el curs és presencial, el cost màxim bonificable per cada hora de curs és de 13 euros.
  • Teleformació. Si el curs s’imparteix en la modalitat de teleformació (si la part presencial de l’acció formativa és igual o inferior al 20% de la seva durada), el cost màxim bonificable és de 7,50 euros.
  • Mixt. Si el curs és mixt (combina les modalitats presencial i de teleformació), s’apliquen els límits anteriors en funció de les hores presencials o de teleformació que tingui el curs.

Exemple. La seva empresa té un crèdit de 4.500 euros i vol pagar-li un curs presencial a un treballador amb un cost de 3.000 euros i que dura 150 hores. Doncs bé, no podrà aprofitar tot el seu crèdit i només es podrà bonificar 1.950 euros (13 euros x 150 hores).

Modalitat aula virtual (videoconferència en temps real)

Per als cursos que es realitzin en 2021 i que estava previst que fossin presencials, es permet que s’imparteixin de manera telemàtica (mitjançant una aula virtual).

L’objectiu és evitar el contacte social sense que la formació dels treballadors es vegi afectada.

A més, aquesta part de formació es considerarà com a presencial, per la qual cosa cada hora de curs tindrà un límit bonificable de 13 euros, i no de 7,50. Aquesta mesura el beneficia perquè, encara que es canviï la modalitat d’impartició, es manté el topall bonificable del curs presencial, que és més alt.