Formació prioritària dels treballadors en ERTO

Formació prioritària dels treballadors en ERTO

Al BOE del dia 27 de novembre s’ha publicat una Ordre en la qual es detallen alguns aspectes de l’accés dels treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) als cursos formatius i s’estableix la prioritat d’aquest col·lectiu per realitzar-los, amb efectes des del 28 de novembre de 2020. Els afectats per qualsevol mena d’ERTO podran participar en la formació programada per les empreses per als seus treballadors (formació bonificada); així com a l’oferta formativa per a treballadors ocupats. Els afectats per ERTO podran accedir també a l’oferta formativa per a aturats. En aquest supòsit, no computaran com ocupats a l’efecte d’arribar al límit màxim del 30% d’ocupats en un curs per a aturats.

L’informem que al BOE del dia 27 de novembre, s’ha publicat l’Ordre TES/1109/2020, que modifica l’Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, per adaptar i flexibilitzar la regulació de les diferents iniciatives de formació professional per a l’ocupació, tant respecte de l’oferta formativa de les Administracions Públiques per a treballadors ocupats i aturats, desenvolupada per l’Ordre TMS/368/2019 com respecte de la formació programada per les empreses per als seus treballadors, per permetre-hi i fomentar-ne la participació dels treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

L’Ordre reconeix que la normativa de formació professional per a l’ocupació no sempre contemplava la possibilitat de participació d’aquests treballadors en ERTO en les diferents iniciatives, o establia límits a aquesta participació, la qual cosa podia dificultar o impedir l’accés a les accions formatives a un col·lectiu que especialment les requereix.

Ara, els treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació, suspensions dels contractes de treball o les reduccions de jornada, per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major, podran participar en les següents iniciatives de formació professional per a l’ocupació:

  • Formació programada per les empreses per als seus treballadors.
  • Oferta formativa per treballadors ocupats. Podran participar en qualsevol programa de formació, amb independència del tipus i àmbit sectorial. En aquest cas, els treballadors no tindran la consideració d’aturats a l’efecte del límit de participació d’aquests treballadors, previst en l’article 5.1.b), paràgraf segon, del Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, en mantenir vigent la seva relació laboral amb l’empresa, encara que es trobin en situació de suspensió de contracte de treball o de reducció de jornada.
  • Oferta formativa per a treballadors desocupats. En aquest supòsit, els treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació no computaran com ocupats a l’efecte del límit establert en l’article 18.4 d’aquesta Ordre (30% del total de participants programats).

A més, i d’acord amb el que s’estableix en el apartat 1 de la disposició addicional tercera del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, els treballadors que es trobin en situació de suspensió de contracte o de reducció de jornada com a conseqüència d’un ERTO dels referits en aquesta norma, tindran la consideració de col·lectiu prioritari per a l’accés a les iniciatives de formació del sistema de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral. S’ha de tenir en compte que aquesta regulació serà aplicable a partir del 28 de novembre de 2020, incloses les convocatòries i accions formatives en execució o aprovades a aquesta data.

D’altra banda, la norma regula també l’ajut als desocupats per utilització de transport urbà per a assistir a la formació, i la quantia de la beca dels desocupats que participen en els programes públics d’ocupació i formació.