A partir del 4 de novembre no s’admetrà la presentació de declaracions d’exportació en les quals l’exportador tingui un EORI de no establert a la Unió Europea

A partir del 4 de novembre no s’admetrà la presentació de declaracions d’exportació en les quals l’exportador tingui un EORI de no establert a la Unió Europea

En cas que la seva empresa hagi de realitzar vendes o adquisicions fora de la Unió Europea (és a dir, si exportarà o importarà), abans de fer-ho haurà d’obtenir el número de registre i identificació d’operador econòmic (número EORI). El Departament de Duanes i Impostos Especials ha emès una nota informativa comunicant que a partir del 4 de novembre no s’admetrà la presentació de declaracions d’exportació en les quals l’exportador tingui un EORI de no establert a la Unió Europea.

L’informem que el Departament de Duanes i Impostos Especials ha emès una Nota informativa GA 24/2020 de 8 d’octubre, relativa a les validacions dels requisits de l’exportador, comunicant que no s’admetran declaracions d’exportació en les quals l’exportador tingui un EORI no establert a la Unió Europea.

La nota recorda que en els Reglaments de la UE es desprèn la necessitat que, en tots els supòsits comercials, l’exportador sigui una persona establerta a la Unió Europea. Aquest fet té especial rellevància, tenint en compte que el període transitori per al Brexit finalitza el 31 de desembre de 2020.

Com que el règim transitori donat per la normativa per a l’adaptació de les dades de la base EORI està àmpliament vençut, l’autoritat duanera espanyola entén que els operadors han disposat de temps suficient per ajustar les seves operacions comercials d’exportació als requisits imposats per la normativa.

Per aquesta raó, s’informa que a partir del 4 de novembre no s’admetrà la presentació de declaracions d’exportació en les quals l’exportador tingui un EORI de no establert a la Unió Europea.

Operacions fora de la UE. Número EORI

Li recordem que en cas que la seva empresa hagi de realitzar vendes o adquisicions fora de la Unió Europea (és a dir, si exportarà o importarà), abans de fer-ho haurà d’obtenir el número de registre i identificació d’operador econòmic (número EORI). Sol·liciti’l també si realitzarà operacions amb Canàries, Ceuta o Melilla, ja que, a aquest efecte, aquests territoris s’han de considerar com de fora de la UE.

El número EORI serà assignat per l’autoritat duanera espanyola amb la finalitat de registrar la seva empresa, a efectes duaners, dins de tot el territori duaner comunitari. Així, totes les exportacions i importacions que realitzi quedaran vinculades a aquest número.

El número EORI té la mateixa composició que el CIF IVA del ROI (registre d’operadors intracomunitaris). No obstant això, encara que la seva empresa ja en tingui un, no queda eximida d’haver-ne de sol·licitar un altre. Per exemple, si ja disposa d’EORI però realitzarà per primera vegada una adquisició intracomunitària, igualment s’haurà de registrar en el ROI per efectuar aquesta adquisició sense problemes.