Noves mesures de Sanitat per contenir la transmissió no controlada de la COVID-19

Noves mesures de Sanitat per contenir la transmissió no controlada de la COVID-19

A part de la recomanació explícita d’evitar tot moviment o desplaçament innecessari en els municipis afectats, s’obliga a les comunitats autònomes per Resolució de 30 de setembre de 2020, a adoptar les mesures en els municipis de més de 100.000 habitants, quan concorrin les tres circumstàncies següents: a) 500 casos o més per 100.000 habitants en 14 dies (mesurada fins 5 dies abans de la data de valoració); b) Positivitat en les proves diagnòstiques d’infecció per COVID-19 realitzades en les dues setmanes prèvies superior al 10%; c) La comunitat autònoma a la qual pertanyi el municipi presenti una ocupació de llits per pacients COVID-19 en UCI superior al 35% de la dotació habitual.

L’informem que al BOE del 1 d’octubre s’ha publicat la Resolució de 30 de setembre de 2020, de la Secretaria d’Estat de Sanitat, per la qual es dóna publicitat a l’Acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut sobre la Declaració d’Actuacions Coordinades en Salut Pública per respondre davant situacions d’especial risc per transmissió no controlada d’infeccions causades pel SARS-CoV-2, de data 30 de setembre de 2020.

L’objectiu final de les mesures proposades és mantenir un control suficient de la transmissió del SARS-CoV-2 que eviti la necessitat d’imposar restriccions de més impacte amb el consegüent efecte negatiu en la societat i en l’economia del país.

A part de la recomanació explícita d’evitar tot moviment o desplaçament innecessari en els municipis afectats, s’obliga les comunitats autònomes a adoptar, les mesures en els municipis de més de 100.000 habitants, quan concorrin les tres circumstàncies següents:

a) 500 casos o més per 100.000 habitants en 14 dies (mesurada fins 5 dies abans de la data de valoració).

Aquest criteri no serà aplicable si almenys el 90% dels casos detectats en el municipi es corresponen amb brots no familiars controlats, i comunicats al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat.

b) Positivitat en les proves diagnòstiques d’infecció per COVID-19 realitzades en les dues setmanes prèvies superior al 10%.

c) La comunitat autònoma a la qual pertanyi el municipi presenti una ocupació de llits per pacients COVID-19 en UCI superior al 35% de la dotació habitual.

Mesures d’obligat compliment:

A) Contacte social

1) Es restringeix l’entrada i sortida de persones dels municipis afectats, tret que amb justificació es refereixi a:

  1. Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
  1. Compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials o legals.
  1. Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.
  1. Retorn al lloc de residència habitual.
  1. Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
  1. Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances que no es puguin ajornar.
  1. Actuacions requerides o urgents davant els òrgans públics, judicials o notarials.
  1. Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables.
  1. Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.
  1. Per causa de força major o situació de necessitat.
  1. Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa, degudament acreditada.

La circulació per carreteres i vials que transcorrin o travessin els municipis, serà possible quan tingui origen i destinació fora d’aquests.

La circulació de persones residents dins dels municipis serà possible, sempre respectant les mesures de protecció individual.

2) La participació en agrupacions de persones per a qualsevol activitat tant en via pública com en espais privats, es reduirà a un nombre màxim de sis persones, tret que es tracti de convivents, i excepte en el cas d’activitats laborals i institucionals.

B) Aforament màxim, distància i horari.

3) Llocs de culte: aforament màxim d’un terç, garantint la distància mínima interpersonal de 1,5 metres.

4) Vetlles: aforament màxim de quinze persones en espais a l’aire lliure o deu en espais tancats, siguin convivents o no. La participació en la comitiva per a l’enterrament màxim de quinze persones.

5) Establiments, locals comercials i serveis oberts al públic: aforament del cinquanta per cent, hora de tancament a les 22 h, amb excepcions (sense admetre més clients a partir d’aquesta hora i tancament a les 23 h, excepte lliuraments a domicili).

6) Establiments d’hostaleria i restauració i de jocs i apostes: aforament del cinquanta per cent en l’interior i del seixanta en exteriors. El consum en barra no estarà permès, les taules a distància d’almenys, 1,5 metres respecte a les cadires assignades, amb sis persones per taula o agrupació de taules màxim.

7) Acadèmies, autoescoles i centres privats d’ensenyaments no reglats i centres de formació no inclosos en l’àmbit d’aplicació de l’article 9 del Reial decret llei 21/2020, aforament màxim del cinquanta per cent.

8) Instal·lacions esportives, tant a l’aire lliure com d’interior: aforament del cinquanta per cent en interiors i del seixanta en exteriors. La pràctica esportiva en grups amb un màxim de sis persones. En les competicions oficials i de caràcter no professional i les competicions internacionals que estiguin sota la tutela organitzativa de les federacions esportives espanyoles que es desenvolupin en els municipis afectats, s’aplica el protocol del Consell Superior d’Esports.

Si a la data de notificació a la comunitat autònoma de la Declaració d’Actuacions Coordinades ja existissin municipis en els quals concorren les circumstàncies previstes, la comunitat autònoma adoptarà els actes per a acomplir el que s’hi estableix.

Declaració en un termini màxim de 48 hores des del moment en el qual es produeixi aquesta notificació.

Cada comunitat afectada i el Ministeri de Sanitat revisaran setmanalment la situació de cada municipi afectat. Les comunitats autònomes de Catalunya, Galícia, Andalusia, Comunitat de Madrid i la ciutat autònoma de Ceuta han formulat vot particular negatiu a aquest acord i la Regió de Múrcia ha formulat vot particular d’abstenció (si bé ha aclarit que va votar en contra) però és d’obligat compliment per a totes les comunitats.