Ajuts per a les comunitats de propietaris que realitzin actuacions de millora energètica en edificis

Ajuts per a les comunitats de propietaris que realitzin actuacions de millora energètica en edificis

Poden sol·licitar-les, entre altres, les comunitats de propietaris i les persones físiques o jurídiques propietàries d’edificis existents. S’ha de tractar d’edificis construïts abans de l’any 2007, i la quantia de l’ajuda oscil·la entre el 15% i el 35% del cost de l’actuació.

L’informem que al BOE del dia 6 d’agost es va publicar el Reial decret 737/2020 pel qual es regula el programa d’ajuts per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents i es regula la concessió directa de les ajudes d’aquest programa a les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), coordinarà i farà el seguiment dels ajuts, gestionats per les comunitats i ciutats autònomes, que en són beneficiàries directes.

L’objectiu del programa és donar un impuls a la sostenibilitat de l’edificació existent a Espanya, mitjançant actuacions que van des de canvis en l’envolupant tèrmica, a la substitució d’instal·lacions de generació tèrmica amb combustibles d’origen fòssil per generació tèrmica basada en fonts renovables com la biomassa, la geotèrmia, la solar tèrmica, la bomba de calor, o la generació elèctrica renovable per a l’autoconsum i la incorporació de tecnologies de regulació i control, així com la millora en l’eficiència energètica en la il·luminació.

A més dels seus efectes positius en la millora de l’eficiència energètica i el medi ambient, posseeix un caràcter social, ja que es concedeix especial atenció a la concessió d’ajuts per dur a terme actuacions de rehabilitació en aquells edificis que acullen a col·lectius vulnerables i afectats per pobresa energètica.

Les principals condicions d’aquests ajuts són les següents:

  • S’ha de tractar d’edificis construïts abans de l’any 2007, i la quantia de l’ajut oscil·la entre el 15% i el 35% del cost de l’actuació.
  • Dotació pressupostària de 300.000.000 d’euros: es distribuirà entre les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla en funció del nombre d’habitatges principals o llars, segons el cens de primers habitatges de l’INE.
  • Període de vigència: es podran presentar sol·licituds en les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, des de la data establerta en les seves convocatòries fins al 31 de juliol de 2021.
  • Destinataris últims: persones físiques o jurídiques de naturalesa privada o pública que siguin propietàries d’edificis existents destinats a qualsevol ús, comunitats de propietaris o les agrupacions de comunitats de propietaris d’edificis residencials d’ús habitatge, propietaris que de forma agrupada, que reuneixin els requisits establerts en l’article 396 del Codi Civil i no haguessin atorgat el títol constitutiu de propietat horitzontal, empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis, que acreditin aquesta condició, empreses de serveis energètics (ESEs) o proveïdors de serveis energètics, entitats locals i el sector públic institucional de les administracions públiques, les comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia, i els ajuntaments, les diputacions provincials o les entitats locals equivalents i les mancomunitats o agrupacions de municipis espanyols, capítols i consells insulars, les administracions de les comunitats autònomes o de les ciutats de Ceuta i Melilla, i qualssevol organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents de les referides administracions públiques, que podran actuar en representació de comunitats de propietaris o altres propietaris d’edificis.
  • Actuacions elegibles: millora de l’envolupant tèrmica, millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques (substitució energia convencional per energia solar tèrmica, per geotèrmia, per biomassa, etc.) i millora de les instal·lacions d’il·luminació.

Convocatòria

Atès que són les comunitats autònomes les que s’encarreguen de gestionar i convocar els ajuts, estigui atent a la convocatòria que es realitzi en la seva comunitat. En la pàgina web https://www.idae.es apartat “Programa PREE”, podrà accedir a les convocatòries de les diferents comunitats autònomes, així com a informació addicional sobre aquests ajuts (actuacions subvencionables, quantia de l’ajut que es pot sol·licitar en cada cas, etc.).