COVID-19. Pròrroga extraordinària dels contractes d’arrendament d’habitatge després de la finalització de l’estat d’alarma

COVID-19. Pròrroga extraordinària dels contractes d’arrendament d’habitatge després de la finalització de l’estat d’alarma

D’acord amb el Reial decret llei 11/2020, després de la finalització de l’estat d’alarma per la crisi sanitària de la COVID-19 el passat 21 de juny de 2020, cal tenir present que els contractes d’arrendament d’habitatge habitual el període de pròrroga dels quals (obligatòria o tàcita) finalitzi entre el 2 d’abril i el 21 d’agost, es podran acollir a una pròrroga extraordinària per un període màxim de sis mesos. Per a això, l’arrendatari haurà de sol·licitar-ho a l’arrendador i aquest l’haurà d’acceptar, és obligatori per a l’arrendador.

Li recordem que després de la finalització de l’estat d’alarma per la crisi sanitària de la COVID-19 el passat 21 de juny de 2020, és important fer referència al que es preveu en l’article 2 del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, que preveu una pròrroga extraordinària dels contractes d’arrendament d’habitatge habitual subjectes a la Llei d’arrendaments urbans (LAU).

En concret aquesta norma estableix que en els contractes d’arrendament d’habitatge habitual subjectes a la LAU i que dins del període comprès des de l’entrada en vigor d’aquest RDL 11/2020 fins al dia en què hagin transcorregut dos mesos des de la finalització de l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, hagi finalitzat el període de pròrroga obligatòria previst en l’article 9.1 o el període de pròrroga tàcita previst en l’article 10.1, tots dos articles de la referida Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’arrendaments urbans (LAU), es podrà aplicar, prèvia sol·licitud de l’arrendatari, una pròrroga extraordinària del termini del contracte d’arrendament per un període màxim de sis mesos, durant els quals es continuaran aplicant els termes i condicions establerts per al contracte en vigor. Aquesta sol·licitud de pròrroga extraordinària haurà de ser acceptada per l’arrendador, tret que es fixin altres termes o condicions per acord entre les parts.

Per tant, recordi que:

  • Per a aquells contractes d’arrendament d’habitatge habitual el període de pròrroga dels quals (obligatòria o tàcita) finalitzi entre el 2 d’abril i el 21 d’agost, es podran acollir a aquesta pròrroga extraordinària.
  • Per a això, l’arrendatari haurà de sol·licitar-ho a l’arrendador i aquest ho haurà d’acceptar, és obligatori per a l’arrendador.
  • El contracte d’arrendament d’habitatge habitual es veurà prorrogat així 6 mesos com a màxim, durant els quals es continuaran aplicant les mateixes condicions que per a les pròrrogues anteriors.