COVID-19. CATALUNYA. Nous terminis de presentació dels tributs cedits i beneficis fiscals

COVID-19. CATALUNYA. Nous terminis de presentació dels tributs cedits i beneficis fiscals

El dia 11 de juny de 2020 es publicà en el DOGC el Decret llei 23/2020, de 9 de juny, de mesures urgents en matèria tributària, que estableix els nous terminis de declaració, autoliquidació i ingrés dels tributs propis i cedits després de la finalització de l’estat d’alarma; i regula bonificacions per a la taxa fiscal sobre els jocs de sort, envit o atzar que grava les màquines recreatives.

El dia 11 de juny de 2020 es publicà en el DOGC el Decret llei 23/2020, de 9 de juny, de mesures urgents en matèria tributària, amb data d’entrada en vigor el mateix dia de la seva publicació. El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar en el seu moment una sèrie de mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia de la COVID-19, i ara les complementa amb l’adopció d’aquest nou Decret llei d’àmbit tributari.

Entre altres mesures, estableix els nous terminis de declaració, autoliquidació i ingrés dels tributs propis i cedits després de la finalització de l’estat d’alarma; i regula bonificacions per a la taxa fiscal sobre els jocs de sort, envit o atzar que grava les màquines recreatives.

1. Suspensió dels terminis de presentació de declaracions i nous terminis de declaració

El Decret llei 7/2020, de 17 de març, va establir la suspensió dels terminis de presentació de declaracions i ingrés dels tributs propis i cedits de la Generalitat de Catalunya mentre durés l’estat d’alarma. Ara s’estableix que, amb caràcter general, aquesta suspensió s’estendrà fins al 30 de juny de 2020, inclòs.

Tenint en compte l’anterior, es regulen els terminis de declaració i ingrés en període voluntari dels següents tributs per als casos afectats per la suspensió:

  • Impost sobre els habitatges buits de l’exercici 2019: el termini de presentació finalitzarà el 7 de juliol de 2020.
  • Gravamen de protecció civil del 2019: el termini finalitzarà el 18 de juliol.
  • Impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria corresponent a l’exercici 2019: el termini serà el comprès entre l’1 i el 20 de juliol de 2020.
  • Impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques corresponent a l’any 2020: el termini serà el comprès entre l’1 i el 31 de juliol de 2020.
  • En l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP i AJD) i en l’impost sobre successions i donacions, s’estableixen els següents terminis:
    • Per a fets imposables reportats abans del 14 de març i el termini de declaració del qual no hagués finalitzat en aquesta data, el termini de presentació serà el dels dies que faltessin per esgotar el termini original de declaració (més dos mesos, en el cas de l’impost que grava les successions), computats des de l’1 de juliol de 2020.
    • Per a fets imposables reportats després del 14 de març de 2020, el termini de declaració i ingrés serà el previst en la normativa de l’impost i es computarà des de l’1 de juliol de 2020.
  • Tribut que grava el joc de bingo i per als cartrons subministrats en els mesos de febrer, març i abril del 2020: el termini serà el comprès entre l’1 i el 15 de juliol de 2020.
  • En el tribut que grava les màquines recreatives i d’atzar, s’estableixen els següents terminis:
    • Per a l’autoliquidació corresponent al primer trimestre, el termini finalitzarà el 7 de juliol de 2020.
    • Per a l’autoliquidació corresponent al segon trimestre, el termini serà el comprès entre l’1 i el 20 de setembre de 2020.
  • El pagament fraccionat del primer trimestre del 2020 del tribut que grava els jocs en casinos, s’haurà d’efectuar entre l’1 i el 20 de juliol de 2020.
  • Cànons sobre l’eliminació dels residus: el termini de presentació i ingrés de les autoliquidacions corresponents al primer trimestre del 2020 finalitzarà el 20 de juliol de 2020.
  • Cànon de l’aigua: en les autoliquidacions mensuals, trimestrals i anuals, el termini de presentació serà el comprès entre l’1 i el 20 de juliol de 2020.

2. Bonificacions de la taxa fiscal sobre jocs

S’estableix una bonificació del 100% de la quota de la taxa fiscal sobre els jocs de sort, envit o atzar que grava les màquines recreatives, corresponent al segon trimestre del 2020; i del 10% de la quota del tercer trimestre.

3. Ajornament dels deutes del cànon de l’aigua

El Decret llei 11/2020 va establir un ajornament de sis mesos i sense interessos per als deutes del cànon de l’aigua reportat pels consums realitzats a l’abril i el maig del 2020 per microempreses, petites empreses i autònoms. En la norma es deia que l’ajornament de sis mesos es comptaria des de la seva sol·licitud, sense que es pogués estendre més enllà del 31 de desembre de 2020.

Ara s’estableix que el que s’ha de realitzar abans del 31 de desembre de 2020 és la sol·licitud de l’ajornament; si la sol·licitud s’efectua en termini, es disposarà de l’ajornament de sis mesos, encara que es prolongui més enllà del 31 de desembre.

4. Impost sobre estades en establiments turístics

D’altra banda, s’estableix que la modificació de les tarifes de l’impost sobre les estades en establiments turístics introduïda mitjançant la Llei 5/2020, de 29 d’abril, i el recàrrec que l’Ajuntament de Barcelona pogués aprovar respecte d’aquelles, tindran efectes a partir de l’1 de gener de 2021 (entraven en vigor a partir de l’1 de juliol de 2020).

5. Llista de deutors

Es preveu que el termini de publicació de la llista de deutors de l’Agència Tributària de Catalunya s’ampliï fins al 21 de setembre de 2020.