COVID-19. Mesures de flexibilització per als territoris en fase 2 i fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat

COVID-19. Mesures de flexibilització per als territoris en fase 2 i fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat

Al BOE del dia 6 de juny s’ha publicat l’Ordre per la qual es flexibilitzen determinades restriccions per a les unitats territorials en fase 2 i 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat, que estaven recollides en Ordres anteriors, i assortirà plens efectes des de les 00.00 hores del dia 8 de juny i mantindrà la seva eficàcia durant tota la vigència de l’estat d’alarma i les seves possibles pròrrogues.

Al BOE del dia 6 de juny s’ha publicat l’Ordre SND/507/2020, de 6 de juny, que flexibilitza determinades restriccions per a les unitats territorials en fase 2 i 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat, que estaven recollides en ordres anteriors, i que assortirà plens efectes des de les 00.00 hores del dia 8 de juny i mantindrà la seva eficàcia durant tota la vigència de l’estat d’alarma i les seves possibles pròrrogues.

Entre les mesures de flexibilització establertes, podem destacar les següents:

  • S’eliminen les restriccions a l’ocupació dels vehicles respecte del total de places assegudes, per als transports amb autobús i ferroviaris, així com per als transports terrestres col·lectius d’àmbit urbà i periurbà. Quan el nivell d’ocupació ho permeti, es procurarà la màxima separació entre els usuaris.
  • També es preveu la reobertura de places, recintes i instal·lacions taurines a l’aire lliure des de la fase 2, amb un aforament màxim d’un terç i no més de 400 persones. En fase 3, el límit s’incrementa al 50% de l’aforament permès i no més de 800 persones.
  • D’altra banda, en la fase 3 es permet l’obertura de discoteques i bars d’oci nocturn sempre que no se superi un terç del seu aforament i es compleixin les condicions previstes en aquesta ordre.
  • A més, en els territoris en fase 3, es podrà consumir dins dels locals d’hostaleria i restauració, sempre que no se superi el 50% del seu aforament i es compleixin les condicions ja establertes en anteriors ordres.
  • En els locals de jocs i apostes, s’estableix l’aforament màxim permès en un 50%. En tots els casos, s’hauran de complir els requisits i la resta de mesures establertes.

Les mesures establertes per a la fase 2 estan detallades en l’Ordre del passat 16 de maig, així com les mesures de la fase 3, que va publicar el BOE en una Ordre el passat 30 de maig.

Condicions d’ocupació dels vehicles en el transport terrestre

1. En les motocicletes, ciclomotors i vehicles categoria L, en general, que estiguin proveïts amb dues places homologades (conductor i passatger) podran viatjar dues persones. L’ús de guants serà obligatori per part del passatger i també per part del conductor en el cas de motocicletes i ciclomotors destinats a l’ús compartit. A aquest efecte, seran admesos els guants de protecció de motoristes.

2. En els transports privats particulars i privats complementaris de persones en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, podran viatjar tantes persones com places tingui el vehicle, sempre que totes resideixin en el mateix domicili.

3. En els transports privats particulars i privats complementaris de persones en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, quan no totes convisquin en el mateix domicili, podran desplaçar-se dues persones per cada fila de seients, sempre que respectin la màxima distància possible entre els ocupants.

4. En els transports públics de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, podran desplaçar-se dues persones per cada fila addicional de seients respecte de la del conductor, i s’ha de garantir, en tot cas, la distància màxima possible entre els seus ocupants.

En cas que tots els usuaris convisquin en el mateix domicili, podran anar tres persones per cada fila addicional de seients respecte de la del conductor.

5. En els vehicles en els quals, per les seves característiques tècniques, únicament es disposi d’una fila de seients, com en el supòsit de cabines de vehicles pesants, furgonetes, o altres, podran viatjar com a màxim dues persones, sempre que guardin la màxima distància possible.

6. En el transport públic regular, discrecional i privat complementari de viatgers amb autobús, així com en els transports ferroviaris, en els quals tots els ocupants hagin d’anar asseguts, es podran usar la totalitat dels seients. Quan el nivell d’ocupació ho permeti, es procurarà la màxima separació entre els usuaris.

7. En els transports públics col·lectius de viatgers d’àmbit urbà i periurbà, en els quals existeixin plataformes habilitades per al transport de viatgers dempeus, es podran ocupar la totalitat de les places assegudes, i es mantindrà una referència d’ocupació de dos usuaris per cada metre quadrat en la zona habilitada per viatjar dempeus, i s’ha de procurar, en tot cas, la màxima separació entre els passatgers.

4. Unitats territorials

/consejodeministros/resumenes/PublishingImages/2020/050620-mapa.jpg

L’Ordre també determina que les comunitats autònomes que passen en el seu conjunt a la fase 3 i així ho han sol·licitat al Ministeri de Sanitat es converteixin en unitats territorials a partir del dilluns 8 de juny. D’aquesta manera, cada comunitat autònoma podrà decidir per si mateixa si permet la mobilitat de circulació dins del conjunt de tot el seu territori.

Territoris que passen a la fase 2 

  • Castella i Lleó
  • Catalunya: regió sanitària de Barcelona amb les regions sanitàries Metropolitana Nord i Metropolitana Sud i regió sanitària de Lleida.
  • Comunitat de Madrid

Territoris que passen a la fase 3

  • Andalusia
  • Aragó
  • Astúries
  • Illes Balears*
  • Canàries*
  • Cantàbria
  • Castella-la Manxa: Guadalajara i Conca
  • Catalunya: regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’*Ebre i el Camp de Tarragona.
  • Extremadura
  • Galícia
  • La Rioja
  • Navarra
  • Melilla
  • Múrcia
  • País Basc

* Les illes de Formentera (Balears) i la Gomera, el Hierro i la Graciosa (Canàries) ja van passar a fase 3 el dilluns 1 de juny.

Segons el Reial decret de pròrroga de l’estat d’alarma, les CCAA podran modular l’aplicació de les mesures en el seu territori i poden passar a ser autoritats competents delegades per a l’adopció, supressió, modulació i execució de les mesures corresponents a la fase 3, excepte per a les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedeixin l’àmbit de la unitat territorial determinada per a cada comunitat autònoma.