COVID-19. Guia bàsica per comunicar les modificacions que es realitzin sobre els ERTO degudes a la incorporació progressiva a l’activitat

COVID-19. Guia bàsica per comunicar les modificacions que es realitzin sobre els ERTO degudes a la incorporació progressiva a l’activitat

El SEPE aclareix la pròrroga dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per força major fins al 30 de juny de 2020 per a aquelles empreses que no puguin reprendre la seva activitat per causes de força major després del Reial decret llei 18/2020, de 12 de maig.

L’informem que mitjançant la publicació en el seu web d’una guia simple, el SEPE dóna resposta a un dels dubtes que s’havien originat després del Reial decret llei de mesures socials en defensa de l’ocupació: com comunicar les modificacions que es realitzin sobre els ERTO degudes a la incorporació progressiva a l’activitat?

Es poden donar les següents situacions que modifiquin les mesures inicials de l’ERTO:

1. L’empresa incorpora tots o alguns treballadors a l’activitat. S’utilitzarà el model de formulari BAIXES ERTO.

2. L’empresa redueix la jornada de tots o alguns dels seus treballadors en suspensió: enviarà a través del registre electrònic comú al SEPE, a la direcció provincial corresponent al centre de treball:

1) La baixa en la prestació dels treballadors a través del model BAIXES ERTO.

2) L’alta de la prestació en l’imprès de SOL·LICITUD COL·LECTIVA, indicant en la casella % reducció jornada el percentatge de jornada diària treballada.

3. L’empresa incorpora a jornada completa tots o alguns dels seus treballadors i tots o alguns dies de la setmana: es comunicarà a través de certifc@2 els períodes d’activitat per als dies treballats.

4. L’empresa incorpora tots o alguns dels seus treballadors alguns dies de la setmana o del mes, alternant dies d’activitat completa amb dies de jornada parcial: es comunicarà a través de certifc@2 els períodes d’activitat per als dies calculats sobre les hores treballades. Es dividirà el nombre total d’hores treballades en el mes entre el nombre d’hores de la jornada diària del treballador abans de l’ERTO, arrodonint a dies.

Exemples

  • Un treballador, a temps complet abans de l’ERTO, treballa en el mes 5 dies les següents hores: dia 1r 5 hores, dia 2n 3 hores, dia 3r 3 hores, dia 4t 6 hores i dia 5è 2 hores. El total d’hores són 19; dividit entre 8 hores de jornada diària a temps complet dóna com a resultat 2,3. S’arrodoneix el resultat en 2 dies, en quedar el decimal per sota de 5. Per tant es comuniquen 2 dies d’activitat.
  • Un treballador que era a temps parcial abans de l’ERTO, al 70% de la jornada (28 hores setmanals repartides de dilluns a dijous), treballa en el mes 15 dies: 6 dies a 1,5 hores/dia i 9 dies a 2 hores/dia. El total d’hores treballades són 27; dividit entre 7 hores de jornada diària (DL-DJ) dóna com a resultat 3,86. S’arrodoneix el resultat en 4 dies, en quedar el decimal per sobre de 5. Es comuniquen 4 dies d’activitat per a aquest treballador.
  • L’empresa incorpora tots o algun dels seus treballadors cada dia del mes, però amb percentatges de jornada variables: es comunicaran a través de certifc@2 els períodes d’activitat per als dies calculats sobre les hores treballades, seguint els exemples anteriors. Es dividirà el nombre total d’hores treballades en el mes entre el nombre d’hores de la jornada diària del treballador abans de l’ERTO, arrodonint.

Per tant, es podran comunicar les següents situacions per a tots o diversos treballadors de l’empresa:

https://d2eb79appvasri.cloudfront.net/imagenes_noticias/5ec227a5c25b8.png

HAIG DE TORNAR A ENVIAR CERTIFICAT D’EMPRESA PER A TOTS ELS MEUS TREBALLADORS?

No caldrà enviar nous certificats d’empresa sempre que es tracti del mateix ERTO.

QUÈ PASSA AMB ELS TREBALLADORS QUE NO TENEN MODIFICACIÓ DE LA SEVA MESURA?

No caldrà comunicar res. La prestació dels treballadors es continuaran abonant com es feia i fins al 30 de juny de 2020.

ES POT ACORDAR UN ALTRE MITJÀ DE COMUNICACIÓ AMB LES DIRECCIONS PROVINCIALS? 

La Direcció Provincial del SEPE i l’empresa podran acordar altres formes de remissió de dades, sempre que es garanteixi la seguretat de les comunicacions i es faciliti tota la informació necessària.

En l’apartat d’Empreses de la secció COVID-19 del SEPE trobarà més informació.