COVID-19. Instruccions per a la confecció del formulari de sol·licitud de rectificació d’autoliquidacions dels models 131, 303 i 202 del primer trimestre del 2020.

COVID-19. Instruccions per a la confecció del formulari de sol·licitud de rectificació d’autoliquidacions dels models 131, 303 i 202 del primer trimestre del 2020.

La utilització del formulari és voluntària i és vàlida per sol·licitar la rectificació de les autoliquidacions dels models 131, 303 i 202 del primer trimestre del 2020, que s’hagin presentat sense aplicar les mesures previstes en el Reial decret llei 15/2020, és a dir canvi d’opció de la modalitat de pagaments fraccionats de l’impost sobre societats, renúncia al mètode d’estimació objectiva en l’exercici 2020 de l’IRPF i/o règim especial simplificat de l’IVA i reducció dels dies d’activitat per al càlcul dels pagaments fraccionats en el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF i de la quota trimestral del règim simplificat de l’IVA a conseqüència de l’estat d’alarma, per al període impositiu 2020. El formulari i la possibilitat de presentar una segona autoliquidació només estaran disponibles fins al 20 de maig de 2020. No obstant això, perquè resulti possible l’anul·lació de la domiciliació de la primera autoliquidació, el formulari i la segona autoliquidació s’hauran de presentar com a molt tard el 15 de maig de 2020.

L’informem que a la pàgina web de l’AEAT s’ha publicat les Instruccions per a la confecció del formulari GZ281 de sol·licitud de rectificació d’autoliquidació per a l’aplicació de les mesures aprovades pel Reial decret llei 15/2020, en concret:

  • Canvi d’opció de la modalitat de pagaments fraccionats prevista en l’article 40.3 de la Llei de l’impost sobre societats (model 202).
  • Renúncia al mètode d’estimació objectiva en l’exercici 2020 de l’IRPF i/o règim especial simplificat de l’IVA (model 130 i/o 303). Recordi que la renúncia a un d’aquests règims suposa la renúncia a l’altre.
  • Reducció dels dies d’activitat per al càlcul dels pagaments fraccionats en el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF i de la quota trimestral del règim simplificat de l’IVA a conseqüència de l’estat d’alarma, per al període impositiu 2020 (model 131 i/o 303).

Com ja l’hem estat informant anteriorment, aquells contribuents que hagin presentat les seves autoliquidacions de pagaments fraccionats o IVA amb anterioritat a l’entrada en vigor del Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril (és a dir, el 23 d’abril de 2020), de mesures urgents complementàries per donar suport a l’economia i l’ocupació, l’AEAT ha implementat un senzill sistema per facilitar l’aplicació de les mesures previstes en els articles 9, 10 i 11 d’aquest Reial decret llei.

Es tracta d’un sistema d’ús voluntari per al contribuent, que, davant l’alternativa de presentar una sol·licitud no subjecta a model o de presentar una autoliquidació sense indicació expressa de la seva finalitat, ofereix l’avantatge de què es tracta d’un sistema específicament dissenyat per oferir a aquests contribuents les màximes garanties possibles de rapidesa en la gestió de les seves sol·licituds.

Per a la tramitació del formulari és imprescindible, a més que apareguin correctament emplenats tots els seus apartats, QUE ES PRESENTI UNA SEGONA AUTOLIQUIDACIÓ, AMB UN CONTINGUT AJUSTAT A LA MESURA QUE DECIDEIXI APLICAR, emplenant el model que correspongui.

A conseqüència de la presentació del formulari i de la segona autoliquidació s’anul·laran tots els efectes derivats de les autoliquidacions inicialment presentades (domiciliacions de pagament, sol·licituds d’ajornament/fraccionament o de compensació, etc.) i s’acordaran les devolucions que procedeixin en cada cas.

No obstant això, perquè resulti possible l’anul·lació de la domiciliació de la primera autoliquidació, el formulari i la segona autoliquidació s’hauran de presentar com a molt tard el 15 de maig de 2020.

Les mesures que es poden aplicar en la segona autoliquidació són:

  • Canvi d’opció de la modalitat de pagaments fraccionats. Model 202.
  • Renúncia al mètode d’estimació objectiva en l’exercici 2020 de l’IRPF i/o règim especial simplificat de l’IVA. Model 130 i/o 303.
  • Reducció dels dies d’activitat per al càlcul dels pagaments fraccionats en el mètode d’estimació objectiva de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de la quota trimestral del règim simplificat de l’Impost sobre el Valor Afegit a conseqüència de l’estat d’alarma, per al període impositiu 2020. Model 131 i/o 303.

El formulari i la possibilitat de presentar una segona autoliquidació només estaran disponibles fins al 20 de maig de 2020, coincidint amb l’últim dia de l’extensió del termini per a la presentació i ingrés de les declaracions i autoliquidacions de l’article únic del Reial decret llei 14/2020, de 14 d’abril. No obstant això, es recorda novament que perquè resulti possible l’anul·lació de la domiciliació de la primera autoliquidació la presentació del formulari i de la segona autoliquidació s’han de produir com a molt tard el 15 de maig de 2020.

A més, recordem que la domiciliació bancària de la segona autoliquidació es podrà realitzar fins al 15 de maig de 2020, inclusivament.

El formulari s’haurà de presentar per INTERNET, utilitzant el tràmit disponible en el portal de l’AEAT, en el qual podrà emplenar directament totes les dades necessàries i efectuar la seva presentació a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària, mitjançant Cl@ve pin o certificat electrònic.

INSTRUCCIONS PER A L’EMPLENAMENT DELS DIFERENTS APARTATS:

INTERESSAT:

S’emplenarà amb les dades identificatives del titular de l’autoliquidació que sol·licita la rectificació.

REPRESENTANT:

Només s’emplenarà en el cas que l’interessat actuï per mitjà de representant.

DADES ADDICIONALS:

Haurà d’identificar a través del número de justificant les autoliquidacions que seran objecte de rectificació a conseqüència de les mesures del  Reial decret llei 15/2020.

El número de justificant està compost per 13 dígits i el pot trobar en la primera pàgina del PDF generat en la presentació (caràtula anterior al model), o bé dins del model en la part superior dreta de la primera pàgina.

Exemple:

https://www.agenciatributaria.es/static_files/AEAT/Contenidos_Comunes/La_Agencia_Tributaria/Informacion_institucional/Campanias/Covid_19/Rectificaciones_pagos/Ejemplo.jpg

DADES DE LA DEVOLUCIÓ

Haurà d’indicar el codi IBAN d’un compte bancari, juntament amb el codi SWIFT per al cas de compte obert a l’estranger, en el qual desitgi que se li efectuïn possibles devolucions.