COVID-19. Nova regulació de temps de conducció i descans en els transports de mercaderies fins al 31 de maig

COVID-19. Nova regulació de temps de conducció i descans en els transports de mercaderies fins al 31 de maig

Al BOE del dia 15 d’abril s’ha publicat una nova Resolució de la Direcció General de Transport Terrestre que substitueix l’aprovada el passat dia 26 de març i que limita la flexibilització en els temps de conducció i descans a camions que i que s’estava aplicant en les últimes setmanes, establint ara l’obligació que els transportistes facin dos descansos setmanal de 45 hores cada 4 setmanes i limitant també la possibilitat de conduir més d’11 hores al dia i descansant 9 hores.

Al BOE del 15 d’abril de 2020, s’ha publicat una nova Resolució de 14 d’abril de 2020, de la Direcció General de Transport Terrestre, per la qual s’exceptua temporalment el compliment de les normes de temps de conducció i descans en els transports de mercaderies, que modifica una vegada més les aprovades amb anterioritat, en concret l’última d’elles aprovada el passat 26 de març, per la qual s’exceptua de complir determinats temps de conducció i descans als transports de mercaderies que es realitzin en tot el territori nacional (la primera resolució que va recollir aquesta excepció va ser la de 13 de març de 2020, deixada sense efecte per la de 16 de març de 2020).

La nova regulació en aquest cas queda de la següent manera a aplicar pels transportistes de mercaderies:

  • Conducció diària: es manté la possibilitat de superar el límit diari d’hores de conducció establert en el Reglament europeu 561/2006, però com a novetat s’estableix un màxim d’11 hores diàries, i a més s’ha de respectar les pauses de conducció cada 45 hores i els descansos diaris obligatoris que s’estableixen en 9 hores diàries.
  • Descans setmanal: s’estableix que cada quatre setmanes s’haurà de fer almenys dos descansos setmanals normals de 45 hores, i en conseqüència es poden fer els altres dos descansos reduïts de 24 hores, en setmanes contínues o bé alternes, i sense necessitat de compensar la reducció no presa. A més es manté que sigui quina sigui la durada del descans, es podrà fer en tot cas a bord del vehicle sempre que estigui adequadament equipat i amb el vehicle estacionat.
  • Límit d’hores de conducció setmanal i bisetmanal: es manté l’obligació de realitzar un màxim de 56 hores de conducció setmanal i de 90 hores bisetmanals.
  • Període d’aplicació de la nova regulació: les noves excepcions al compliment dels temps de conducció i descans dels serveis de transports de mercaderies s’aplicaran des del dia 13 d’abril fins al 31 de maig de 2020, tots dos inclusivament.
  • Així mateix com a novetat, la Resolució del Ministeri de Transports estableix una regulació excepcional per al transport discrecional de viatgers amb autobús per flexibilitzar el desenvolupament de la seva activitat a aquells que desplacin a treballadors per al desenvolupament de la seva activitat en el sector agrícola, quan el trajecte del servei de què es tracti no superi els 50 quilòmetres, i els permet que els descansos diaris es redueixin a 9 hores.

Aquestes excepcions seran aplicables als conductors que realitzin operacions de transport de mercaderies en tot el territori nacional.