COVID 19. Nota important de l’AEAT sobre la presentació de predeclaracions (PDF) durant l’estat d’alarma

COVID 19. Nota important de l’AEAT sobre la presentació de predeclaracions (PDF) durant l’estat d’alarma

El tancament de les oficines de l’Agència Tributària derivat de la situació actual d’estat d’alarma impossibilita la presentació de les predeclaracions de manera presencial en les oficines de l’AEAT, per la qual cosa s’ha habilitat un sistema de presentació telemàtica, que permeti la presentació d’aquestes declaracions.

L’informem que l’AEAT ha publicat al seu web una nota IMPORTANT  sobre la presentació de predeclaracions (PDF) durant l’estat d’alarma.

La presentació de les declaracions (predeclaracions) en format PDF es realitzava fins ara en:

  • Oficines de l’AEAT (comunicacions, sol·licituds, declaracions i autoliquidacions a retornar o a compensar o negatives)
  • Entitats col·laboradores en la recaptació (autoliquidacions amb resultat a ingressar o a retornar)

El tancament de les oficines de l’Agència Tributària derivat de la situació actual d’estat d’alarma (Reial decret 463/2020, de 14 de març) impossibilita la presentació d’aquestes predeclaracions de manera presencial en les oficines de l’AEAT, per la qual cosa s’ha habilitat un sistema de presentació telemàtica, que permeti la presentació d’aquestes declaracions.

Així, la presentació de predeclaracions en format PDF corresponents a comunicacions, sol·licituds, declaracions i autoliquidacions a retornar o a compensar o negatives dels models que s’exposen a continuació es realitzaran durant el període en el qual es prolongui l’estat d’alarma, de la següent manera:

Models: 036, 037, 111, 121, 122, 130, 131, 140, 143, 147, 150, 210, 213, 247, 303, 309, 695, Sol·licitud d’aplicació del règim opcional per a contribuents persones físiques residents en altres Estats membres de la UE, i Sol·licitud de devolució per exempció per reinversió en habitatge habitual de no residents.

  1. S’emplenarà el formulari del model tributari que correspongui, generant el PDF de la predeclaració, com succeïa fins ara, el qual s’ha de descarregar amb aquest format PDF per a la seva posterior presentació electrònica mitjançant el nou tràmit de confirmació de la predeclaració que es comenta a continuació.

 

  1. La presentació del PDF de la predeclaració generada (corresponent exclusivament a comunicacions, sol·licituds, declaracions i autoliquidacions a retornar o a compensar o negatives) es presentarà posteriorment a través del nou tràmit de “Confirmació de predeclaració durant l’estat d’alarma (excepte resultat a ingressar)” o “Confirmació de predeclaració durant l’estat d’alarma” habilitat en el model corresponent.

Per a la seva presentació mitjançant la confirmació de la predeclaració, es requerirà com a mitjà d’identificació el NIF i una dada de contrast (amb caràcter general data de validesa)

La confirmació de la predeclaració es podrà realitzar:

  • pel titular de la predeclaració (és a dir, en nom propi), per a això es consignarà el NIF del declarant.
  • per una altra persona en nom seu (és a dir, en representació de tercers), on a més del NIF del declarant (del presentador), s’ha de consignar el NIF de l’interessat (de la persona en nom de qui es presenta la predeclaració).

El sistema retornarà un codi segur de verificació (CSV) del rebut de presentació per registre electrònic de la sol·licitud de confirmació de la predeclaració.

Per als supòsits en els quals existeix la possibilitat de presentar la predeclaració amb resultat a ingressar, es podrà utilitzar en lloc de la predeclaració el sistema de presentació amb certificat o Cl@ve.

Es recorda que les persones físiques es poden registrar en el sistema Cl@ve accedint al següent enllaç:

https://www.agenciatributaria.gob.es/AEAT.sede/ca_es/tramitacion/GC27.shtml

Finalment, també s’informa que els contribuents que tinguin el certificat caducat o a punt de caducar, que l’AEAT permet l’ús dels certificats caducats en la seva SEU d’acord amb el que es preveu en el Reial decret 463/2020, de 14 de març.

Certificats electrònics pròxims a caducar