COVID-19. Les Comunitats Forals modifiquen els terminis de les seves campanyes de renda i patrimoni 2019

COVID-19. Les Comunitats Forals modifiquen els terminis de les seves campanyes de renda i patrimoni 2019

Tot i que la campanya estatal de la declaració de la renda i patrimoni del 2019 continua sense alteració de terminis durant l’estat d’alarma, les comunitats forals sí que han modificat les dates de començament i finalització de la presentació de l’impost en el seu territori

Com ja l’hem estat informant, hem de tenir present que algunes comunitats autònomes (CCAA) han reaccionat a la crisi del coronavirus (COVID-19) regulant determinades mesures que afecten l’àmbit tributari.

No obstant això, pel que fa a la presentació de les declaracions de renda i patrimoni de l’exercici 2019, avui dia, no s’ha aprovat un ajornament d’aquestes declaracions davant l’AEAT, de tal manera que els contribuents l’hauran de presentar malgrat l’estat d’alarma a Espanya i malgrat que bona part dels tràmits administratius i tributaris s’han vist afectats.

No obstant això hem de destacar que tot i que la campanya estatal de les declaracions de renda i patrimoni del 2019 continua sense alteració de terminis durant l’estat d’alarma, les comunitats forals sí que han modificat les dates de començament i finalització de la presentació de l’impost en el seu territori.

En concret:

NAVARRA

El Govern de Navarra ha anunciat que l’inici de la campanya de l’IRPF i de l’impost sobre el patrimoni s’iniciarà el pròxim dia 6 de maig, amb un retard d’un mes respecte de les dates habituals en campanyes anteriors.

ÀLABA

L’1 d’abril de 2020 s’ha publicat l’Ordre Foral 151/2020, de 24 de març, per la qual s’aproven els models d’autoliquidació de l’IRPF i de l’impost sobre el patrimoni, en la qual s’amplien els terminis de declaració i pagament de l’IRPF. En concret:

A. Els terminis per a les declaracions de l’IRPF seran els següents:

  • Rentared (presentació de la declaració telemàticament): la declaració de la renda es podrà confeccionar des del 15 abril fins al 30 d’octubre de 2020.
  • Rentaaraba:

    – L’atenció presencial en les dependències de la Diputació Foral d’Àlaba es realitzarà entre el 8 de setembre i el 28 d’octubre.

– La presentació a través d’entitats financeres i gestories es realitzarà des del 15 d’abril fins al 30 d’octubre. No obstant això, l’inici del termini quedarà condicionat a la legislació aplicable mentre es mantingui l’estat d’alarma.

  • Rentafácil (acceptació o modificació de la proposta enviada per la Diputació). L’acceptació en línia o telefònica de la proposta enviada per la Diputació es podrà realitzar des del 15 d’abril fins al 28 d’octubre de 2020. Per modificar la proposta, si s’acudeix a les dependències de la Diputació, el termini s’iniciarà el 8 de setembre i finalitzarà el 28 d’octubre; si s’acudeix a entitats financeres o gestories, aquest termini s’allarga fins al 30 d’octubre.

El pagament derivat de les declaracions de l’IRPF s’ajorna, sigui quina sigui la modalitat triada, al 20 de novembre de 2020 (un únic pagament). Per a les devolucions, la Diputació Foral d’Àlaba ha comunicat, a través de la seva pàgina web, que es manté el termini de 24/48 hores per a la seva obtenció.

Per a la realització dels ingressos, es poden domiciliar les quotes sempre que les declaracions es presentin abans del 17 de juny. En cas contrari, es podrà optar per l’ingrés mitjançant passarel·la de pagaments o carta de pagament.

B. Declaracions de l’impost sobre el patrimoni

El termini per presentar les declaracions de l’impost sobre el patrimoni no s’amplia, sinó que es manté entre el 15 d’abril i el 25 de juny de 2020, i s’ha de realitzar l’ingrés íntegrament el 25 de juny. Les declaracions es podran presentar per internet (rentared) o a través de les gestories.

Com en l’IRPF, es poden domiciliar les quotes si les declaracions es presenten abans del 17 de juny. En cas contrari, també es podrà optar per l’ingrés mitjançant passarel·la de pagaments o carta de pagament.

D’altra banda, la Diputació Foral d’Àlaba ha publicat en el seu web que:

  • L’inici del termini per presentar les autoliquidacions de l’impost sobre successions i donacions (ISD) i de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP i AJD) el termini de presentació i de pagament dels quals (segons la normativa aplicable a cada tribut) s’inicia a partir del 14 de març, se suspèn fins a l’1 de juny de 2020.
  • Quan els terminis de presentació i pagament s’haguessin iniciat amb anterioritat al 14 de març de 2020, la suspensió es produirà durant l’estat d’alarma i les seves pròrrogues.

BISCAIA

Mitjançant l’Ordre Foral 685/2020, de 26 de març, publicada l’1 d’abril de 2020, es modifiquen les ordres forals 540/2020 i 541/2021, totes dues de 5 de març, amb la finalitat de modificar la data de finalització del termini de declaració de l’IRPF i de l’impost sobre el patrimoni a Biscaia.

D’acord amb això, la presentació de les autoliquidacions de l’impost sobre la renda de les persones físiques corresponents al període impositiu 2019, s’efectuarà en el termini comprès entre el 4 de maig de 2020 i la data que es determini mitjançant Ordre Foral del diputat foral d’Hisenda i Finances.

La presentació de les autoliquidacions de l’impost sobre el patrimoni corresponents al període impositiu 2019, s’efectuarà en el termini comprès entre el 4 de maig de 2020 i la data que es determini mitjançant Ordre Foral del diputat foral d’Hisenda i Finances.

Per tant, es concreta la data d’inici de la campanya, però no la de fi, que se supedita a la publicació d’una ordre posterior.

GUIPÚSCOA

La Diputació Foral de Guipúscoa ha publicat el 30 de març de 2020 l’Ordre Foral 132/2020, de 26 de març, per la qual s’aproven els models d’autoliquidació de l’IRPF i de l’impost sobre el patrimoni, juntament amb els terminis i llocs de declaració i ingrés.

A causa de la situació actual, els terminis són més amplis que en anys anteriors. Així:

  • Les autoliquidacions de l’IRPF i de l’impost sobre el patrimoni es podran presentar a través d’internet des del 15 d’abril fins al 29 de juliol de 2020.
  • Les propostes d’autoliquidació de l’IRPF es podran acceptar des del 6 d’abril fins al 29 de juliol de 2020.
  • S’ajorna l’inici del termini de presentació de les autoliquidacions de l’IRPF en la seva modalitat mecanitzada fins que la situació l’aconselli. La data d’inici es fixarà més endavant, a través d’una altra ordre foral del diputat foral del Departament d’Hisenda i Finances; però el termini final es fixa ja en el 29 de juliol de 2020.
  • El càrrec en compte de la domiciliació del deute o, en el seu cas, del primer pagament fraccionat del deute de l’IRPF, es farà el 30 de juliol de 2020. El càrrec del segon termini del fraccionament del deute de l’IRPF, si correspon, s’efectuarà el 10 de novembre.