COVID-19. Es pot sol·licitar en l’IRPF una reducció de “mòduls” per incapacitat del titular, per contagi coronavirus o aïllament per possible contagi, si no té treballadors assalariats? I si té assalariats però ha presentat un ERTO?

COVID-19. Es pot sol·licitar en l’IRPF una reducció de “mòduls” per incapacitat del titular, per contagi coronavirus o aïllament per possible contagi, si no té treballadors assalariats? I si té assalariats però ha presentat un ERTO?

Es podrà autoritzar la reducció dels signes, índexs o mòduls quan el titular de l’activitat es trobi en situació d’incapacitat temporal i no tingui personal ocupat, és a dir, l’activitat estigui paralitzada. Com que el personal ocupat a l’efecte de l’estimació objectiva (“mòduls) inclou tant l’assalariat com el no assalariat, això suposa que l’activitat s’ha de desenvolupar habitualment només pel titular. Per tant si estigués en incapacitat temporal, l’activitat estaria tancada.

Pot succeir que per “causes de força major” o el denominat en la normativa fiscal vigent com a “causes excepcionals” el subjecte passiu sofreixi uns danys irreparables que motivin la reducció de l’import a satisfer a l’AEAT.

Aquestes circumstàncies estan referides a incendis, inundacions o altres circumstàncies excepcionals que afectin un sector o zona determinada, on el Ministre d’Economia i Hisenda podrà autoritzar, amb caràcter excepcional, la reducció dels signes, índexs o mòduls.

Doncs bé, a l’hora de veure si es pot sol·licitar en l’IRPF una reducció de “mòduls” per incapacitat del titular, per contagi coronavirus o aïllament per possible contagi, d’acord amb la Llei i Reglament de l’IRPF, es podrà autoritzar la reducció dels signes, índexs o mòduls quan el titular de l’activitat es trobi en situació d’incapacitat temporal i no tingui personal ocupat, és a dir, l’activitat estigui paralitzada.

Quan es pot autoritzar la reducció dels mòduls si el titular està en situació d’incapacitat temporal?

La consulta núm. 125739 del programa Informa de l’AEAT, estableix que es podrà autoritzar la reducció dels signes, índexs o mòduls quan el titular de l’activitat es trobi en situació d’incapacitat temporal i no tingui personal ocupat, és a dir, l’activitat estigui paralitzada.

Com que el personal ocupat a l’efecte de l’estimació objectiva inclou tant l’assalariat com el no assalariat, això suposa que l’activitat s’ha de desenvolupar habitualment només pel titular. Per tant si estigués en incapacitat temporal, l’activitat estaria tancada.

La reducció haurà de ser sol·licitada per l’interessat en l’Administració o Delegació de l’AEAT corresponent al seu domicili fiscal en el termini de 30 dies a comptar des de la data en què es produeixin les circumstàncies, en aquest cas des que s’inicia la baixa per incapacitat temporal. Una vegada autoritzada la reducció es tindrà en compte a l’efecte dels pagaments fraccionats reportats amb posterioritat a l’autorització.