Coronavirus COVID-19. Publicada al BOE la norma que regula el primer tram d’avals ICO per a empreses i autònoms

Coronavirus COVID-19. Publicada al BOE la norma que regula el primer tram d’avals ICO per a empreses i autònoms

Al BOE s’ha publicat la Resolució de 25 de març per la qual s’aproven les característiques del primer tram de la línia d’avals de l’ICO per a empreses i autònoms, per pal·liar els efectes econòmics del COVID-19. La línia d’avals, en el cas de pimes i autònoms, no podrà cobrir més del 80% de l’operació corresponent. En altres empreses el percentatge màxim serà del 70% de noves operacions i el 60% d’operacions de renovació. Els avals es podran sol·licitar fins al 30 de setembre de 2020 i el termini dels avals no podrà excedir de 5 anys.

Com ja l’hem anat informant, el Consell de Ministres del passat dia 24 de març va aprovar un acord que recollia les característiques del primer tram, per import de fins a 20.000 milions d’euros, de la línia d’avals per a empreses i autònoms, recollida en el Reial decret llei 8/2020 de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19.

Doncs bé, al BOE del dia 26 de març, s’ha publicat la Resolució de 25 de març de la Secretaria d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa, mitjançant la qual es regulen els termes i condicions del primer tram de fins a 20.000 milions d’euros de línies d’avals, compromeses pel govern en el Reial decret llei 8/2020.

Aquesta línia d’avals, que serà gestionada per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), té per objectiu cobrir els nous préstecs i altres modalitats de finançament i les renovacions concedits per entitats financeres a empreses i autònoms per atendre les necessitats de finançament derivades, entre altres, de pagaments de salaris, factures, necessitat de circulant o altres necessitats de liquiditat, incloses les derivades de venciments d’obligacions financeres o tributàries, a l’efecte de facilitar el manteniment de l’ocupació i de pal·liar els efectes econòmics del COVID-19.

Atenció. No seran elegibles per acollir-se a la línia aquelles empreses i/o autònoms que estiguessin acreditades com a moroses en la CIRBE a 31 de desembre de 2019 o que estiguessin a 17 de març de 2020 en un procediment concursal o en les circumstàncies descrites en l’article 2.4 de la Llei 22/2003, concursal (sobreseïment general d’obligacions, embargaments generalitzats, incompliments de pagaments a treballadors, Seguretat Social, obligacions tributaris, etc.).

Condicions i requisits

Les condicions aplicables i requisits a complir són els següents:

1. De l’import total d’aquest tram, 10.000 milions d’euros es destinaran per a renovacions i nous préstecs a autònoms i pimes, i altres 10.000 milions a empreses que no reuneixin la condició de pime.

2. Es consideraran préstecs elegibles que es podran avalar amb càrrec a aquest tram els següents:

  • Han d’haver estat atorgats a empreses domiciliades a Espanya, formalitzats o renovats després del 17 de març de 2020;
  • Les empreses no estaran acreditades com a moroses en la CIRBE ni estaran subjectes a un procediment concursal;
  • S’enquadra en les exempcions de la consideració d’ajuda d’estat o en el Marc Temporal d’Ajudes d’Estat de la Comissió Europea aprovada el 19 de març;
  • S’avalaran operacions de fins a 50 milions d’euros aprovades per l’entitat corresponent, i per sobre d’aquest import una vegada que l’ICO hagi analitzat el compliment de les condicions d’elegibilitat de manera complementària a l’entitat financera.

3. Terminis i condicions financeres:

  • La línia d’avals, en el cas de pimes i autònoms, no podrà cobrir més del 80% de l’operació corresponent.
  • En altres empreses el percentatge màxim serà del 70% de noves operacions i el 60% d’operacions de renovació.
  • Els avals es podran sol·licitar fins al 30 de setembre de 2020 i el termini dels avals no podrà excedir de 5 anys.
  • La resolució igualment fixa la comissió i la remuneració pagadora a l’ICO per raó de l’acolliment a la línia descrita (entre 20 i 120 punts bàsics anuals depenent de l’import i termini de l’operació).

Aquest primer tram de línia d’avals ha estat notificat per Espanya a la Comissió Europea que l’ha autoritzat sota el nou Marc Temporal d’autorització d’ajudes estatals destinades a recolzar l’economia en el context de l’actual brot de COVID-19.

D’altra banda, en la Resolució s’estableix que mana a l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) perquè dins dels 10 dies següents a l’adopció d’aquest acord de Consell de Ministres disposi el necessari per a la posada en marxa de manera efectiva d’aquesta línia d’avals.

Per a més informació: https://www.boe.es/boe/dias/2020/03/26/pdfs/BOE-A-2020-4070.pdf