Protecció de dades: en el tauler d’anuncis de la comunitat de propietaris es pot exposar la relació dels veïns morosos?

Protecció de dades: en el tauler d’anuncis de la comunitat de propietaris es pot exposar la relació dels veïns morosos?

Si s’ha convocat junta de propietaris i s’ha tractat de notificar la convocatòria al propietari morós infructuosament, la legislació permet la publicació de les dades del propietari morós, sense necessitat del seu consentiment exprés.

La publicació del llistat de morosos en el tauler d’anuncis de la comunitat de propietaris és un dels temes que més controvèrsia ha generat durant els últims anys, especialment per les sancions imposades per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) a les comunitats de propietaris per aquestes pràctiques.

Després de l’entrada en vigor del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i la recent Llei orgànica 3/2018 de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, convé repassar aquesta polèmica qüestió, encara que el criteri no ha canviat.

Llei de propietat horitzontal

La Llei de propietat horitzontal, en el seu article 16.2 preveu que “la convocatòria de la junta contingui la relació de veïns morosos que estiguin privats del vot”, i és una bona pràctica la notificació de la convocatòria individual per correu, la inclusió en caixetí, o mitjançant intranet amb clau i contrasenya, evitant qualsevol mitjà que pugui suposar l’accés per tercers (Internet).

No obstant això la difusió de la llista d’un veí deutor es podrà publicar únicament en el supòsit recollit en l’article 9 de la Llei de propietat horitzontal (LPH) apartat h) paràgraf segon, “Si intentada una citació o notificació al propietari fos impossible practicar-la en el lloc previngut en el paràgraf anterior, s’entendrà realitzada mitjançant la col·locació de la comunicació corresponent en el tauler d’anuncis de la comunitat, o en lloc visible d’ús general habilitat a aquest efecte.” Per a procedir d’aquesta forma s’hauran d’acreditar els intents de notificació.

Per tant, si s’ha convocat la junta de propietaris i s’ha tractat de notificar la convocatòria al propietari morós infructuosament, la legislació permet la publicació de les dades del propietari morós, sense necessitat del seu consentiment exprés. Ara bé, la informació publicada haurà de ser veraç i no incloure judicis valoratius ni expressions injurioses o insultants que atemptin contra el dret fonamental a l’honor tal com s’ha pronunciat el Tribunal Suprem en sentència de 21 de març de 2014.

Protecció de dades

La normativa de protecció de dades no empara la publicació d’aquestes dades en el tauler d’anuncis de manera general, ja que es pot considerar una vulneració del dret a l’honor del comuner morós, però quan es donen les circumstàncies a les quals fa referència l’art. 9 de la LPH, la publicació d’aquestes dades en el tauler es considera justificada i així està reconegut per múltiples sentències dels tribunals de justícia.

El RGPD indica en el seu article 8.1: “El tractament de dades personals només es podrà considerar fundat en el compliment d’una obligació legal exigible al responsable, en els termes previstos en l’article 6.1.c) del Reglament (UE) 2016/679, quan així ho prevegi una norma de Dret de la Unió Europea o una norma amb rang de llei, que podrà determinar les condicions generals del tractament i els tipus de dades objecte del mateix així com les cessions que procedeixin a conseqüència del compliment de l’obligació legal“.

En el cas que plantegem, la norma amb rang de llei és la Llei 49/1960, de 21 de juliol, sobre propietat horitzontal, tal com hem comentat anteriorment.

Per tant, sí que es pot publicar la llista de propietaris morosos en el tauler d’anuncis perquè una norma amb rang de llei (Llei de propietat horitzontal) així ho permet, sempre que:

  • S’hagi convocat la junta de propietaris.
  • Hagi resultat impossible la notificació de la junta al propietari morós
  • Es pugui acreditar la notificació infructuosa
  • La informació sigui veraç
  • No s’incloguin expressions injurioses o insultants

En aquest sentit, l’Audiència Nacional, en la seva sentència de 27 de setembre de 2019 ha analitzat la conducta de publicar la relació de morosos d’una comunitat de propietaris en el tauler d’anuncis de la comunitat. En concret, en el cas analitzat per la sentència, es va col·locar en el tauler una acta en la qual figuraven els morosos.

L’Audiència Nacional recorda que, segons la Llei de propietat horitzontal, article 9.1.h), quan el propietari no hagi comunicat un domicili per a notificacions es tindrà per domicili per a citacions i notificacions el pis o local pertanyent a la comunitat. A més, si intentada una citació o notificació al propietari fos impossible practicar-la en aquests llocs, «s’entendrà realitzada mitjançant la col·locació de la comunicació corresponent en el tauler d’anuncis de la comunitat, o en lloc visible d’ús general habilitat a aquest efecte, amb diligència expressiva de la data i motius pels quals es procedeix a aquesta forma de notificació, signada per qui exerceixi les funcions de secretari de la comunitat, amb el vistiplau del president». I segons l’article 19, l’acta de les reunions es remetrà als propietaris d’acord amb aquest mateix procediment.

Doncs bé, en el cas concret, l’Audiència Nacional confirma la sanció per vulneració de la legislació de protecció de dades, perquè no es va seguir el procediment de notificació referit i, a més, en el tauler d’anuncis de la comunitat de propietaris, on es va exposar la convocatòria de la junta, es podia veure no sols pels inquilins de l’edifici, dels quals molts no són propietaris, sinó també per terceres persones alienes a la comunitat que visitessin l’edifici.