Comprovi si està obligat a presentar el model 179 de declaració informativa trimestral de cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques

Comprovi si està obligat a presentar el model 179 de declaració informativa trimestral de cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques

Els recordem que té fins al 30 d’abril per presentar el model 179 “Declaració informativa trimestral de la cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques” del primer trimestre de 2019. Estan obligades a la seva presentació les persones i entitats que prestin el servei d’intermediació entre els cedents i cessionaris de l’ús d’habitatges amb finalitats turístiques, sigui a títol onerós o gratuït.

Li recordem que les persones i entitats que mitjancen en lloguers d’habitatges amb finalitats turístiques han de declarar els arrendaments en els quals hagin mitjançat a través del model 179 (“Declaració informativa trimestral de la cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques”).

El 2018, en ser el primer any en què s’havia de presentar el model 179 es va poder presentar de forma anual al gener de 2019, però a partir de 2019 aquest model s’ha de presentar trimestralment, i el termini de presentació de la declaració del primer trimestre de 2019 finalitza el pròxim 30 d’abril.

Obligats a la seva presentació

Ho estan les persones i entitats que prestin el servei d’intermediació entre els cedents i cessionaris de l’ús d’habitatges amb finalitats turístiques, a títol onerós o gratuït.

En particular, tindran aquesta consideració les persones o entitats que constituïdes com a plataformes col·laboratives mitjancin en la cessió d’ús i tinguin la consideració de prestador de serveis de la societat de la informació, amb independència que presti o no el servei subjacent objecte d’intermediació o de la imposició de condicions respecte dels cedents o cessionaris del servei en relació a ell com el preu, les assegurances, els terminis o altres condicions contractuals.

No han de presentar el nou model de declaració informativa, respecte de l’arrendament o subarrendament d’habitatges definits en la Llei d’arrendaments urbans (LAU):

  • Els allotjaments turístics regulats per la seva normativa específica.
  • El dret d’aprofitament per torn de béns immobles i els usos i contractes a què es refereix l’article 5 de la LAU, amb l’excepció de la cessió temporal d’ús de la totalitat d’un habitatge moblat i equipat en condicions d’ús immediat, comercialitzat o promocionat en canals d’oferta turística i realitzada amb finalitat lucrativa, tot i que estigui sotmès a un règim específic derivat de la seva normativa sectorial.
Informació a subministrar

La informació a subministrar en el model 179 comprèn:

  • Identificació del titular o titulars de l’habitatge, del titular del dret en virtut del qual se cedeix l’habitatge (si és diferent del titular de l’habitatge) i de les persones o entitats cessionàries.
  • Identificació de l’immoble (adreça completa) amb especificació de la referència cadastral, en el cas que la tinguessin assignada.
  • Nombre de dies de gaudi de l’habitatge amb finalitats turístiques, així com la data d’inici de la seva cessió.
  • Import percebut, si escau, pel titular cedent de l’ús de l’habitatge.
  • Número de contracte en virtut del qual el declarant media en la cessió d’ús de l’habitatge.
  • Data de mediació en l’operació.
  • Identificació del mitjà de pagament utilitzat (transferència, targeta de crèdit o dèbit o un altre mitjà de pagament).

La informació continguda en les lletres e), f) i g) anteriors tenen caràcter opcional, a fi de transparentar l’operació relativa a la cessió de l’immoble, la qual cosa evita potencials requeriments d’informació per part de l’administració tributària dirigits al coneixement d’aquests elements relatius a la cessió d’aquests immobles.

Termini i forma de presentació 2019

La presentació del model 179 tindrà una periodicitat trimestral, relatiu a les operacions realitzades en cada trimestre natural, i s’haurà de presentar en el termini comprès entre el primer i l’últim dia del mes natural posterior a la finalització del trimestre a què es refereixi la declaració, i s’hauran de remetre a l’AEAT mitjançant l’enviament de missatges informàtics, seguint el mecanisme ja establert per al SII en la seu electrònica de l’AEAT.