Quin és el termini de sol·licitud d’alta en el règim especial d’autònoms?

Quin és el termini de sol·licitud d’alta en el règim especial d’autònoms?

L’autònom s’ha de donar d’alta en la Seguretat Social fins 60 dies abans de la seva alta a Hisenda i fins i tot simultàniament en Seguretat Social i Hisenda. Si l’alta se sol·licités fora de termini, l’efectivitat serà sempre la del primer dia del mes de l’inici de l’activitat, a més de comportar multes d’entre 626 i 10.000 euros i la pèrdua dels incentius en les cotitzacions que existeixen per als autònoms.

En el cas que vulgui iniciar una activitat i es doni d’alta en el RETA, tingui en compte que des del 01-01-2018 (Llei de reforma dels autònoms), ha de tramitar l’alta abans d’iniciar la seva activitat (haurà de tramitar primer l’alta en la Seguretat Social i posteriorment l’alta a Hisenda amb el model 036). Aquesta gestió es pot fer fins com a màxim 60 dies abans.

El que significa que l’autònom ja no es pot donar d’alta en el RETA després de l’inici d’activitat com anteriorment sinó que haurà de fer-ho en un termini de fins 60 dies abans inclòs el mateix dia d’inici activitat.

Cal recordar que el termini fins al 1 de gener de 2018 consistia en 30 dies després de l’alta a Hisenda.

Si no tramita l’alta al RETA de forma prèvia:

  • Estarà cometent una infracció tipificada amb multes d’entre 626 i 10.000 euros (la quantia varia segons si la falta de l’alta es detecta per la Inspecció de Treball o no).
  • Se li exigiran les cotitzacions, amb un recàrrec, des de la data en què hagi iniciat l’activitat per compte propi.
  • A més, no s’aplicaran els incentius en les cotitzacions que existeixen per als autònoms (com la tarifa plana).

L’alta en el RETA es pot tramitar de forma telemàtica a la seu electrònica de la Seguretat Social.

Per a més informació:

Ayuda Alta RETA