Els comerciants i empresaris hauran d’acceptar targetes o transferències per als pagaments superiors a 30 euros

Els comerciants i empresaris hauran d’acceptar targetes o transferències per als pagaments superiors a 30 euros

El Govern ha aprovat l’avantprojecte de Llei de serveis de pagament, que obliga a tot empresari o professional a oferir als clients un sistema de pagament alternatiu als diners en efectiu quan l’import de les transaccions superi els 30 euros. Aquest instrument de pagament alternatiu s’haurà d’anunciar en algun lloc visible del local, establiment o instal·lacions de l’empresari o professional.

Quan entri en vigor la futura Llei de serveis de pagament, els comerciants estaran obligats a posar a la disposició dels clients datàfons o serveis alternatius de pagament per abonar qualsevol transacció per import superior als 30 euros. Així consta almenys en l’avantprojecte de llei aprovat divendres passat pel Consell de Ministres. La norma trasllada la Directiva 2015/2366, del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre.

Aquesta nova norma impulsada pel Ministeri d’Economia fa un pas més enllà de la Directiva europea, ja que no obligarà a utilitzar els habituals TPV (terminal punt de venda), sinó que qualsevol sistema de pagament alternatiu serà viable.

Però, amb quines alternatives podran comptar els clients? A més de les targetes de crèdit o dèbit, també existeixen els anomenats serveis d’iniciació de pagaments, uns sistemes que impliquen un pagament electrònic sense necessitat de treure la targeta de la cartera. Així, pot ser una aplicació que connecta directament amb el banc, una cartera virtual o altres aplicacions de les anomenades fintech.

Es fixa en 50 euros la pèrdua màxima per al client

Una altra de les mesures més noves que inclou la nova regulació és la referida a l’exigència d’una autenticació reforçada del client en l’accés en línia de comptes. L’avantprojecte redueix, a més, de 150 euros a 50 euros les pèrdues màximes que un client ha d’assumir en el cas que es produeixi una operació de pagament no autoritzada com a conseqüència de la pèrdua o del robatori d’aquest instrument de pagament.

Dos nous serveis de pagament

La Directiva introdueix diferents novetats en aquest sector, com la introducció de nous operadors, els serveis d’iniciació de pagaments o els agregadors de comptes, donant-los accés a la infraestructura dels bancs, en nom i prèvia autorització del client. Així, la futura Llei introdueix dos nous serveis de pagament:

D’una banda, els d’iniciació de pagament, que són intermediaris entre comerciants i consumidors i que garanteixen el pagament del consumidor al comerciant directament, constituint una alternativa als pagaments amb targeta.

D’altra banda, els serveis d’informació sobre comptes (agregadors de comptes), que són entitats que consoliden tota la informació dels diversos comptes que té oberts un usuari en diferents entitats i que permet, per exemple, el pagament amb els mòbils.

Tràmit parlamentari

El text ha d’obtenir encara els dictàmens corresponents i tornarà de nou al Consell de Ministres per ser aprovat com a projecte de llei i iniciar la tramitació parlamentària.

Els mantindrem informats de les novetats que s’introdueixin al text normatiu en la seva tramitació pel Congrés i la seva aprovació.