Les aportacions als plans de pensions es podran recuperar als deu anys

Les aportacions als plans de pensions es podran recuperar als deu anys

El Govern ha aprovat el Reial decret 62/2018 que permetrà als qui tenen plans i fons de pensions recuperar el dipositat a partir dels 10 anys d’aportacions, així com una rebaixa de les comissions que es paguen a les entitats gestores. Aquesta nova regulació es començarà a aplicar a partir de 2025. En la pràctica es podran fer líquides les aportacions amb almenys 10 anys d’antiguitat, és a dir les que es van fer fins a 2015. Les realitzades a partir de 2016 hauran d’esperar fins a 2026 i així successivament. Aquesta mesura es completa amb la rebaixa de les comissions que passaran de l’1,5% a l’1,25% de mitjana, una reducció que arribarà fins al 0,85% si el fons està vinculat a l’evolució de la renda fixa.

Al BOE del dia 10 de febrer de 2018, s’ha publicat el Reial decret 62/2018, que modifica el reglament sobre la instrumentació dels compromisos per pensions de les empreses amb els treballadors i beneficiaris, i el reglament de plans i fons de pensions, que revisa a la baixa les comissions màximes de gestió de fons i, al seu torn, eleva la liquiditat d’aquesta alternativa d’estalvi en permetre als partícips de retirar, a partir de 2025, sense limitació, les aportacions amb una antiguitat d’almenys de deu anys.

La norma inclou dues modificacions importants en la regulació dels plans i fons de pensions:

  • La primera és que permetrà recuperar tot o part de l’estalviat a partir dels 10 anys de la seva contractació. Aquesta nova regulació es començarà a aplicar a partir de 2025. En la pràctica es podran fer líquides les aportacions amb almenys 10 anys d’antiguitat, és a dir les que es van fer fins a 2015. Les realitzades a partir de 2016 hauran d’esperar fins a 2026 i així successivament.
  • La segona, és la rebaixa de les comissions, que passaran de l’1,5% a l’1,25% de mitjana, una reducció que arribarà fins al 0,85% si el fons està vinculat a l’evolució de la renda fixa.

Aquest Reial decret 62/2018 estableix la seva entrada en vigor l’11 de febrer de 2018, l’endemà al de la seva publicació en el BOE. No obstant això, l’aplicació dels nous límits de les comissions de gestió i dipòsit no es farà efectiva fins a dos mesos després, l’11 d’abril de 2018.

Liquiditat dels fons i plans de pensions

Com hem comentat, es podrà disposar, sense limitacions, de les aportacions amb una antiguitat d’almenys deu anys a partir de l’1 de gener de 2025, la qual cosa suposarà un estímul per als estalviadors, especialment, pels més joves. D’aquesta forma, totes les aportacions realitzades amb anterioritat a 2015 es podran fer líquides a partir de 2025 i les realitzades amb posterioritat hauran de deixar transcórrer els deu anys corresponents.

Comissions de gestió

En el cas de les comissions de gestió, se substitueix l’import màxim únic per una taula de comissions màximes en funció de les diferents polítiques d’inversió dels fons, la qual cosa s’ajusta més a les característiques pròpies de la gestió de les inversions dels fons de pensions, promovent una reducció major en els fons amb criteris inversors més prudents i orientats a la preservació del capital, com són els que tenen un component total o majoritari de renda fixa. També es redueix la comissió màxima de dipòsit per a tots els fons de pensions.

Les comissions màximes de gestió, seran del 0,85% per als fons de renda fixa, de l’1,30% per als fons mixtos i de l’1,50% pels de renda variable. D’aquesta manera, la comissió mitjana es redueix de l’1,50% a l’1,25%. A més, la comissió màxima de dipòsit baixa del 0,25% al 0,20%.