Embargament de comptes bancaris amb diversos titulars: què podem fer?

Embargament de comptes bancaris amb diversos titulars: què podem fer?

L’únic que pot embargar un jutjat o una administració (recordem que Hisenda, Seguretat Social, ajuntaments, diputacions, etc., tots poden embargar), són els béns del deutor. No pot embargar els béns d’altres persones. Els cotitulars dels comptes ni han de, ni poden assumir l’embargament. La jurisprudència ho ha deixat molt clar al llarg del temps.

L’embargament de comptes bancaris és un fet habitual en les execucions civils. Això és, quan es té un deute que no es paga, el creditor (a qui li devem) interposa demanda. Si no ens defensem o ens defensem i perdem, començarà l’execució civil. Malgrat el nom tan terrorífic que té, l’execució civil és el que popularment es coneix com a embargaments.

Els embargaments són dels béns de l’executat, és a dir, el demandat que ha perdut la raó i ara el jutjat pot buscar béns per complir amb el pagament del deute. El més bàsic que perseguirà el jutjat és els diners en efectiu, i per a això farà un escombratge de comptes bancaris.

En aquests casos, hem de preguntar-nos: què succeeix si el compte bancari té 2 titulars?, o si en té 4?

L’únic que pot embargar un jutjat o una administració (recordem que Hisenda, Seguretat Social, ajuntaments, diputacions, etc., també poden embargar), són els béns del deutor. No pot embargar els béns d’altres persones. Els cotitulars dels comptes ni han de, ni poden assumir l’embargament. La jurisprudència ho ha deixat molt clar al llarg del temps.

La llei d’enjudiciament civil disposa que es presumeix que en un compte al 50%, la meitat dels fons són d’una persona, i l’altra meitat de l’altra. Tot això, tret que es pugui demostrar que la persona A, és la que ha proporcionat el 100% dels fons i la persona B el 0%. Si aquest fos el cas, seria possible que els diners del compte bancari fos embargat tant al 100% com al 0%.

Per consegüent, el consell principal és: mai deixi que li arribi un embargament, sempre intenti controlar el resultat. Els embargaments són horribles, perquè bloquegen la vida de les persones. Per tant, sempre millor arribi a un acord de pagament abans que tenir embargaments que li dificultaran la vida i li donaran sobresalts innecessaris.

No obstant això, si el resultat és incontrolable, i rep un embargament sorpresa en un compte amb diversos titulars, la idea és comparèixer amb advocat i procurador si és un òrgan judicial, o bé acudir a l’administració pública si n’és l’organisme embargador.

S’haurà d’aportar un certificat de titularitat, s’haurà d’aportar un certificat de saldo i moviments dels últims sis mesos. Fins i tot, si vostè té nòmina, pensió o atur, i ja li estan embargant, haurà d’acudir perquè alcin l’embargament i li retornin el 100% dels fons. Recordem que una persona només pot tenir un embargament en la seva vida, no en pot tenir més d’un.

Si jo ja tinc la nòmina, pensió o prestació embargada, no em poden embargar més. El recomanable és que busqui ajuda d’un professional per parar el cop i que es faci justícia.