En quin moment haig de repercutir l’IVA (meritació)?

En quin moment haig de repercutir l’IVA (meritació)?

La meritació és el moment en què s’entén efectuada l’operació subjecta a l’IVA i el que determina la normativa aplicable a l’efecte de subjecció, tipus impositius, exempcions, etc. Amb caràcter general, en els lliuraments de béns es merita l’IVA quan el bé es posa a la disposició del client. En les prestacions de serveis l’IVA es merita una vegada finalitzada la prestació del servei.

Unes de les claus més importants de l’IVA és la seva meritació, ja que és el moment en què s’entén efectuada l’operació subjecta a l’impost i el que determina la normativa aplicable a l’efecte de subjecció, tipus impositius, exempcions, etc.

El correcte enteniment de la meritació de l’impost sobre el valor afegit (IVA) és essencial per a complir amb les obligacions tributàries i comptables. A continuació, presentem informació clau sobre quan s’ha de repercutir l’IVA i com es determina aquest procés:

I. Què és la meritació de l’IVA?

La meritació de l’IVA és el moment en què es considera que una operació subjecta a l’impost s’ha fet. Aquest concepte és fonamental perquè determina quan una empresa ha de repercutir l’IVA en les seves factures i quan l’ha de declarar a les autoritats fiscals. És important tenir en compte que la meritació de l’IVA no sempre coincideix amb el moment del pagament. En moltes ocasions, l’impost es merita en el moment en què es lliura un bé o es completa un servei, independentment de quan s’efectuï el cobrament.

II. Meritació en lliuraments de béns i prestacions de serveis

  1. Lliuraments de béns: l’IVA es merita quan el bé es posa a la disposició del client. Això significa que l’empresa ha de repercutir l’IVA en la factura en el moment en què el client obté el control efectiu sobre el bé. Això es pot esdevenir fins i tot si el pagament es fa en un moment posterior. Per exemple, en una venda a terminis, l’IVA es merita quan es lliura el bé, encara que els pagaments s’efectuïn en el futur.
  2. Prestacions de serveis: en el cas dels serveis, l’IVA es merita una vegada que es completa la prestació del servei. Això significa que l’empresa ha de repercutir l’IVA en la factura una vegada que hagi finalitzat el servei. En alguns casos, com els serveis legals esmentats en l’exemple, la meritació es pot donar en concloure un procediment o servei específic.

III. Altres casos de meritació de l’IVA

  1. Execucions d’obra: la meritació en aquest cas depèn de qui sigui el destinatari. Si l’obra es realitza per a un altre empresari, l’IVA es merita quan els béns es lliuren al client. Si el destinatari és una administració pública, la meritació es produeix quan es rep l’obra. Això pot afectar la forma en què es registra i declara l’IVA.
  2. Comissions de venda: el moment de la meritació depèn de si el comissionista actua en nom propi. Si és així, l’IVA es merita quan el comissionista lliura els béns al client. Això és important per a determinar quan s’ha de repercutir l’IVA en aquesta mena de transaccions.
  3. Autoconsum: l’IVA es merita en les operacions d’autoconsum quan s’executen. Això significa que quan una empresa consumeix els seus propis béns o serveis, ha de calcular i pagar l’IVA corresponent en el moment en què es dona l’autoconsum.
  4. Operacions de tracte successiu: en aquestes operacions, com els arrendaments o subministraments continuats, la meritació es produeix quan s’exigeix el pagament de cada part del preu. Això significa que l’IVA es merita cada vegada que s’ha de pagar una porció del preu, fins i tot si no s’ha efectuat el pagament complet.

IV. Meritació en adquisicions intracomunitàries i importacions

  1. Adquisicions intracomunitàries: per a les adquisicions de béns dins de la Unió Europea, l’IVA es merita quan s’inicia l’expedició o el transport dels béns cap a l’adquirent. Si s’emet una factura abans d’aquesta data, la meritació es produeix en la data de la factura. Aquesta regla és important per a les empreses que efectuen transaccions comercials en l’àmbit de la Unió Europea.
  2. Importacions: en el cas d’importacions, la meritació de l’IVA s’esdevé en el moment en què es reporten els drets d’importació, segons les normatives duaneres. També pot succeir en situacions específiques, com quan s’abandona un règim de dipòsit duaner.

EXEMPLES

Analitzem diversos exemples que il·lustren com s’aplica la meritació de l’IVA en diferents tipus d’operacions:

  1. Venda de productes electrònics:

Suposem que una botiga en línia ven una computadora portàtil a un client i envia el producte per missatgeria. La meritació de l’IVA en aquesta operació serà en el moment en què la botiga lliuri la computadora al client, fins i tot si el client paga en línia i rep la factura immediatament.

  1. Serveis de consultoria:

Imaginem que una empresa de consultoria presta serveis d’assessorament durant tres mesos a una altra empresa. La meritació de l’IVA en aquest cas es produirà en finalitzar els tres mesos d’assessorament, quan es completi la prestació del servei. L’empresa de consultoria haurà d’emetre la factura corresponent en aquest moment.

  1. Construcció d’una casa:

En una obra de construcció d’una casa, la meritació de l’IVA dependrà de si el client és un particular o una empresa. Si el client és una empresa, l’IVA es merita quan es lliuren les claus de la casa. Si el client és un particular, l’IVA es merita en el moment de la finalització de la construcció.

  1. Venda de productes en consigna:

Suposem que una botiga de roba envia els seus productes a una altra botiga per a vendre en consigna. La meritació de l’IVA en les vendes d’aquests productes en consigna es produeix en el moment en què el comprador final adquireixi la roba de la botiga on es troben els productes. El venedor de la botiga en consigna ha de repercutir l’IVA en aquest moment.

  1. Arrendament de locals comercials:

En un contracte d’arrendament d’un local comercial en el qual s’estableix que el lloguer es paga al final del període d’arrendament, la meritació de l’IVA es produeix a mesura que es vagin pagant els lloguers mensuals. Cada vegada que l’arrendatari pagui una mensualitat, es merita una porció de l’IVA corresponent.

  1. Importació d’equips de tecnologia:

Quan una empresa importa equips de tecnologia des d’un altre país, la meritació de l’IVA succeirà quan es realitzi el procés d’importació. Això generalment es relaciona amb el moment en què es presenta la declaració duanera i s’accepta en la duana.

Aquests exemples mostren com la meritació de l’IVA pot variar segons el tipus d’operació i les circumstàncies específiques de cada transacció. És fonamental comprendre quan es produeix la meritació per a calcular i declarar correctament l’IVA en cada cas.

És important tenir en compte aquestes pautes per a expedir factures i declarar l’IVA correctament

Recordi que el coneixement i compliment de les normatives fiscals són essencials per a la facturació, la comptabilitat i els impostos de la seva empresa.