Activat el mecanisme RED per a les agències de viatges

Activat el mecanisme RED per a les agències de viatges

El Butlletí Oficial de l’Estat de l’1 d’abril ha publicat l’Ordre amb l’acord del Consell de Ministres pel qual es declara l’activació del mecanisme RED de flexibilitat i estabilització de l’ocupació per al sector de les agències de viatge.

L’informem que al BOE de l’1 d’abril de 2022 s’ha publicat l’Ordre PCM/250/2022, de 31 de març, per la qual es publica l’acord del Consell de Ministres de 29 de març de 2022, pel qual es declara l’activació del mecanisme RED de flexibilitat i estabilització de l’ocupació, de conformitat amb l’article 47 bis del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, per al sector de les agències de viatge.

L’objectiu prioritari del Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball, és promoure l’estabilitat en l’ocupació i limitar el recurs abusiu a la contractació temporal, per la qual cosa es potencia el recurs als mecanismes de flexibilitat interna per les empreses a través de les reduccions temporals de jornada i suspensions dels contractes de treball, amb l’objectiu d’afavorir la continuïtat de l’ocupació davant conjuntures negatives, com a alternatives als acomiadaments massius i a l’elevada taxa de temporalitat.

El sector turístic ha estat un dels que més impacte ha sofert (i de més intensitat). Segons l’Organització Mundial del Turisme, la pandèmia de la COVID-19 va rebaixar el PIB directe turístic mundial a la meitat, fins a reduir-lo a l’1,8 % del PIB mundial. Això representa el 70 % de la caiguda del PIB mundial total durant 2020. I és que la pandèmia va suposar un fre gairebé complet a una gran part de l’activitat turística, suposant un descens d’un 73 % de les arribades a escala mundial en 2020. Aquesta realitat ha tingut incidència en totes les activitats directament o indirectament relacionades amb aquest sector, si bé resulten els seus efectes han estat especialment pronunciats en el principal actor intermediari global del mercat: les agències de viatge.

Ara, es declara l’activació del mecanisme RED de flexibilitat i estabilització de l’ocupació per al sector de les agències de viatges, en la seva modalitat sectorial, de conformitat amb l’article 47 bis.1.b) del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre.

Pel present acord, les empreses l’activitat de les quals es classifiqui en els codis de la Classificació nacional d’activitats econòmiques -CNAE-2009- 7911, 7912 i 7990 a data 31 de març de 2022, podran sol·licitar l’aplicació de les mesures de reducció temporal de jornada i suspensió de contractes de treball pròpies del mecanisme RED sectorial, entre l’1 d’abril i el 31 de desembre de 2022. El mecanisme romandrà activat pel mateix període, i perdrà la seva vigència i efectes el 31 de desembre de 2022, amb independència de la data de la sol·licitud de l’empresa.

El present acord es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat, mitjançant Ordre del ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, i produirà efectes des de l’1 d’abril de 2022.

L’activació d’aquest mecanisme proporciona a les empreses una extraordinària flexibilitat per adaptar-se al futur, al mateix temps que incentiva les accions formatives mitjançant exoneracions a la Seguretat Social per culminar el procés de recuperació del sector. D’aquesta manera, les empreses que s’hi adhereixin hauran de presentar un pla de requalificació amb accions de formació per possibilitar la recol·locació dels treballadors en un altre lloc dins de la mateixa empresa, o bé en altres empreses. Les empreses tindran una exoneració del 40 % de les cotitzacions dels seus treballadors a la Seguretat Social.