Empreses i treballadors han de complir les noves obligacions de la Llei de protecció a la infància enfront de la violència

Empreses i treballadors han de complir les noves obligacions de la Llei de protecció a la infància enfront de la violència

Al BOE del 5 de juny s’ha publicat la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència, que estableix noves obligacions que afecten empreses i treballadors, que entraran en vigor el pròxim 25 de juny de 2021.

L’informem que al BOE del 5 de juny s’ha publicat la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència.

Les mesures articulades per garantir els drets fonamentals de la mainada i adolescents a la seva integritat física, psíquica, psicològica i moral enfront de qualsevol forma de violència, assegurant el lliure desenvolupament de la seva personalitat, afecten a tots els àmbits en els quals es desenvolupa la seva vida, inclosa la sensibilització, la prevenció, la detecció precoç, la protecció i la reparació del mal en tots ells.

Aquest conjunt de mesures, d’aplicació als menors d’edat que es trobin en territori espanyol, amb independència de la seva nacionalitat i de la seva situació administrativa de residència, i als menors de nacionalitat espanyola a l’exterior, comprenen l’establiment d’una sèrie d’obligacions que seran exigibles a totes les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que actuïn o es trobin en territori espanyol, entenent que les persones jurídiques es troben en territori espanyol quan hi tinguin el domicili social, seu d’adreça efectiva, sucursal, delegació o establiment de qualsevol naturalesa.

Vegem algunes de les mesures que entraran en vigor el pròxim 25 de juny de 2021:

1. Es regula el requisit de no haver comès delictes contra la llibertat o indemnitat sexuals o de tràfic d’éssers humans per desenvolupar activitats per compte d’altri, per compte propi o de voluntariat, tant en el sector públic com en el privat, que suposin contacte habitual amb menors d’edat

A aquest efecte la llei estableix que:

  • S’haurà d’acreditar l’absència de condemna per sentència ferma per qualsevol delicte contra la llibertat i indemnitat sexuals així com per qualsevol delicte de tràfic d’éssers humans i per a això s’haurà de presentar una certificació negativa del Registre central de delinqüents sexuals, que passa a denominar-se Registre central de delinqüents sexuals i de tràfic d’éssers humans.
  • Són professions, oficis i activitats que impliquen contacte habitual amb menors d’edat, totes les activitats, retribuïdes o no, que per la seva naturalesa i essència comporten el tracte repetit, directe i regular i no merament ocasional amb nens o adolescents, així com, en tot cas, totes aquelles que tinguin com a destinataris principals a menors d’edat.
  • Queda prohibit que les empreses i entitats donin feina en qualssevol professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors d’edat als qui tinguin antecedents al Registre central de delinqüents sexuals i de tràfic d’éssers humans. En aquest sentit, cal tenir en compte que s’afegeix un nou apartat 19 a l’article 8 de la Llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social, per tipificar aquesta conducta com a infracció molt greu.
  • Si els antecedents al registre esmentat es produïssin un cop iniciada la relació laboral o les pràctiques no laborals es produirà el cessament immediat. No obstant això, sempre que fos possible, en atenció a les circumstàncies concurrents en el centre de treball i a l’activitat que s’hi desenvolupa, l’empresa podrà efectuar un canvi de lloc de treball sempre que la nova ocupació impedeixi el contacte habitual amb menors d’edat.
  • El treballador per compte d’altri està obligat a comunicar al seu ocupador qualsevol canvi que es produeixi en el citat registre respecte de l’existència d’antecedents, encara que es derivin de fets anteriors a l’inici de la seva relació laboral. Si no ho fa, incorrerà en un incompliment greu i culpable a l’efecte del disposat en l’article 54.2.d) de l’Estatut dels Treballadors -acomiadament disciplinari-.

Aquesta obligació de comunicació i les conseqüències del seu incompliment també s’hauran d’incloure en els acords que se subscriguin entre les empreses i els beneficiaris de les pràctiques no laborals que es formalitzin a l’empara del Reial decret 1543/2011, de 31 d’octubre, pel qual es regulen les pràctiques no laborals en empreses.

  • El sentit del silenci administratiu en els procediments de cancel·lació d’antecedents per delictes de naturalesa sexual iniciats a sol·licitud de la persona interessada serà negatiu.
  • El Govern disposarà del termini d’un any per establir els mecanismes que permetin la comprovació automàtica de la inexistència d’antecedents en els casos en què l’activitat comporti l’alta en la Seguretat Social o en mutualitats de previsió social, mitjançant l’encreuament de la informació existent en les bases de dades de treballadors per compte d’altri, per compte propi i dels qui realitzin una pràctica no laboral, i la recollida en el Registre central de delinqüents sexuals i de tràfic d’éssers humans.

La mateixa previsió d’articular mecanismes de comprovació automatitzada dels antecedents es recull per a les persones que desenvolupin activitats de voluntariat i per a aquelles que realitzin pràctiques no laborals que no requereixin l’alta en la Seguretat Social.

2. S’estableix l’obligació de supervisió de la contractació que és responsabilitat dels centres educatius

La llei assenyala que les administracions educatives i les persones que ostentin la direcció i titularitat de tots els centres educatius supervisaran la seguretat en la contractació de personal i controlaran l’aportació dels certificats obligatoris tant del personal docent com del personal auxiliar, contracte de servei, o altres professionals que treballin o col·laborin habitualment al centre escolar de forma retribuïda o no.

3. Es fixa el deure de comunicar de manera immediata a l’autoritat competent l’existència d’indicis de violència exercida sobre mainada o adolescents

Aquest deure, a més de ser un deure genèric i afectar a tota la ciutadania es configura d’una forma més exigent per a aquells col·lectius que, per raó del seu càrrec, professió, ofici o activitat, tenen encomanada l’assistència, la cura, l’ensenyament o la protecció de menors d’edat: personal qualificat dels centres sanitaris, centres escolars, centres d’esport i oci, centres de protecció a la infància i de responsabilitat penal de menors, centres d’acolliment, d’asil i atenció humanitària i establiments en els quals resideixin habitualment mainada o adolescents.

4. Es dóna el mandat al Govern perquè desenvolupi reglamentàriament les condicions d’incorporació a la Seguretat Social de les persones acollidores especialitzades de dedicació exclusiva

S’estableix que reglamentàriament el Govern determinarà en el termini d’un any de l’entrada en vigor d’aquesta llei orgànica, l’abast i condicions de la incorporació a la Seguretat Social de les persones que siguin designades com a acollidores especialitzades de dedicació exclusiva, previstes en l’article 20.1 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, de modificació parcial del Codi Civil i de la Llei d’enjudiciament civil, en el règim que els correspongui, així com els requisits i procediment d’afiliació, alta i cotització.

5. Es garanteix a la mainada en necessitat de protecció internacional l’accés al territori i a un procediment d’asil amb independència de la seva nacionalitat i de la seva forma d’entrada a Espanya, en els termes establerts en la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i de protecció subsidiària.