Aprovada la modificació del text refós de la Llei de societats de capital

Aprovada la modificació del text refós de la Llei de societats de capital

El 13 d’abril de 2021 s’ha publicat al BOE la Llei 5/2021, de 12 d’abril, per la qual es modifica el text refós de la Llei de societats de capital i altres normes financeres, pel que fa al foment de la implicació a llarg termini dels accionistes en les societats cotitzades.

L’informem que el 13 d’abril de 2021 s’ha publicat al BOE la Llei 5/2021, de 12 d’abril, per la qual es modifica el text refós de la Llei de societats de capital, aprovat i altres normes financeres, pel que fa al foment de la implicació a llarg termini dels accionistes en les societats cotitzades.

La llei té per objecte la transposició a l’ordenament jurídic espanyol de la Directiva (UE) 2017/828 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de maig de 2017, per la qual es modifica la Directiva 2007/36/CE, pel que fa al foment de la implicació a llarg termini dels accionistes en les societats cotitzades. Així mateix, la llei aprofita per introduir altres modificacions i novetats rellevants en l’ordenament jurídic espanyol, sobretot en matèria de govern corporatiu i per al foment i millora del funcionament dels mercats de capitals.

Entrada en vigor

La llei entrarà en vigor el 3 de maig de 2021.

Règim transitori

Tot i la data d’entrada en vigor:

  • Les modificacions relatives a la política de remuneracions entraran en vigor el 14 d’octubre de 2021. Les societats hauran de sotmetre a aprovació la política de remuneracions adaptada a aquestes modificacions en la primera junta general que se celebri amb posterioritat a aquesta data.
  • El contingut obligatori addicional de l’informe anual sobre remuneracions dels consellers resultarà aplicable als informes corresponents als exercicis tancats a partir de l’1 de desembre de 2020.
  • El nou règim d’operacions vinculades aplicable a les societats cotitzades entrarà en vigor el 4 de juliol de 2021.
  • L’exigència que els consellers de societats cotitzades siguin persones físiques serà aplicable als nomenaments, incloses renovacions, que es produeixin a partir del 13 de maig de 2021. Mentre subsisteixin consellers persones jurídiques serà aplicable a les persones físiques que els representin el que es disposa en l’article 529 decies, apartat 7, de la Llei de societats de capital suprimit en virtut de l’apartat vint-i-tres de l’article tercer de la llei.
  • Les obligacions d’informació sobre el foment de la implicació dels treballadors en l’empresa entraran en vigor el 14 d’abril de 2022.
  • Per a l’adaptació a les noves obligacions establertes per a les institucions d’inversió col·lectiva, es disposarà fins al 3 d’agost de 2021. La primera publicació de la informació continguda en els apartats 2 i 3 de l’article 47 ter serà la referida al primer exercici complet a partir del 3 de maig de 2021 al qual hagi estat aplicable la política d’implicació definida d’acord amb l’apartat 1 d’aquest article.

Principals novetats

  • Se sistematitza el règim d’operacions vinculades, s’introdueixen noves regles per a la seva aprovació i es reforça la transparència. Es facilita l’aprovació de les operacions intra-grup, en línia amb les legislacions dels principals països europeus.
  • Es permet que les societats cotitzades introdueixin accions amb vot doble per lleialtat en els seus estatuts socials.
  • Es preveu la possibilitat de celebrar juntes exclusivament telemàtiques per a totes les societats de capital, incloses les cotitzades.
  • Es prohibeix el nomenament de consellers persones jurídiques en societats cotitzades.
  • Es regula el dret de les societats cotitzades de conèixer la identitat dels beneficiaris últims i se’ls facilita l’exercici de drets.
  • S’incrementa la transparència dels inversors institucionals i els gestors d’actius.
  • Es regula per primera vegada la figura del proxy advisor.
  • S’introdueixen normes per agilitar i flexibilitzar els processos d’emissió d’accions i obligacions convertibles en cotitzades i societats que surtin a borsa.
  • S’elimina l’obligació de les societats cotitzades de publicar informació financera trimestral.
  • S’estableix que les propostes de noves polítiques de remuneracions s’hagin d’aprovar abans de la fi de l’últim exercici d’aplicació de la vigent.
  • En matèria d’opes, s’exigeix a l’oferent haver assolit, com a mínim, el 75% del capital amb dret a vot de la societat afectada perquè pugui excloure la societat de cotització sense haver de fer opa d’exclusió.
  • Es racionalitzen i revisen determinades obligacions en matèria de govern corporatiu.