Com l’afecta la clàusula rebus al lloguer del local?

Com l’afecta la clàusula rebus al lloguer del local?

La pandèmia ha deixat moltes activitats suspeses, o restringides parcialment, i el Govern ha intentat brindar mesures efectives, sobretot quant a la conflictivitat laboral (ERTO, clàusula de manteniment d’ocupació, etc.). Però hi ha cap benefici per a les empreses quant als lloguers dels seus locals o oficines?

Durant tot aquest temps de pandèmia, vostè i la seva empresa han pogut sofrir molts contratemps. En primer lloc, l’economia es va paralitzar a 14 de març durant diverses setmanes, i des de llavors no hem recuperat la normalitat.

Si vostè es dedica a activitats que han hagut de suspendre la seva activitat, o que han sofert importants restriccions, es preguntarà si hi ha alguna via legal per intentar que el seu contracte d’arrendament de local quedi renegociat o rebaixat.

Per al seu cas, el concepte que pot ajudar-lo a negociar amb el seu arrendador, es diu clàusula “rebus sic stantibus”,  i que pot traduir-se per “mentre siguin així les coses”. En definitiva, que quan vostè va signar el seu contracte de lloguer, la situació en l’àmbit global era d’una manera, i ara aquesta situació ha canviat per complet.

Per a això, és necessari complir certs requisits:

  • Una situació excepcional, com la pandèmia d’ara.
  • Que hi hagi una desproporció entre les parts, i que aquesta desproporció sigui imprevisible.
  • Que el contracte sigui de llarga durada.

Cal tenir en compte que aquesta clàusula mai ha estat recollida en cap llei, però sí que ha estat acceptada pels tribunals. Per tant, si vostè ha sofert suspensions d’activitat, restriccions o una gran caiguda d’ingressos, convindria intentar negociar de bona fe amb el propietari, per aplicar la clàusula rebus sic stantibus, i rebaixar el lloguer. Si no hi ha acord amistós, pot arribar a demanar-ho davant els tribunals.

L’única comunitat autònoma que ha decidit atrevir-se a legislar (sota pena que la norma sigui finalment anul·lada pel Tribunal Constitucional), ha estat la Generalitat de Catalunya, en el seu Decret Llei 34/2020.

Per tant, si la seva empresa es troba domiciliada a Catalunya, té sort, ja que el procediment a seguir és el següent:

  • Requerir a la part arrendadora per burofax o similar, demanant una modificació raonable de la renda i del contracte.
  • Si no existeix acord, i existeix suspensió d’activitat, la renda s’ha de reduir al 50%.
  • Si hi ha restricció i no suspensió, la renda s’ha de reduir en una proporció igual a la meitat de la pèrdua de l’aprofitament de l’immoble (fet molt determinable en el cas de la restauració, ja que existeix limitació horària i d’aforament).
  • Si a més la suspensió dura més de tres mesos, l’arrendatari pot rescindir el contracte sense haver d’indemnitzar.

De totes maneres, ha de saber que en jutjats de València i de Madrid, s’han acceptat rebaixes de la renda del lloguer al 50%, a causa de la situació de crisi sanitària i després econòmica.

En conclusió, si és empresari i es dedica als sectors més afectats per la crisi, com ara hostaleria, restauració, oci nocturn o viatges combinats, té dret a una rebaixa de la renda que paga mensualment per als seus locals o oficines.