En què s’ha de fixar un empresari a l’hora de comprar un habitatge d’obra nova?

En què s’ha de fixar un empresari a l’hora de comprar un habitatge d’obra nova?

Aquests últims anys hem vist moltes noves promocions d’habitatges. Grans promotores han tret al mercat edificis nous en múltiples ciutats, prometent condicions paradisíaques, realitzant una labor comercial molt cridanera. Què hem de fer si en comprar no és or tot el que llueix?

Pot succeir que grans promotores al costat de grans constructores hagin posat al mercat diverses promocions aquests últims anys, fent vendes sobre plànol. A priori, si fem cas del màrqueting immobiliari, tot hauria de ser perfecte. Però no sempre és així. Com, contra qui i quins terminis tenim per reclamar?

Agents de l’edificació

El concepte més important que hem de tenir en compte quan rebem habitatges d’obra nova de mans de promotora, és el de “agents de l’edificació”. Són aquests:

  • Promotora (responsable sí o sí)
  • Constructora
  • Director d’obra
  • Director de l’execució d’obra
  • Projectista

Cal tenir en compte que la promotora serà sempre responsable de tot el que es pugui reclamar. Per tant, el fonamental en rebre un pis d’obra nova és fixar-se en els acabats, fer fotos de tot i anar testant el funcionament dels equipaments comuns, façanes, desguassos. Encara que el que vingui de gust sigui de gaudir el pis comprat, convé mantenir el cap fred. Cal mirar, especialment:

  • Si apareixen esquerdes
  • Si els desguassos estan correctament segellats i compleixen la seva funció
  • Si apareixen humitats
  • Si la pluja, el fred o la calor intensos obstaculitzen l’habitabilitat
  • Si apareixen males olors
  • En cas d’haver-hi equips d’aire condicionat, ventilació o calefacció, si funcionen correctament i estan ben ancorats

A més de tot això, cal vigilar si els acabats són correctes:

  • Si les rajoles ballen
  • Si hi ha errors en la pintura
  • Si els sòcols tenen consistència
  • Si el parquet està col·locat correctament
  • Si els marcs de les portes es desenganxen o estan mal col·locats

Estructura / Habitabilitat / Acabat

La distinció que fèiem anteriorment no és fútil. Els primers elements que hem ressaltat, quant a les esquerdes o humitats afecten l’habitabilitat i el segon (rajoles, pintura, sòcols, etc.) afecten l’acabat. No hem enumerat els problemes d’estructura, que són els més greus i normalment no solen aparèixer, però cal tenir-los en compte: són els que afecten el forjat, bigues, suports o murs de càrrega.

Per què és important distingir aquests tres elements?

Els defectes en l’estructura tenen una garantia de 10 anys, els elements d’habitabilitat tenen una garantia de tres anys i els d’acabat d’un any.

Compte: cal no confondre garantia amb termini, distinció molt important.

La garantia de 10 anys significa que des que es lliura el pis fins passats 10 anys, qualsevol problema d’estructura aparegut durant aquest període, haurà de ser esmenat o indemnitzat pels agents de l’edificació.

La garantia de 3 anys significa que des que es fa aquest lliurament fins passats tres anys, si apareix un problema d’habitabilitat, els agents de l’edificació en responen. El mateix succeeix amb l’acabat: si apareix un problema d’acabat durant el primer any, promotor, constructor, arquitectes, etc. n’han de respondre.

No hem de confondre la garantia amb el termini. El fonamental és entendre que des que apareix el problema (d’estructura, habitabilitat o acabat), si està dins de garantia, tenim dos anys per reclamar-ho.

Posem un exemple per aclarir l’assumpte: si em lliuren l’habitatge a 17 de novembre de 2020, i m’apareixen humitats el 17 de novembre de 2022, com que només han passat dos anys (dels 3 de garantia de defectes d’habitabilitat), a partir del 17 de novembre de 2022 tinc un termini de prescripció de dos anys per reclamar. Aquest termini, a més, el puc interrompre a través de burofax.

A qui dirigir la reclamació

És important tenir en compte que la reclamació s’ha de realitzar mitjançant burofax des del moment en què sorgeixi el defecte, si pot ser directament al promotor, encara que no està de més enviar un burofax tant a la constructora com als arquitectes que signen el projecte.

Finalment, dir que, si s’ha de demandar, l’important és tenir una bona pericial, que recopili els defectes, els valori i quantifiqui, i dirigir la demanda contra el promotor, el constructor i els arquitectes signants. Ja serà el jutge qui acabi dirimint qui és responsable d’arreglar els problemes esdevinguts.