S’estén fins al 14 març de 2021 la suspensió del deure de demanar el concurs de creditors i s’amplia el termini perquè les juntes es puguin celebrar per mitjans electrònics

S’estén fins al 14 març de 2021 la suspensió del deure de demanar el concurs de creditors i s’amplia el termini perquè les juntes es puguin celebrar per mitjans electrònics

El Govern ha aprovat el Reial decret llei 34/2020 de mesures econòmiques que, entre altres mesures, estén fins al 14 març de 2021 la suspensió del deure de demanar el concurs de creditors. Així mateix, s’estén l’obligació del jutge de no tramitar sol·licituds d’incompliment de convenis i acords de refinançament per part d’empreses concursades que es presentin entre el 31 d’octubre de 2020 i el 31 de gener de 2021. Addicionalment, s’amplia el termini de vigència durant l’exercici 2021 perquè les juntes generals o les assemblees de socis es puguin celebrar per mitjans electrònics, quan no estigui previst en els seus estatuts.

L’informem que al BOE del dia 18 de novembre s’ha publicat el Reial decret llei 34/2020 de mesures urgents de suport a la solvència empresarial i al sector energètic, i en matèria tributària, que en l’àmbit concursal i societari ha establert algunes mesures, amb efectes des del 19 de novembre de 2020, com l’extensió fins al 14 març de 2021 de la suspensió del deure de demanar el concurs de creditors, és a dir, amplia la moratòria ja existent perquè les empreses insolvents declarin concurs de creditors.

El passat 28 d’abril, el Govern ja va ampliar aquesta moratòria fins al 31 de desembre, per afrontar el previsible increment de processos concursals en els jutjats mercantils.

També, s’amplia l’abast temporal de les mesures d’inadmissió a tràmit d’una declaració d’incompliment d’acord de refinançament, de conveni o d’acord extrajudicial de pagaments, sempre condicionades a la renegociació d’un nou acord o conveni. Aquest règim, que es trobava vigent per a les sol·licituds d’incompliment presentades fins a 31 d’octubre, es continua aplicant en els seus mateixos termes. El que estableix aquest Reial decret llei 34/2020 és la possibilitat d’aplicar-ho a les sol·licituds de declaració d’incompliment que es presentin entre el 31 d’octubre de 2020 i el 31 de gener de 2021.

Mesures societàries: juntes generals

S’amplia el termini de vigència durant l’exercici 2021 perquè les juntes generals o les assemblees de socis es puguin celebrar per mitjans electrònics, quan no estigui previst en els seus estatuts.

Es manté el requisit que el secretari reconegui la identitat dels socis o associats, i així ho expressi en l’acta i, en el cas de les societats anònimes cotitzades, es continua permetent la celebració de la junta general en qualsevol lloc del territori nacional. Igualment, i per les mateixes raons, es prorroga, per a l’any 2021, la possibilitat de celebrar per mitjans telemàtics les reunions del patronat de les fundacions.