Aprovada la Llei de transformació digital del sistema financer

Aprovada la Llei de transformació digital del sistema financer

Al BOE del dia 14 de novembre s’ha publicat la Llei 7/2020, de 13 de novembre, per a la transformació digital del sistema financer, que va entrar en vigor el 15 de novembre, i que dota a les autoritats competents i als promotors d’innovacions de base tecnològica aplicables al sistema financer i als usuaris de serveis financers d’instruments que els ajudin a comprendre millor les implicacions de la transformació digital, a fi d’augmentar l’eficiència, la qualitat dels serveis i, particularment, la seguretat i la protecció enfront dels nous riscos tecnològics financers. Estableix un sistema de finestreta financera única per a la presentació de projectes per part d’empreses tecnològiques, entitats financeres, centres de recerca o qualsevol altre promotor interessat.

L’informem que al BOE del dia 14 de novembre s’ha publicat la Llei 7/2020, de 13 de novembre, per a la transformació digital del sistema financer (també coneguda com a Llei Sandbox), que va entrar en vigor el 15 de novembre, i que dota a les autoritats competents i als promotors d’innovacions de base tecnològica aplicables al sistema financer i als usuaris de serveis financers d’instruments que els ajudin a comprendre millor les implicacions de la transformació digital, a fi d’augmentar l’eficiència, la qualitat dels serveis i, particularment, la seguretat i la protecció enfront dels nous riscos tecnològics financers.

La llei preveu la implantació a Espanya d’un entorn segur de proves, en el qual es puguin dur a terme assajos de manera controlada i delimitada dins d’un projecte que pugui aportar una innovació de base tecnològica aplicable al sistema financer, subjecte a la supervisió i prestat a través de sistemes tecnològics innovadors, tot això sota la vigilància de l’autoritat nacional competent en funció del sector en què operi cada projecte (Banc d’Espanya, Comissió Nacional del Mercat de Valors o Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions).

Atenció. Estableix un sistema de finestreta financera única per a la presentació de projectes per part d’empreses tecnològiques, entitats financeres, centres de recerca o qualsevol altre promotor interessat.

Aquesta llei permetrà posicionar Espanya com un dels països de referència en l’àmbit de la regulació fintech, animant l’atracció i manteniment del talent nacional i internacional, facilitant la inversió en el sector i obrint la porta al fet que les entitats financeres i de capital risc puguin invertir en empreses emergents.

Principals novetats

Inici del procediment: finestreta financera única

Es crea una finestra financera única per a la presentació de projectes per part d’empreses tecnològiques, entitats financeres, centres de recerca o qualsevol altre promotor interessat.

Els projectes podran rebre una avaluació favorable si es troben prou avançats i si poden aportar valor afegit en aspectes que van des de la millora del compliment normatiu o dels instruments de protecció a la clientela, fins a l’augment de l’eficiència i el perfeccionament de la prestació de serveis.

Protocol de proves

Amb posterioritat a aquesta avaluació prèvia, els supervisors i el promotor signaran un protocol sobre el desenvolupament de les proves en el qual inclouran els detalls de la seva celebració i, en particular, la seva durada i abast limitats. Quan se subscrigui el protocol podran començar les proves.

Garanties i protecció

Respecte al règim de garanties i protecció als participants durant la realització de les proves indicades, s’estableixen set cauteles:

  • Consentiment informat i protecció de dades personals.
  • Dret de desistiment.
  • Responsabilitat del promotor.
  • Garanties que cobreixin la responsabilitat del promotor.
  • Confidencialitat.
  • Seguiment supervisor durant tot l’exercici de les proves.
  • Possibilitat d’interrupció de les proves, entre altres, en casos de mala pràctica o incompliment de la legislació o del protocol.

Igualment, es preveu:

  • Un canal de comunicació directa amb les autoritats supervisores que aporti confiança als innovadors i transparència en les funcions públiques.
  • Una via per a les consultes escrites sobre aspectes de la regulació i altres que poguessin sorgir com a conseqüència de la dificultat de comprensió o de la generació d’incertesa entre els diferents destinataris de les normes

Resultats i sortida

L’examen dels resultats serà realitzat pel promotor de les proves i inclòs en una memòria que s’enviarà a les autoritats que han fet el seguiment.

Es contempla l’existència d’una passarel·la d’accés, que implica un alleugeriment dels tràmits exigits legalment i reglamentària en cas que sigui necessària la llicència o autorització per al posterior exercici de l’activitat professional. En particular, s’estableix la possibilitat de reducció dels terminis del procediment

Rendició de comptes

Per a la rendició de comptes final s’apunta a:

  • La creació d’una comissió de coordinació, presidida per la Secretaria General del Tresor i Finançament Internacional i composta per representants de les autoritats supervisores o d’altres institucions del sector.
  • La redacció d’un informe anual que serà publicat i remès a les Corts Generals amb informació sobre les possibilitats de millora identificades. En aquest informe s’atendrà a:
  1. Els nous desenvolupaments tecnològics.
  2. L’evolució internacional.
  3. Els efectes sobre la protecció a la clientela de serveis financers.
  4. L’estabilitat financera.
  5. Aquells aspectes de la regulació i la supervisió que poguessin requerir millores o adaptacions.