COVID-19. Publicada la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig de 2021

COVID-19. Publicada la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig de 2021

Prèvia autorització pel Congrés dels Diputats, s’ha publicat al BOE el Reial decret 956/2020, de 3 de novembre pel qual es prorroga l’estat d’alarma declarat pel Reial decret 926/2020 des de les 00.00 hores del dia 9 de novembre de 2020 fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021. A partir d’aquest moment, correspondrà a qui ostenti la presidència en cada comunitat autònoma de flexibilitzar o suspendre en els seus respectius territoris no només les mesures relatives a la restricció de les reunions a 6 persones, als confinaments perimetrals i a les limitacions d’aforament en els llocs de culte, sinó també la referida al «toc de queda» (prèvia comunicació al Ministeri de Sanitat), i es mantindrà, no obstant això, fins a aquest moment l’eficàcia de la mesura en els termes inicialment previstos.

L’informem que prèvia autorització pel Congrés dels Diputats (mitjançant la Resolució de 29 d’octubre de 2020), s’ha publicat al BOE el Reial decret 956/2020, de 3 de novembre pel qual es prorroga l’estat d’alarma declarat pel Reial decret 926/2020 des de les 00.00 hores del dia 9 de novembre de 2020 fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021.

Aquesta pròrroga se sotmetrà a les condicions establertes en el RD 926/2020 citat (i en els decrets que, si escau, s’adoptin), que es veu ara modificat en els següents aspectes:

1. Competència de les autoritats delegades

A partir del 9 de novembre l’eficàcia de la restricció a la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn –toc de queda recollit en l’art. 5 del RD 926/2020-, que s’estenia des del passat 25 d’octubre a tot el territori nacional (excepte per a la Comunitat Autònoma de Canàries), desapareix.

Per tant, a partir d’aquest moment, correspondrà a qui ostenti la presidència en cada comunitat autònoma i ciutat amb Estatut d’autonomia modular, flexibilitzar o suspendre en els seus respectius territoris no només les mesures relatives a la restricció de les reunions a 6 persones, als confinaments perimetrals i a les limitacions d’aforament en els llocs de culte, sinó també la referida al «toc de queda» (prèvia comunicació al Ministeri de Sanitat), i es manté, no obstant això, fins a aquest moment l’eficàcia de la mesura en els termes inicialment previstos.

2. Rendició de comptes de les dades i gestions en relació amb l’aplicació de l’estat d’alarma

A aquest efecte s’estableix que:

  • El President del Govern sol·licitarà la seva compareixença davant el Ple del Congrés dels Diputats, cada 2 mesos.
  • El Ministre de Sanitat sol·licitarà la seva compareixença davant la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés, amb periodicitat mensual.
  • Transcorreguts 4 mesos de vigència de la pròrroga, la conferència de presidents autonòmics podrà formular al Govern, previ acord favorable del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, una proposta d’aixecament de l’estat d’alarma.

3. Tractament dels enclavaments

Finalment, s’estableix que durant la vigència de l’estat d’alarma, i als seus efectes, els municipis que constitueixen enclavaments rebran el tractament propi de la província que els circumda, sense que sigui obstacle que pertanyi a una comunitat autònoma diferent de la d’aquells.