El SEPE adapta la seva guia per a la sol·licitud de prestacions derivades d’ERTO COVID-19 al Reial decret llei 30/2020

El SEPE adapta la seva guia per a la sol·licitud de prestacions derivades d’ERTO COVID-19 al Reial decret llei 30/2020

Ja està disponible en l’espai Mesures COVID-19 de la pàgina web del SEPE la nova Guia bàsica de tramitació de prestacions derivades d’ERTO per COVID-19 que recull els canvis derivats del Reial decret llei 30/2020 de 29 de setembre i que conté informació destinada a aquelles empreses els treballadors de les quals segueixin en situació d’ERTO a partir del 1 d’octubre, en concret a la sol·licitud col·lectiva de prestacions, a la comunicació d’activitat al SEPE i a les pautes d’utilització de fitxers XML.

L’informem que des del 2 d’octubre està disponible en la pàgina web del SEPE la nova Guia bàsica de tramitació de prestacions derivades d’ERTO per COVID-19, adaptada al Reial decret llei 30/2020 de 29 de setembre, que inclou informació dirigida a les empreses els treballadors de les quals continuïn en ERTO a partir del 1 d’octubre, en concret a:

  • La sol·licitud col·lectiva de prestacions;
  • A la comunicació d’activitat al SEPE;
  • A les pautes d’utilització de fitxers XML.

1. Què ha de fer l’empresa els treballadors de la qual segueixin en ERTO a partir del 1 d’octubre?

1r. Comunicar, com més aviat millor, i en tot cas abans del 20 d’octubre els períodes d’inactivitat dels treballadors el mes de setembre (i anteriors si estiguessin pendents).

2n. Presentar sol·licitud col·lectiva, abans del 20 d’octubre.

3r. Per al pagament, l’empresa comunicarà a l’entitat gestora, a mes vençut, els períodes d’activitat i inactivitat del mes immediat anterior.

A més, per a l’actuació inspectora, l’empresa ha de remetre amb caràcter previ, les modificacions en el calendari i horari de treball (art. 298 LGSS i Ordre ESS/19982/2013, de 20 de maig).

2. Què s’ha de tenir en compte a l’hora d’enviar la sol·licitud?

a) Terminis

  • Abans del 20 d’octubre, per als treballadors que estiguin en inactivitat total o parcial al 1 d’octubre. Es consignarà com a data d’inici el 1 d’octubre
  • En el termini de 15 dies hàbils des de la data d’efectes, quan siguin afectats a l’ERTO treballadors en dates posteriors. La data d’inici serà el primer dia que els afecti la mesura.

b) Enviament de la documentació

L’empresa ha d’enviar un fitxer XML amb els períodes d’activitat i inactivitat. Aquest enviament es pot realitzar “entre els dies 1 i 20 del mes natural següent”.

Atenció. No és necessari comunicar períodes respecte d’un treballador si s’ha mantingut en situació ininterrompuda d’inactivitat des del 1 d’octubre (o data posterior d’inici). Una vegada s’hagin remès períodes d’activitat respecte d’un treballador, s’hauran de continuar enviant en els mesos successius en els quals el treballador hagi de percebre la prestació, fins a l’extinció de l’ERTO. En cas contrari la prestació quedarà en baixa.

Per evitar errors, els períodes d’activitat s’han de comunicar a mes vençut, respecte al mes natural immediat anterior. Excepcionalment, es poden remetre en el mateix mes a què facin referència, sempre que no hi hagi d’haver canvis en les dades.

És possible remetre dos fitxers en un mateix mes. En aquest cas, s’han d’enviar per ordre cronològic. Per comunicar, respecte als mateixos treballadors, períodes d’activitat de dos mesos diferents, o d’un mateix mes quan part del mes estigui afectat per un ERTO i part per un altre ERTO diferent. En aquest últim cas, s’ha de remetre la sol·licitud col·lectiva abans de comunicar el segon XML que correspongui al nou ERTO.

c) Possible rectificació

Una vegada remès el fitxer per un treballador i un mes determinat, només és possible rectificar l’enviament abans que sigui processat, enviant un nou fitxer.

Atenció. Si es rebutja el nou fitxer, s’haurà de posar en contacte amb la corresponent direcció provincial del SEPE.

d) Claus segons la situació del treballador en cadascun dels dies dels mesos d’activitat comunicats.

CLAU SITUACIÓ TREBALLADOR
01 Dies no treballats en el mes/període

  • Dies de pagament de la prestació
02 Dies sense activitat laboral per no acudir a la crida els treballadors fixos discontinus Exclosos del pagament de la prestació
03
  • Dies treballats en el mes/període

Exclosos del pagament de la prestació

04 Dies d’IT i de maternitat/paternitat

  • Exclosos del pagament de la prestació per aquest sistema
05 Descans setmanal

  • Dies de pagament de la prestació
06 Vacances anuals retribuïdes

  • Exclosos del pagament de la prestació

3. Quina activitat es comunica al SEPE?

  • Si la persona treballa dies complets (amb la mateixa jornada que tingués abans de l’ERTO), es comunicaran els dies d’activitat reals.
  • Quan realitzi una jornada diària inferior a la que tingués prèvia a l’ERTO, es comuniquen els dies d’activitat equivalent.
  • Si combina dies de feina complet i dies de feina amb jornada inferior, es comunicaran els períodes d’activitat reals i es complementaran amb els d’activitat equivalent.

4. Com es calculen els dies d’activitat equivalent (DAE)?

Com hem indicat, quan realitzi una jornada diària inferior a la que tingués prèvia a l’ERTO, es comuniquen els dies d’activitat equivalent, el càlcul de la qual es realitzarà mitjançant la següent fórmula:

Nombre d’hores totals treballades en el mes / Nombre d’hores de jornada diària del treballador prèvia al ERTO.

El càlcul se sotmet als següents extrems:

  • En cas de fracció, s’arrodoneix segons regles generals.
  • Quan es combinin dies d’activitat i inactivitat, els intervals d’activitat equivalents es distribuiran entre les dates en què hi hagi hagut activitat real.
  • Quan hi hagi activitat cada dia, amb jornada reduïda, els dies d’activitat equivalents es faran coincidir amb els últims dies del mes/període al qual faci referència la comunicació, que haguessin estat laborables per al treballador. Els dies d’inactivitat es marquen començant a partir del primer dia laborable del mes.
  • Quan alguns dels intervals d’inactivitat que es comuniquin afectin menys de cinc dies laborables consecutius, s’haurà d’indicar l’aplicació del coeficient 1,25

A tall d’exemple, el SEPE proposa els següents casos:

1.- Treballador amb jornada prèvia de 8 hores diàries, que durant ERTO: treballa 4 hores diàries els dies 4, 5, 6 i 7. Treballa 8 hores el dia 15. Treballa 4 hores els dies 16 i 17.

  • El total d’hores realitzades són 32, que equivalen a 4 dies (32/8).
  • El dia 15 s’ha de marcar necessàriament com a dia d’activitat.
  • Els altres tres dies d’activitat equivalent es podrien assignar, p. ex., a l’interval del 4 al 6 d’octubre.

2.- Treballador amb jornada prèvia de 4 hores diàries, que durant ERTO: treballa 2 hores diàries els dies 4, 5, 6 i 7. Treballa 8 hores el dia 15. Treballa 1 hora els dies 26 i 27.

  • El total d’hores realitzades són 18, que equivalen a 4,5 dies (18/4) que s’arrodoneixen a 5.
  • El dia 15 s’ha de marcar necessàriament com a dia d’activitat.
  • Els altres quatre dies d’activitat equivalent es podrien assignar, p. ex., a l’interval del 4 al 7 de juny; o distribuir-ne dos entre el 4 i el 7 i dos entre el 26 i 27; o tres entre el 4 i el 7 i 1 entre el 26 i 27.

3.- Treballador amb jornada prèvia de 8 hores diàries, que durant ERTO:

  • Treballa 4 hores diàries durant el mes d’octubre, 22 dies hàbils, 88 hores, que equivalen a 11 dies laborables.
  • Suposen 11 dies laborables, que es faran constar en el calendari del 16 al 30 d’octubre.