Millores a les condicions de treball en el sector pesquer

Millores a les condicions de treball en el sector pesquer

El Reial decret 618/2020 contempla una sèrie de mesures principals, que eleven la protecció laboral dels pescadors en els vaixells espanyols i que regula les condicions d’habitabilitat en l’acompliment de la seva feina, així com els protocols de seguretat i assistència, amb efectes des del dia 3 de juliol de 2020.

L’informem que al BOE del dia 2 de juliol s’ha publicat el Reial decret 618/2020, de 30 de juny, en vigor el 3 de juliol, que juntament amb el Reial decret llei 24/2020, completa la incorporació al nostre ordenament jurídic de la Directiva (UE) 2017/159 del Consell, de 19 de desembre de 2016, per la qual s’aplica l’Acord relatiu a l’aplicació del Conveni 188 OIT, sobre la feina en la pesca.

Amb el Reial decret llei 24/2020 es va establir la obligació que el contracte de treball dels treballadors en el sector pesquer es realitzi sempre per escrit, i l’obligació de concretar una assegurança de repatriació.

Ara, amb el Reial decret 618/2020 es milloren les condicions de vida i de feina dels treballadors a bord de vaixells pesquers en matèria de contractació, de temps de feina, de repatriació, d’alimentació, d’allotjament i de protecció de la salut i atenció mèdica dels pescadors.

Aquest Reial decret 618/2020, que s’aplicarà a tots els pescadors que treballin en qualsevol lloc subjectes a una relació laboral en qualsevol vaixell pesquer abanderat a Espanya o registrat sota la plena jurisdicció espanyola dedicat a la realització d’operacions de pesca comercial (amb exclusió dels pràctics, dels observadors científics i del personal de terra que faci treballs a bord d’un vaixell pesquer en el port), així com els empresaris o armadors que rebin la prestació de serveis dels anteriors, contempla les següents mesures:

  • L’aplicació també, als pescadors treballadors autònoms o per compte propi presents en el mateix vaixell que els pescadors treballadors per compte d’altri abans referits, de les disposicions destinades a garantir la protecció de la seguretat i la salut en general.
  • L’obligació de garantir l’aplicació de les disposicions mínimes de seguretat i salut en matèria d’ordenació del temps de feina, previstes en el Reial decret 1561/1995, de 21 de setembre, sobre jornades especials de treball, quant a la feina en la pesca.
  • La prohibició de la feina nocturna als menors de 18 anys. A aquest efecte, d’una banda, modifica el ja citat Reial decret 1561/1995, per estendre aquesta prohibició, fins ara prevista per a la feina a bord dels vaixells en la marina mercant, també en la pesca. I, per una altra, estableix que es garantirà, ara per als treballadors per compte propi menors de 18 anys, tant que no facin feines nocturnes com que no exerceixin a bord dels vaixells de pesca activitats respecte de les quals la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, imposi limitacions per als treballadors per compte d’altri.
  • L’obligació de formalitzar el contracte de treball per escrit (recordi’s nova redacció donada a l’art. 8.2 de l’ET pel RDL 24/2020) i el deure d’oferir informació al treballador sobre els seus aspectes essencials, per a això es procedeix a modificar el Reial decret 1659/1998, de 24 de juliol, pel qual es desenvolupa l’article 8, apartat 5, de la Llei de l’Estatut dels Treballadors en matèria d’informació al treballador sobre els elements essencials del contracte de treball, articulant la norma en dos capítols que agrupen, d’una banda, els articles 1 a 7, tots dos inclusivament, que formaven el cos del reial decret fins ara i que s’integren com a disposicions generals en el capítol I, i afegint els articles 8 a 10, relatius específicament a disposicions aplicables a la feina en la pesca, que s’incorporen a un capítol II, així com una disposició addicional única. De la part que s’introdueix com a novetat, emplaçant especialment al contingut de l’article 10 on es recull quina informació haurà de contenir com a mínim el contracte, destaquem:
    • La seva aplicació a tots els contractes de treball dels pescadors, amb independència de la seva durada.
    • L’obligació de la seva formalització per escrit sempre i en tot cas.
    • La possibilitat que el pescador sol·liciti assessorament legal en el moment de procedir a la signatura del contracte, fent-hi constar que es fa ús o no d’aquesta possibilitat.
    • L’obligació (excepte quan es tracti de vaixells pesquers de fins a 24 metres d’eslora, excepte si han d’entrar en port estranger) que aquests contractes es portin a bord i es tinguin tant a la disposició dels treballadors com de les autoritats que ho sol·licitin.
    • L’obligació de l’armador de facilitar al pescador un exemplar del contracte de treball signat.
    • L’obligació del Servei Públic d’Ocupació Estatal de posar a la disposició d’armadors i pescadors d’un model de contracte de treball que reculli el contingut mínim indicat en l’article 10, redactat en castellà i en anglès.
  • Regula les regles d’aplicació del dret de repatriació en cas que la relació laboral se suspengui temporalment o s’extingeixi definitivament.
  • Estableix disposicions mínimes sobre alimentació i aigua potable a bord i les condicions mínimes que han de complir els allotjaments de la tripulació d’aplicació comuna, delimitant l’àmbit d’aplicació dels annexos que no s’estén a tots els vaixells de pesca, i a aquest efecte serà determinant la data d’entrada en vigor del reial decret i la fase de construcció o transformació important en la qual es trobi el vaixell a partir d’aquesta data.
  • Recull les disposicions en matèria de protecció de la salut i atenció mèdica, que en  destaca la garantia del dret del treballador a l’atenció mèdica, especialment en els casos de desembarcament en port estranger, i la responsabilitat que recau sobre l’armador quan el treballador estigui cobert per un sistema de Seguretat Social que no inclogui la protecció en casos de malaltia, lesió o mort relacionades amb la feina, ni la indemnització corresponent per malaltia o lesió causades per un accident laboral.
  • Estableix el règim sancionador pels incompliments de les seves disposicions remetent al règim de responsabilitats establert en: la Llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social; el títol IV del llibre tercer de la Llei de ports de l’Estat i de la marina mercant; i el títol V de la Llei de pesca marítima de l’Estat.
  • Preveu el manteniment de la vigència de les següents normes sobre seguretat i salut, aplicables als vaixells de pesca no afectats pels seus annexos I i II:
    • Reial decret 1216/1997, de 18 de juliol, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en el treball a bord dels vaixells de pesca.
    • Reial decret 258/1999, de 12 de febrer, pel qual s’estableixen condicions mínimes sobre la protecció de la salut i l’assistència mèdica dels treballadors de la mar.
    • Reial decret 286/2006, de 10 de març, sobre la protecció de la salut i la seguretat dels treballadors contra els riscos relacionats amb l’exposició al soroll.
    • Reial decret 1311/2005, de 4 de novembre, sobre la protecció de la salut i la seguretat dels treballadors enfront dels riscos derivats o que es puguin derivar de l’exposició a vibracions mecàniques.

I estableix, per als àmbits que no cobreix, el manteniment de la vigència de les disposicions relatives als allotjaments a bord de vaixells pesquers i, en particular, les contingudes en el Reglament per al reconeixement dels allotjaments a bord de vaixells pesquers en la part que afecta la construcció naval, aprovat per l’Ordre de 17 d’agost de 1970.

  • Modifica el Reial decret 36/2014, de 24 de gener, pel qual es regulen els títols professionals del sector pesquer, relatiu als coneixements mínims requerits per obtenir el títol de mariner pescador, per incloure’ls a tipus d’arts i aparells de pesca i operacions que es realitzen amb ells.
  • Finalment, autoritza l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball per a desenvolupar criteris i informació tècnica que facilitin l’aplicació de les seves mesures.