COVID-19. Mesures fiscals portuàries i beneficis fiscals a la Fórmula 1

COVID-19. Mesures fiscals portuàries i beneficis fiscals a la Fórmula 1

Al BOE de 8 de juliol de 2020 s’ha publicat el Reial decret llei 26/2020, de 7 de juliol, de mesures de reactivació econòmica per fer front a l’impacte de la COVID-19 en els àmbits de transports i habitatge, que entre altres mesures, estableix que es considera la Fórmula 1 esdeveniment d’excepcional interès públic, i que les autoritats portuàries deixen d’estar parcialment exemptes en l’impost sobre societats i obtenen noves deduccions i, en l’àmbit portuari, es modifiquen taxes, es poden ajornar deutes i s’estableixen noves bonificacions.

Al BOE del dia 8 de juliol de 2020 s’ha publicat el Reial decret llei 26/2020, de 7 de juliol, de mesures de reactivació econòmica per fer front a l’impacte de la COVID-19 en els àmbits de transports i habitatge, que entre altres mesures, estableix que es considera la Fórmula 1 esdeveniment d’excepcional interès públic, i que les autoritats portuàries deixen d’estar parcialment exemptes en l’impost sobre societats (IS) i obtenen noves deduccions i, en l’àmbit portuari, es modifiquen taxes, es poden ajornar deutes i s’estableixen noves bonificacions.

En l’àmbit tributari aquestes són les mesures que s’adopten:

1. Modificacions en l’impost sobre societats: règim fiscal previst per a les autoritats portuàries

Es modifica, amb efectes per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2020 que no hagin conclòs al 9 de juliol de 2020, la Llei de l’impost sobre societats (LIS) per  introduir canvis en el règim fiscal previst per a les autoritats portuàries, que deixen d’estar parcialment exemptes de l’impost sobre societats, a fi d’acomplir la Decisió de la Comissió C (2018) 8676 final, de 8 de gener de 2019, relativa a la fiscalitat dels ports a Espanya.

Així, s’estableix que estaran parcialment exempts de l’impost en els termes previstos en el capítol XIV del títol VII (règim d’entitats parcialment exemptes) de la LIS: “Les entitats de dret públic Ports de l’Estat i les respectives de les comunitats autònomes”, i suprimeix per tant tota referència a les autoritats portuàries.

A més, estableix que no tenen la consideració de despeses fiscalment deduïbles les que siguin objecte de la nova deducció per inversions realitzades per les autoritats portuàries establerta en l’article 38 bis de la LIS incloses les corresponents a l’amortització dels actius la inversió de les quals hagi generat el dret a l’esmentada deducció.

Com hem indicat anteriorment s’estableix  una nova deducció de la quota íntegra per inversions realitzades per les autoritats portuàries per inversions realitzades per les autoritats portuàries.

La introducció d’aquesta deducció ve motivada perquè les autoritats portuàries realitzen inversions i despeses que no estan directament destinades al servei de les activitats portuàries però que, no obstant això, beneficien a la col·lectivitat de la ciutadania sense percebre contraprestació a canvi. L’anterior justifica la introducció d’una deducció vinculada a aquestes despeses i inversions, establint que les autoritats portuàries poden deduir de la quota íntegra les inversions i despeses relacionades amb:

  • La infraestructura i els serveis de control del trànsit marítim.
  • Els serveis i infraestructures destinats a millorar la seguretat de la navegació i els moviments dels vaixells en la mar litoral espanyola, inclosos els elements de senyalització marítima, abalisament i ajudes a la navegació, els beneficiaris dels quals no siguin principalment els usuaris del port que els construeix i manté.
  • Els accessos terrestres viaris i ferroviaris de servei públic general, els accessos marítims, els dragatges, que beneficiïn a la col·lectivitat en el seu conjunt i que els seus beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port, així com les infraestructures de millora de les xarxes generals de transport d’ús comú.
  • Les infraestructures de protecció i resistència contra condicions climàtiques extremes els beneficiaris de les quals no siguin principalment els usuaris del port.
  • Els serveis i infraestructures de salvament marítim associats a l’exercici del poder públic, sempre que aquestes infraestructures no s’explotin comercialment, i la formació dels serveis públics responsables en matèria d’emergències, seguretat i salvament, sempre que aquesta formació no sigui obligatòria per a les empreses.
  • L’elaboració i implantació de plans de seguretat i protecció, en la mesura en què aquests costos no estiguin associats a requisits obligatoris de seguretat que totes les companyies hagin de complir, i l’atenció d’emergències de protecció civil, en tots dos casos, quan aquestes activitats estiguin associades a l’exercici de poder públic i sempre que els seus beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port.
  • Els serveis i infraestructures de defensa contra incendis, despreniments i altres riscos relacionats amb la protecció civil, associats a l’exercici de poder públic, que no s’explotin comercialment, que no siguin obligatoris per a les empreses, que beneficiïn a la col·lectivitat en el seu conjunt i els beneficiaris dels quals no siguin principalment els usuaris del port.
  • Els serveis i infraestructura utilitzats exclusivament per les Forces i Cossos de Seguretat i per la Policia portuària en l’exercici de poder públic.
  • Els serveis i infraestructures sanitàries per a l’atenció a persones en situacions de vulnerabilitat, sempre que les infraestructures no s’utilitzin per a activitats econòmiques del port.
  • Les infraestructures i serveis per al control duaner de mercaderies, per a la inspecció en frontera exigits per normes amb rang de llei en els àmbits de sanitat animal, sanitat vegetal, sanitat exterior i seguretat industrial i interès públic, i les relacionades amb el control de passatgers i la immigració.
  • Les infraestructures i serveis per a la vigilància de la contaminació, les emergències en matèria mediambiental i lluita contra la contaminació associades a l’exercici de poder públic, els costos de les quals no siguin legalment repercutibles al causant de l’emergència, ni siguin costos en els quals s’incorri simplement per complir la normativa legalment obligatòria per a totes les empreses, la descontaminació de sòls que no es destinin al desenvolupament d’una activitat econòmica, el desballestament d’embarcacions i equips abandonats, el tractament dels quals recaigui legalment sobre l’autoritat portuària per haver quedat deserts els procediments destinats a identificar l’interès privat en el seu desballestament, retirada i el sanejament, neteja general portuària i retirada de residus diferents dels generats pels usuaris del port, com ara les deixalles generades pels vaixells, els residus de la càrrega i similars.
  • Els serveis i infraestructures realitzats per a organismes internacionals a conseqüència d’obligacions contretes pel Regne d’Espanya en el marc d’un tractat internacional.
  • Els serveis i infraestructures dedicades a la Defensa Nacional.
  • Els serveis i instal·lacions utilitzats per al desenvolupament d’activitats científiques els resultats de les quals no tinguin per objecte la seva explotació econòmica i a les actuacions de monitoratge i predicció del medi físic amb finalitats de recerca i informació meteorològica els resultats de la qual no s’explotin comercialment.
  • Els serveis d’enllumenat de zones comunes en benefici de la col·lectivitat, d’ús públic i obertes els beneficiaris dels quals no siguin principalment els usuaris del port.
  • Les actuacions de protecció o correcció de la deriva litoral els beneficiaris dels quals no siguin principalment els usuaris del port.
  • Les inversions i serveis relacionats amb el foment de la cultura i el patrimoni històric i cultural, inclosos els previstos a l’apartat 1 de l’article seixanta-vuit de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, en els supòsits en els quals les obres públiques no estiguin relacionades amb l’activitat econòmica de l’autoritat portuària, així com les actuacions de rehabilitació de béns amb protecció cultural que no s’explotin comercialment i que beneficiïn la societat en el seu conjunt.
  • Les actuacions d’urbanització i en desenvolupament i revitalització de sòl públic per al seu ús públic sense explotació comercial.

A més, en la deducció s’inclouen també les despeses i les inversions que són compatibles amb el mercat interior d’acord amb el que es disposa en el capítol I i en l’article 56 ter del Reglament (UE) Núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, i, en el seu cas, les que es puguin declarar compatibles amb el mercat interior per Decisió de la Comissió Europea en cada supòsit particular de conformitat amb el que es preveu en l’apartat 3 de l’article 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

La Comissió Europea, per mitjà de carta de 29 d’agost de 2019, ha donat la seva conformitat a la proposta de reformulació del règim tributari de les autoritats portuàries realitzada per les autoritats competents del Regne d’Espanya, consistent en l’acceptació de la supressió de l’exempció com a mesura apropiada proposada per la Comissió, acompanyada de l’establiment de la nova deducció de la quota íntegra per inversions realitzades per les autoritats portuàries, respecte de la qual es considera que, o bé no constitueix ajuda d’Estat o bé constitueix una ajuda d’Estat compatible amb el mercat interior. Per part seva, les autoritats competents del Regne d’Espanya, per mitjà de carta de 7 d’octubre de 2019, han acceptat les mesures apropiades proposades per la Comissió Europea a l’efecte del que es disposa en l’article 22 del Reglament (UE) 2015/1589, del Consell, de 13 de juliol de 2015, pel qual s’estableixen normes detallades per a l’aplicació de l’article 108 del TFUE, en els termes exposats amb anterioritat.

2. Mesures en el sector del transport marítim: taxes portuàries

En relació amb les mesures en el sector del transport marítim s’estableixen mesures excepcionals i transitòries respecte de la taxa d’ocupació, de la taxa d’activitat i de la taxa del vaixell, així com en l’ajornament de deutes tributaris en l’àmbit portuari.

A més, es permet a les autoritats portuàries d’ampliar temporalment la reducció de les quotes de les taxes portuàries i d’ocupació i s’allarga el període per reduir la taxa de vaixell fins al màxim permès per la normativa europea. D’altra banda, s’impedeix que es pugui produir una pujada de taxes per augment dels coeficients correctors en els casos d’autoritats portuàries amb rendibilitats negatives en 2020.

Respecte a l’ajornament de deutes tributaris en l’àmbit portuari, les autoritats portuàries, prèvia sol·licitud poden concedir l’ajornament del deute tributari corresponent a les liquidacions no ingressades de taxes portuàries reportades des de l’1 de març i fins al 31 d’octubre de 2020, tots dos inclusivament. L’ajornament que es podrà concedir també inclou el deute tributari corresponent a les liquidacions no ingressades de la taxa d’ocupació al llarg de tot l’exercici 2020. Les condicions de l’ajornament són: un termini màxim de 6 mesos i no meritació d’interessos de demora ni exigència de garanties.

3. Esdeveniment d’excepcional interès públic: «Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1»

S’estableix que el programa «Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1» tindrà la consideració d’esdeveniment d’excepcional interès públic a l’efecte del que es disposa en l’article 27 de la Llei de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge, i la durada del programa de suport a aquest esdeveniment anirà des de l’1 de gener de 2020 fins al 31 de desembre de 2023.