COVID-19. Exempció en AJD de les escriptures de formalització de les moratòries hipotecàries per al sector turístic

COVID-19. Exempció en AJD de les escriptures de formalització de les moratòries hipotecàries per al sector turístic

El Reial decret llei 25/2020, de 3 de juliol, de mesures urgents per donar suport a la reactivació econòmica i l’ocupació, ha establert en l’àmbit tributari l’exempció en AJD de les escriptures de formalització de les moratòries hipotecàries per al sector turístic, amb efectes des del 7 de juliol de 2020.

L’informem que al BOE del dia 6 de juliol s’ha publicat el Reial decret llei 25/2020, de 3 de juliol, de mesures urgents per donar suport a la reactivació econòmica i l’ocupació, que regula una moratòria hipotecària per a immobles afectes a activitat turística, i amb efectes des del 7 de juliol de 2020.

En concret s’estableix:

  • Immobles afectes a una activitat turística: respecte a la moratòria de préstecs hipotecaris atorgats per al finançament d’immobles afectes a una activitat turística, els autònoms i les persones jurídiques amb domicili social a Espanya tindran dret a la moratòria sobre el pagament del principal dels préstecs amb garantia hipotecària sobre un immoble que compleixi els requisits recollits en l’article 4 del RDL 25/2020, sempre que experimentin dificultats financeres a conseqüència de l’emergència sanitària ocasionada per la COVID-19, i el préstec no hagi estat ja objecte de moratòries anteriors.
  • Arrendament d’immobles: quant a la moratòria en el supòsit d’arrendament dels immobles, si l’immoble afecte al desenvolupament d’una activitat econòmica del sector turístic fos objecte d’un contracte d’arrendament, el beneficiari de la moratòria hipotecària haurà de concedir a l’arrendatari una moratòria en el pagament de l’arrendament d’almenys un 70% de la quantia de la moratòria hipotecària, sempre que aquest ajornament o la condonació total o parcial no s’hagués establert ja per acord entre totes dues parts.

Podran ser beneficiaris els autònoms i les persones jurídiques amb domicili social a Espanya, sempre que experimentin dificultats financeres a conseqüència de l’emergència sanitària. Durant la moratòria, de fins a 12 mesos, s’abonarien tan sols interessos del deute hipotecari, i no s’amortitzarà el capital. Així mateix l’obligació financera s’estendria fins a un màxim de dotze mesos més o l’import ajornat es redistribuiria entre les quotes restants sense modificar la data pactada de venciment.

La carència recauria sobre préstecs hipotecaris que tenen com a garantia un bé immoble que es trobi afecte al desenvolupament d’una activitat econòmica del sector turístic exercida en territori nacional. Els beneficiaris serien:

  • hotels i allotjaments turístics similars (codi CNAE 5510)
  • allotjaments turístics i altres allotjaments de curta estada (codi CNAE 5520)
  • així com agències de viatge (codi CNAE 7911).

Bonificació del pagament d’aranzels notarials i del Registre de la Propietat 

D’altra banda, els drets aranzelaris notarials i registrals derivats de la formalització i inscripció de la novació del préstec hipotecari que inclogui la moratòria assenyalada anteriorment seran satisfets en tot cas pel creditor i es bonificaran en un 50 per cent en els següents termes:

a) Per l’atorgament de l’escriptura es reportarà l’aranzel corresponent a les escriptures de novació hipotecària, previst en la lletra f) de l’apartat 1 del número 1 de l’annex I del Reial decret 1426/1989, de 17 de novembre, pel qual s’aprova l’aranzel dels Notaris, reduïts al 50 per cent, sense que es reporti cap quantitat a partir del cinquè foli de matriu i de còpia, sigui còpia autoritzada o còpia simple. L’aranzel mínim previst serà de 30 euros i el màxim de 75.

b) Per la pràctica de la inscripció s’aplicarà l’aranzel previst per a les novacions modificatives en article 2.1.g) de l’annex I del Reial decret 1427/1989, de 17 de novembre, pel qual s’aprova l’Aranzel dels Registradors. Al resultat se li aplicarà una bonificació del 50 per cent. L’aranzel mínim previst serà de 24 euros i el màxim de 50 euros.

Formalitzada l’escriptura pública es remetrà pel notari autoritzador al Registre de la Propietat a través de qualsevol dels mitjans de presentació que permet la Llei hipotecària.

Nova exempció ITP i AJD per al sector turístic 

El Reial decret llei 25/2020, també estableix una modificació del Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (TRLITP I AJD).

A través d’ella es declaren exemptes les escriptures de formalització de les moratòries de préstecs i crèdits hipotecaris i d’arrendaments sense garantia hipotecària que es produeixin en aplicació de la moratòria hipotecària per al sector turístic, en les tres modalitats de gravamen de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP i AJD):

  • Les transmissions patrimonials oneroses.
  • Les operacions societàries.
  • Els actes jurídics documentats.