L’empresari està obligat a retenir en l’IRPF les diligències d’embargament de sous i salaris durant l’estat d’alarma?

L’empresari està obligat a retenir en l’IRPF les diligències d’embargament de sous i salaris durant l’estat d’alarma?

Tant si el termini està obert amb anterioritat al 18 de març de 2020, és a dir, abans de l’entrada en vigor del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, com en el cas que s’obrís després d’aquesta data, el termini per atendre la diligència s’ampliarà fins al 30 de maig de 2020. No obstant això, si l’obligat tributari atengués el requeriment o sol·licitud d’informació amb transcendència tributària o presentés les seves al·legacions, el tràmit es considerarà evacuat. En tot cas, el pagador queda obligat a retenir les quantitats procedents en el mateix moment de la presentació de la diligència d’embargament, sense perjudici que s’hagi ampliat el termini de contestació a aquesta diligència.

L’informem que la DGT ha publicat la consulta vinculant V1151-20, de 29 d’abril, sobre les diligències d’embargament de sous i salaris dels treballadors durant l’estat d’alarma, que per la seva importància els la volem comunicar.

Els fets versen sobre un empresari que manifesta que els dies 16 i 17 de març ha rebut dues notificacions d’embargaments de sous i salaris aplicables a dos treballadors, i es planteja la qüestió de si, en l’estat d’alarma, s’aplica l’ajornament dels terminis administratius a l’efecte d’aplicar els citats embargaments salarials o si aquestes diligències les han d’aplicar en els termes habituals.

La DGT ha contestat que si bé el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març que estableix la suspensió dels terminis administratius va entrar en vigor el 18 de març de 2020, que tant si el termini està obert amb anterioritat al 18 de març com en el cas que s’obrís amb posterioritat el termini per atendre la diligència s’amplia fins al 30 de maig.

No obstant això amb independència d’aquesta ampliació per contestar la diligència d’embargament, el pagador està obligat a retenir les quantitats que corresponguin des del mateix moment de presentació de la diligència, en aquest cas des del 16 de març i el 17 de març respectivament.